АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Семінарське заняття 5. Підвідомчість і підсудність справ господарським судам (2 год.)

Читайте также:
  1. II. Розгляд справ про адміністративні правопорушення
  2. III. Виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення
  3. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  4. IХ. Особливості провадження у справах про порушення правил дорожнього руху іноземцями та особами без громадянства
  5. V. Зміст теми заняття.
  6. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  7. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  8. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  9. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  10. VIII. Деякі аспекти діловодства у справах про порушення правил, норм і стандартів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху
  11. Автоматизированная информационно-справочная система
  12. В якості економічної моделі справжнього соціалізму економічні радники Горбачова певний час вбачали

1. Справи, підвідомчі господарським судам. Виняткова підвідомчість.

2. Підсудність господарських справ, її види.

3. Особливості підвідомчості та підсудності справ за участю іноземних підприємств і організацій.

Практичні завдання:

- визначте, охарактеризуйте та систематизуйте критерії розмежування юрисдикції господарських та адміністративних судів.

Задача 1

Місцевий господарський суд м. Києва задовольнив позовні ви­моги Хмельницького університету управління та права до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України та Державної акредитаційної комісії України про виз­нання недійсним рішення про анулювання виданої йому ліцензії на здійснення освітньої діяльності.

Чи підсудна ця справа місцевому господарському суду м. Києва? Який це вид підсудності?

Задача 2

У справі за позовом фізичної особи – Іванова І.І. до ТОВ «Молодь» про визнання недійсними актів рішенням господарського суду Харківської області позов задоволено. З матеріалів справи вбачається, що позивач був учасником ТОВ «Молодь» з часткою 97,7% статутного капіталу. Посилаючись на порушення його корпоративних прав як учасника підприємства, позивач просив визнати недійсними накази та угоди щодо розпорядження та вилучення основних засобів, які укладені без згоди вищого органу управління. Постановою Вищого господарського суду України рішення місцевого господарського суду скасовано, провадження у справі припинено з тих підстав, що даний спір не підлягає розгляду в порядку господарського судочинства.

Чи є правомірною постанова Вищого господарського суду України? Вирішіть питання про підвідомчість даного спору.

Семінарське заняття 6. Докази (2 год.)

1. Поняття та класифікація доказів.

2. Письмові докази. Речові докази.

3. Порядок призначення і проведення експертизи.

4. Обов’язок доказування і подання доказів. Підстави звільнення від доказування.

5. Запобіжні заходи.

Практичні завдання:

- проаналізуйте належність та допустимість доказів, їх вплив на прийняття судового рішення по справі;

- складіть схему чи таблицю «Види доказів у господарському процесі».

Задача 1

Південно-західна залізниця видала вантаж ПП «Крок» без перевірки. Після розкриття контейнера підприємст­во виявило недостачу вантажу і звернулося до залізниці з вимогою видати вантаж з перевіркою та оформленням її результатів комерцій­ним актом.

До якого виду доказів належить комерційний акт? Чи може і чи повинна в цьому разі недостача товару підтверджуватися іншими доказами?

Задача 2

Рішенням місцевого господарського суду задоволено вимогу акціонерного товариства до комерційного банку про визнання неукладеним договору іпотеки, що був укладений для забезпечення вико­нання кредитного договору між відповідачем і третьою особою. Суд дійшов висновку, що в договорі іпотеки сторони не досягли згоди щодо суті забезпечуваної заставою кредитної угоди — мету кредиту та розмір відсотків за користування ним, що є суттєвими умовами до­говору цього виду.

Представник відповідача в судовому засіданні посилався на те, що рішенням суду з іншої справи цей договір іпотеки визнано укладе­ним. Проте суд до уваги цей факт не взяв, оскільки факт укладення договору предметом спору не був і судом не досліджувався. Рішен­ням місцевого господарського суду з іншої справи, на яке посилався представник відповідача, комерційному банку було відмовлено у його позові до акціонерного товариства про розірвання договору іпотеки.

Чи правомірно суд не взяв до уваги рішення місцевого господарсь­кого суду з іншої справи. Які факти в цьому разі не підлягають доказуванню? Визначте предмет доказування у цій справі.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)