АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Акціонерні товариства

Читайте также:
  1. Видача засновникам товариства документів, що підтверджують право власності на акції.
  2. Вклади у статутний фонд акціонерного товариства в натуральній та нематеріальній формах підлягають оцінці в гривнях (отже, і в акціях).
  3. Вопрос Поняття командитного товариства
  4. Вопрос Поняття повного товариства
  5. Вопрос Поняття товариства з додатковою відповідальністю
  6. Вопрос Поняття товариства з обмеженою відповідальністю
  7. Господарські товариства
  8. ГОСПОДАРСЬКІ ТОВАРИСТВА
  9. Довірчі товариства
  10. За першим критерієм виокремлюють акціонерні та неакціонерні товариства.
  11. Завчасна підготовка у період нормальної роботи товариства.

ЗУ "Про акціонерні товариства" від 17.09.2008

Акціонерні товариства можуть бути 2 типів: публічні та приватні.

тип може змінюватися шляхом внесення змін до установчих документів. Публічні акціонерні товариства можуть здійснювати публічне та приватне розміщення акцій. Приватне - тільки приватне.

Приватне - таке розміщення, в яких акції розповсюджують серед обмеженого та заздалегідь відомого кола осіб.

Публічне розміщення - таке розміщення, коли на етапі емісії їх пропонують заздалегідь невизначеному колу осіб, це означає, що їх може придбати будь-хто.

 

Перше розміщення акцій може бути тільки приватним.

Акція - іменний цінний папір.

Акції в акціонерному товаристві можуть бути прості та привілейовані.

Прості акції надають їхнім власникам - однакові права, а власники привілейованих мають переважні, порівняно з власниками простих акцій, права:

-- На отримання дивідендів

 

-- На отримання частини майна в разі його ліквідації

Сукупна частина привілейованих акцій в статутному капіталі акціонерного товариства не можу перевищувати 25%. Привілейовані акції можуть бути різних класів, а обсяг прав та привілеїв відповідно також різний.

 

Акції за формую:

а) Документарні

б) Бездокументарні

 

Розмір статутного капіталу акціонерних підприємств - 1250 мінімальних заробітних плат.

 

Майно яке не може бути використано, як плата за акції:

-- Боргові емісійні цінні папери, які випустив засновник та векселі

-- Кошти, одержані в кредит або під заставу

-- Земельні ділянки з цільовим призначенням - ведення товарного, сільськогосподарського товариства

-- Земельні ділянки виділенні в натурі власникам земельних часток або паїв.

-- Земельні частки та паї.

-- Кошти страхових резервів

-- Кошти одержані в позику

-- Нематеріальні активів, при створені страхових компаній (відповідно до ЗУ "Про страхування" ст. 2)

-- Банківські метали

 

 

Засновниками та акціонерами можуть бути фізичні та юридичні особи, держава, в особі уповноваженого органу, територіальна громада, в особі органу уповноваженого управляти комунальним майном.

Заборонено:

а) Щоб єдиним учасником акціонерного товариства було інше товариство (ТОВ, АТ, ТДВ, повне, командитне), яке має також лише одного учасника

б) Щоб всі акціонери були юридичними особами, єдиним учасником яких є одна й та ж особа.

в) Заборонено, щоб в приватному акціонерному товаристві було більше 100 акціонерів.

 

Порядок створення акціонерних товариств:

1) Перші збори засновників - складаються два основних документа: протокол зборів засновників/ рішення в тому випадку, якщо засновник один (якщо один засновник - юридична особа, то рішення приймається відповідним органом, якщо рішення приймається фізичною особою, то такий документ нотаріально посвідчується). Прокол повинен містити інформацію про: кількість засновників на дату проведення зборів, найменування майбутнього акціонерного товариства та юридична адреса, запланована мета та предмет діяльності, запланований розмір статутного капіталу, загальна номінальна вартість акцій, тип і кількість акцій, форма існування (бездокументарна), дата початку та дата закінчення розміщення акцій, строк та порядок оплати акцій, строк повернення коштів при відмові від випуску акцій, права власників привілейованих акцій;

На першому етапі також приймається засновницький договір (договір про створення), який регулює відносини засновників, щодо створення акціонерного товариства та розподіл акцій між ними. Обов'язкові умови засновницького договору: порядок провадження спільної діяльності щодо створення акціонерного товариства, кількість, тип та клас акцій, які підлягають придбанню кожним із засновників, номінальна вартість та вартість придбання цих акцій, строк та форма оплати вартості акцій, строк дії договору.

Засновницький договір не є установчим документом та діє до дати реєстрації Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку України (НКЦПФР). Підписи фізичних осіб під договором також посвідчується.

2) 2)Реєстрація випуску акцій. НКЦПФР контролює та регулює діяльність засновників товариства, щодо випуску та обігу акцій (Рішення від 30.12.2009 № 1639 "Про затвердження положення про порядок реєстрації, випуску (випусків) акцій при заснуванні акціонерного товариства"). Реєструється випуск акцій протягом 30 днів після надходження заяви та всіх документів (протокол загальних зборів засновників, рішення про розміщення акцій, засновницький договір, протокол або виписка з протоколу загальних зборів, якою підтверджується визначення уповноваженої особи, яка займатиметься створенням акціонерного товариства, документи на підтвердження можливості засновника оплатити відповідні внески до статутного капіталу). На підтвердження реєстрації реєстратор надає тимчасове свідоцтво.

3) Присвоєння міжнародного ідентифікаційного номеру. Здійснюється національним депозитарієм України (сайт).

ЗУ "Про національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні"

4) Укладення договору з депозитарієм. Укладення договору обумовлюється необхідністю ведення обліку прав власності на акції, контролю за їх обігом та обслуговування їх випуску. Як правило укладається договір на обслуговування емісії цінних паперів з депозитарієм цінних паперів за типовою формою такого договору, затверджена рішенням ДКЦПФР від 14.07.1998 року.

Договір про ведення реєстру власників іменних цінних паперів із реєстратором іменних цінних паперів (вішення ДКЦПФР від 14.09.2003)

5) Закрите (приватне) розміщення акцій серед засновників товариства та оплата їхньої повною вартості.

Якщо оплата акцій здійснюється майном - складається акт приймання-передачі.

Всі засновники мають повністю оплатити акції в строки встановлені засновницьким договором, але до моменту реєстрації акціонерного товариства. У разі несплати або не повної сплати акцій до дня розміщення випущених акцій - акціонерне товариство - вважається незаснованим.

6) Установчі збори:

-- Вони мають ухвалити рішення про заснування акціонерного товариства. (одностайно)

-- Затвердити експертну оцінку майна, яке вноситься засновниками (одностайно)

-- Затвердити статут акціонерного товариства. (одностайно)

-- Прийняття рішення про створення органів

-- Вибір уповноваженого працівника

-- Затвердити результати розміщення акцій

-- Реєстрація акціонерного товариства у держаних органах (за місцем знаходження

8) Реєстрація в НКЦПФР звіту про результати розміщення акцій. Не пізніше 60 днів до НКЦПФР треба подати документи для реєстрації звіту про результати розміщення акцій. Отримує свідоцтво про реєстрацію випуску акцій.

9) Видача засновникам документів, які підтверджують право власності на акції. Таким документом при бездокументарній формі є виписка з рахунку в цінних паперах, яку видає зберігач, який веде облік рахунків у цінних паперах. Такий документ повинен бути виданий протягом 10 робочих днів з дня отримання акціонерним товариством свідоцтва про державну реєстрацію випуску акцій.

Для документарної форми - сертифікат акції, який є бланком суворого обліку.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)