АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 3. Досудове врегулювання господарських спорів (2 год.)

Читайте также:
  1. А) традиційний порядок укладання господарських договорів.
  2. Валові збори продукції сільськогосподарських культур СК «Агробізнес»
  3. Види господарських договорів
  4. Види господарських договорів
  5. Види господарських зобов'язань
  6. Види господарських зобов'язань І
  7. Види господарських зобов’язань
  8. Види господарських правовідносин
  9. Види господарських правовідносин
  10. Види господарських товариств
  11. Види господарських товариств
  12. Види господарських товариств

1. Значення досудового врегулювання господарських спорів.

2. Порядок пред’явлення претензії.

3. Порядок і строки розгляду претензії.

4. Досудове врегулювання розбіжностей, що виникають під час укладення певної категорії господарських договорів.

Семінарське заняття 1. Предмет і система курсу «Господарське процесуальне право» (2 год.)

1. Система господарських судів України.

2. Історія становлення господарських судів в Україні.

3. Поняття та предмет господарського процесуального права.

4. Методи господарського процесуального права.

5. Система господарського процесуального законодавства.

Практичні завдання:

- порівняйте систему господарських, адміністративних та загальних судів України;

- складіть схему чи таблицю «Етапи становлення господарських судів в Україні», дайте коротку характеристику кожному етапу.

Семінарське заняття 2. Принципи господарського процесуального права (2 год.)

1. Поняття принципів господарського процесуального права та їх класифікація.

2. Принципи організації господарського суду та їх зміст.

3. Зміст принципів здійснення правосуддя господарським судом.

 

Практичні завдання:

- порівняйте принципи господарсько-процесуального права із принципами інших процесуальних галузей;

- охарактеризуйте систему принципів господарського судочинства через їх функціональні зв`язки та взаємний вплив

- визначте, порушення яких принципів господарського судочинства є безумовною підставою для скасування судових рішень в апеляційному або касаційному порядку, відповідь аргументуйте, а міркування законспектуйте.

 

Задача 1

До Господарського суду АРК звернувся підприємець Галімулін П. З позовною заявою про стягнення збитків з ТОВ «Кримчанка». Після порушення провадження у справі, позивач вимагав, подавши відповідне клопотання у справі, слухання її татарською мовою. Цю вимогу він обґрунтував своєю належністю до національних меншин та тим, що в Криму регіональною мовою є саме татарська, з посиланням на п. п. 4-5 ст. 12 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів», якими передбачено, що у судах, поряд з державною мовою, можуть використовуватися регіональні мови або мови меншин відповідно до ЗУ «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин», що гарантується державою та забезпечується за рахунок коштів державного бюджету України. Відповідач заперечив, стверджуючи, що державною мовою є українська, а додержання національної мови судочинства є одним із принципів господарського судочинства (ст. 3 ГПК України, ст. 21 Закону України «Про мови в Українській РСР», Рішення Конституційного суду України від 22.04.2008р. №8-рп/2008).

Надайте правову оцінку ситуації. Чи підлягає задоволенню клопотання позивача щодо слухання справи татарською мовою?

Задача 2

ПП звернулося до місцевого господарського суду з вимогою про стягнення збитків та визнання недійсним договору, укладеного з ТОВ. До позовної заяви було додано низку письмових доказів. В процесі розгляду справи судом було винесено ухвалу, в якій зазначалося про необхідність подання позивачем додаткових доказів за наведеним переліком. Позивач відмовився їх надавати, пославшись на їх відсутність. Свою позицію обґрунтував тим, що суд, відповідно до ст.ст. 4-7, 43, 65, 75, 82, 83 ГПК може і повинен самостійно витребувати зазначені докази у осіб, які ними володіють, в т.ч. і у відповідача, встановивши тим самим у справі об’єктивну істину. Натомість суд розглянув справу за наявними в ній матеріалами. Позивачу в задоволенні позову відмовив. Рішення обґрунтував тим, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності (ст. 4-3 ГПК), а тому кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень (ст. 33) ГПК.

Надайте правову оцінку діям позивача та суду. Чи є правомірним рішення суду? Про які принципи господарського судочинства йдеться та як вони між собою співвідносяться, який їх взаємовплив?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)