АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Патентування та ліцензування господарської діяльності

Читайте также:
  1. VI. Характер діяльності учнів.
  2. VII. Характер діяльності учнів.
  3. X. Проблеми юридичної відповідальності за правопорушення у сфері підприємницької діяльності
  4. Адміністративний захист прав суб’єктів підприємницької діяльності.
  5. Аксіома про потенційну небезпеку діяльності людини
  6. Алгоритм здійснення аналітичній діяльності класного керівника
  7. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  8. Аналіз доходів підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний аналіз доходів, факторний аналіз доходів)
  9. Аналіз організації виробництва і ефективної діяльності на підприємстві .
  10. Аналіз основних техніко-економічних показників діяльності підприємства
  11. Аналіз туристичної діяльності в Херсонській області
  12. Аудит доходів та витрат іншої діяльності

1. Ліцензування господарської діяльності (ст. 12, 14 ГУ, ЗУ "Про ліцензування певних видів господарської діяльності" від 1 червня 2000)

2. Патентування господарської діяльності

 

1. Ліцензування господарської діяльності - діяльність уповноважених державою органів, щодо надання у встановленому порядку суб'єктам господарювання дозволу на здійснення за певних умов, передбачених законодавчими актами, видів господарської діяльності.

Ліцензія - документ дозвільного характеру, державного зразка, який видається уповноваженим державою органом та засвідчує право суб'єкта господарювання на провадження зазначеного в ньому виду господарської діяльності, протягом визначеного строку за умови виконання ліцензійних умов.

 

Причини:

-- Захист інтересів громадян та суспільства

-- Облік господарської діяльності

-- Забезпечення державного контролю за такими видами діяльності.

 

Критерії за якими окремі види господарської діяльності підлягають ліцензуванню:

-- Небезпечність діяльності для необмеженого кола осіб

-- Діяльність пов'язана з використанням вичерпних природних ресурсів, або ресурсів, які мають стратегічне значення для держави

-- Діяльність, яка пов'язана з задоволенням невід'ємних потреб населення

-- Надзвичайна прибутковість діяльності

-- Діяльність до якої залучається велике коло учасників, якщо пов’язана вона з великою витратою ресурсів.

 

Ознаки ліцензування:

-- Публічний державний характер ліцензування

-- Процедурний характер

-- Єдність ліцензування

-- Обов'язковість ліцензування

 

Функції ліцензування:

-- Дозвільна

-- Облікова (кожен ліцензійний орган веде ліцензійний реєстр з приводу)

Постанова КМУ № 1698 в редакції від 27 липня 2011 "Про перелік органів ліцензування"

Спеціально уповноважений органів з питань ліцензування є Державна служба України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва.

Указ Президента України від 19.12 2011

Положення про службу було затверджено 30 березня 2012 року Указом Президента "Деякі питання діяльності Державної служби України з питання регуляторної політики та розвитку підприємництва"

-- Інформаційна функція (формується ліцензійна справа, щодо видачі і переоформлення всіх ліцензій)

-- Контролююча функція (органи ліцензування вповноважені проводити планові та позапланові перевірки)

-- Статистична функція

-- Охорона функція

Постанова КМУ від 20 листопада 2012 року, про запровадження ліцензії єдиного зразка для певних видів господарської діяльності.

"Порядок заповнення бланку єдиного зразку регулюється інструкцією про порядок заповнення бланка ліцензії єдиного зразка"

Від 4 грудня 2000

Строк дії ліцензії необмежений. Постанова КМУ від 29.11.2000 "Про строк дії ліцензії на провадження певних видів господарської діяльності. Розмірі та порядок зарахування плати за її видачу"

Перелік всіх видів господарської діяльності можна поділити на дві групи:

-- Види господарської діяльності, які ліцензуються відповідно до спеціальних законів

-- Види діяльності ліцензування яких здійснюється на підставі ст. 9 ЗУ "Про ліцензування певних видів господарської діяльності"

 

Ліцензійні умови - нормативно-правовий акт в положенні якого встановлюють кваліфікаційні, організаційні, технологічні та інші вимоги для провадження певного виду господарської діяльності.

 

Категорії вимог:

-- Організаційно-правові вимоги

-- Технологічні вимоги (стандартизації, технічних вимог, будівельних норм)

-- Кваліфікаційні вимоги

-- Матеріально-технічні вимоги

 

ЗУ "Про ліцензування..." встановлює три підходи до видачі ліцензій:

-- За заявницьким принципом - звернення із заявою встановленого зразка (ст. 10) із інформацію про вид діяльності. Заявою суб'єкт господарювання декларує своє бажання провадити певний вид діяльності через подання документів, яких достатньо для видачі ліцензії.

-- За дозвільним принципом - поширюється на більшість видів господарської діяльності, суть якого полягає в тому, що крім заяви, суб'єкту необхідно подати також і інші документи відповідно до вичерпного переліку, який затверджується постановою КМУ. (Постанова КМУ від 04.07.2001 року "Про перелік документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності") Орган ліцензування приймає рішення щодо видачі ліцензії протягом 10 робочих днів. Суб'єкта господарювання інформують протягом 3-х днів з дня прийняття рішення (ст. 11)

-- За конкурсом - ліцензування тієї господарської діяльності, яка пов'язана із використанням обмеженої кількості ресурсів, у разі надходження кількох заяв (видобування дорогоцінних металів та каміння та видобуток та постачання природного газу). Порядок проведення такого конкурсу встановлює КМУ. Орган ліцензування зобов'язаний за 30 календарних днів зробити оголошення у друкованих джерелах. Результат конкурсу оформлюється протоколом.

 

 

Переоформлення ліцензії здійснюється у випадках зміни назви суб'єкта господарювання, адреса, організаційно-правової форми. Переоформлення ліцензії здійснюється протягом 10 днів з дня відповідних змін.

2. Патентування господарської діяльності

ГК: ст. 14 п. 4

Податковий кодекс: ст. 10 (патентування - місцевий збір за провадження деяких видів діяльності), ст. 267.

Діяльність, що підлягає патентуванню:

-- Торгівельна - роздрібна або оптова торгівля, діяльність в торгівельна-виробничій сфері (ресторанне господарство) за готівку та інші готівкові платіжні засоби з використанням платіжних карток.

-- Діяльність у сфері розваг - господарська діяльність фізичних та юридичних осіб підприємців, яка полягає у проведені лотерей, а також розважальних ігор участь в яких не передбачає одержання її учасниками грошових або майнових призів (виграшів) - більярд, кегельбан, боулінг, відеоігри тощо.

-- Надання побутових послуг - діяльність, яка пов'язана з наданням платних послуг для задоволення особистих потреб замовника за готівку, а також з використанням інших форм розрахунків включаючи кредитні картки

-- Операції з торгівлі готівковими валютними цінностями - продаж готівкової іноземної валюти інших готівкових платіжних засобів виражених в іноземній валюті, в тому числі банківських, дорожніх та персональних чеків. а також операції з дебатування кредитивних карток в обмін на валюту України, інших готівкових платіжних засобів виражених в валюті України, а також в обмін на іншу іноземну валюту.

 

Патент - це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб'єкта підприємницької діяльності чи його структурного підрозділу на здійснення одного з чотирьох, кількох або всіх видів діяльності

Патенти:

-- Звичайні - видається на рік або на квартал

-- Короткостроковий - від 1 до 15 днів.

-- Пільговий патент-отримується для певної групи товарів.

Заявка на придбання патенту повинна містити всі відомості про суб'єкта підприємницької діяльності, види підприємницької діяльності на які отримуються патент.

Бланк патенту - бланк сурової звітності.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)