АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Семінарське заняття 15. Перегляд судових рішень Верховним Судом України (2 год.)

Читайте также:
  1. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  2. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  3. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  4. V. Зміст теми заняття.
  5. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  6. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  7. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  8. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  9. а) З основ законодавства України про культуру.
  10. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  11. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  12. Актуальні проблеми економічної безпеки України

1. Заяви про перегляд судових рішень Верховним Судом України: суб’єкти, строк, підстави та порядок подання.

2. Порядок розгляду справи Верховним Судом України.

3. Характеристика повноважень Верховного Суду України за наслідками розгляду справи про перегляд судових рішень господарських судів.

4. Обов’язковість судових рішень Верховного Суду України.

 

Практичні завдання:

- дайте порівняльну характеристику касаційного перегляду рішень, ухвал, постанов у господарському судочинстві та перегляду судових рішень господарських судів Верховним Судом України.

Задача 1

Господарським судом м. Києва 28.12.2010 р. було прийнято рішення у справі за позовом ПП «Монтаж» до ТОВ «Веселка», яким було відмовлено у задоволенні позовних вимог позивача у повному обсязі. 02.02.2011 р. Київський апеляційний господарський суд залишив рішення господарського суду м. Києва без змін, а апеляційну скаргу ТОВ «Веселка» без задоволення.

18.05.2011 р. Вищим господарським судом України було скасовано постанову Київського апеляційного господарського суду та прийнято нове рішення, яким задоволено позовні вимоги ПП «Монтаж» в повному обсязі. 14.06.2011 р. Вищим господарським судом було прийнято постанову, в якій судом касаційної інстанції неоднаково порівняно з попередньою справою було застосовано норми матеріального права, внаслідок чого ця постанова відрізнялася від постанови Вищого господарського суду від 18.05.2011 р.

12.10.2011 р. була подана заява до Верховного Суду України про перегляд постанови Вищого господарського суду від 18.05.2011 р.

Якими повинні бути процесуальні дії Верховного Суду України? Обґрунтуйте свою відповідь.

 

Задача 2

Господарським судом Харківської області 24.02.2011 р. було прийнято рішення у справі за позовом ТДВ «Вернісаж» до ПрАТ «Буревій», яким задовольнив позовні вимоги позивача у повному обсязі.

12.04.2011 р. Харківський апеляційний господарський суд скасував рішення господарського суду Харківської області та прийняв нове рішення, яким відмовив у задоволенні позовних вимог ТДВ «Вернісаж» у повному обсязі.

20.06.2011 р. прокурором м. Харкова було подано до Верховного Суду України через Вищий господарський суд України заяву про перегляд рішення Харківського апеляційного господарського суду.

Які процесуальні порушення є в цій ситуації? Якими повинні бути процесуальні дії Вищого господарського суду України?

Семінарське заняття 16. Перегляд рішення, ухвали, постанови господарського суду за нововиявленими обставинами (2 год.)

1. Підстави перегляду рішення, ухвали, постанови за нововиявленими обставинами.

2. Заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими обставинами: порядок і строки подання.

3. Порядок перегляду рішення, ухвали, постанови за нововиявленими обставинами.

 

Практичні завдання:

- визначте спільні і відмінні риси нових та нововиявлених обставин, дослідіть їх співвідношення з новими доказами по справі.

Задача 1

У господарському суді розглядалася справа про повернення безпідставно набутого майна. Відповідач заперечував проти позову, посилаючись на наявність усної домовленості між позивачем та відповідачем про передачу цього майна відповідачу на зберігання. Оскільки достатніх доказів укладання такого договору відповідач не надав, господарський суд відмовив у задоволенні позову.

Через вісім місяців відповідач звернувся до господарського суду з заявою про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами, посилаючись на наявність письмового пояснення колишнього керівника позивача, яким підтверджується укладання договору зберігання.

Чи може бути за таких умов прийнята заява про перегляд судового рішення за нововиявленими обставинами? Обґрунтуйте свою відповідь.

 

Задача 2

Господарським судом Івано-Франківської області 18.08.2010 р. було прийнято рішення у справі за позовом ПАТ «Дубовик» до КТ «Зоря», яким задовольнив позовні вимоги позивача у повному обсязі.

05.09.2010 р. до Львівського апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга ПП «Скриня» - третьої особи з самостійними вимогами на предмет спору, а також заява про відновлення пропущеного строку подання апеляційної скарги.

До господарського суду Івано-Франківської області 15.09.2010 р. надійшла заява КТ «Зоря» про перегляд його рішення від 18.08.2010 р. за нововиявленими обставинами.

Якими повинні бути процесуальні дії судді? Обґрунтуйте свою відповідь.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)