АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

Читайте также:
  1. III. ДЕКЛЯРАЦІЯ ПРАВ І ОБОВ'ЯЗКІВ ПРАЦЮЮЧОГО І ЕКСПЛЬОАТУЄМОГО НАРОДУ УКРАЇНИ
  2. VIII. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  3. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  4. а) З основ законодавства України про культуру.
  5. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  6. Автономна Республіка Крим — територіальна автономія у складі України
  7. Актуальні проблеми економічної безпеки України
  8. Аналіз Закону України « Про державну службу»
  9. Аналіз навчально-методичного комплексу для учнів 7-го класу з історії України
  10. АРХЕОГРАФІЧНІ УСТАНОВИ ПІВДЕННОЇ УКРАЇНИ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТ.
  11. Беляневич О. А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти). – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 592 с.
  12. Блок 8-14. РОСЛИННИЙ І ТВАРИННИЙ СВІТ УКРАЇНИ.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

 

Січня 2011 р. № 34/126-30/201


Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:

головуючого судді Карабаня В.Я.,

суддів: Жаботиної Г.В., Ковтонюк Л.В.

у відкритому судовому засіданні за участю представників сторін:

від позивача: не з'явились

від відповідачів: Телицька В.А.

прокурор: Горностаєв О.М.

розглянувши касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОВАТ"

на постанову Київського апеляційного господарського суду від 05.10.2010р.

у справі №34/126-30/201господарського суду м. Києва

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОВАТ"

до

1. Київської міської ради

2. Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (КМДА)

за участю Прокуратури м. Києва

про визнання права на оренду земельної ділянки та визнання договору оренди земельної ділянки укладеним

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю “ПРОВАТ” звернулося до Господарського суду м. Києва з позовом до Київської міської ради та Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) про визнання за Товариством права на оренду земельної ділянки на просп. Генерала Ватутіна в Дніпровському районі, згідно з проектом відведення та висновками, які містяться в ньому; просило суд прийняти рішення, яким вважати укладеним договір оренди земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування автосалону з мийкою та відкритою автостоянкою на просп. Генерала Ватутіна в Дніпровському районі між Товариством та Київрадою в редакції, яка підписана Товариством та переданою дану земельну ділянку з моменту набрання чинності судовим рішенням, на умовах, визначених у договорі та зобов’язання Головного управління земельних ресурсів зареєструвати договір оренди земельної ділянки з усіма додатками, що є його невід’ємними частинами, між орендодавцем –Київрадою та орендарем –Товариством у встановленому порядку.

Доповідач: Жаботина Г.В.

Рішенням Господарського суду м. Києва від 23.04.2008р., залишеним без змін постановою Київського апеляційного господарського суду від 25.06.2008р., позов задоволено, визнано за Товариством з обмеженою відповідальністю “ПРОВАТ” право на оренду земельної ділянки на просп. Генерала Ватутіна в Дніпровському районі, згідно з проектом відведення та висновками, які містяться в ньому, зобов’язано вважати укладеним договір оренди земельної ділянки для будівництва, експлуатації та обслуговування автосалону з мийкою та відкритою автостоянкою на просп. Генерала Ватутіна в Дніпровському районі між Товариством з обмеженою відповідальністю “ПРОВАТ” та Київською міською радою в редакції, яка підписана Товариством з обмеженою відповідальністю “ПРОВАТ”, з моменту набрання чинності судового рішення на умовах, визначених договором, зобов’язано Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) зареєструвати договір оренди земельної ділянки з усіма додатками, що є його невід’ємними частинами, між орендодавцем –Київської міською радою та орендарем –Товариством з обмеженою відповідальністю “ПРОВАТ” у встановленому порядку, стягнуто з Київської міської ради на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “ПРОВАТ” 85,00грн. витрат по сплаті державного мита та 59,00грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу, стягнуто з Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “ПРОВАТ” 85,00грн. витрат по сплаті державного мита та 59,00грн. витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

За касаційним поданням Заступника прокурора м. Києва зазначені рішення та постанова переглянуті в касаційному порядку і постановою Вищого господарського суду України від 17.05.2010р. скасовані, а справа передана на новий розгляд до господарського суду м. Києва.

Рішенням господарського суду м. Києва від 01.07.2010р. (суддя Ващенко Т.М.), прийнятим під час нового розгляду справи та залишеним без змін постанову Київського апеляційного господарського суду від 05.10.2010р. (судді: Моторний О.А., Кошіль В.В., Шапран В.В.), в позові відмовлено з тих підстав, що законодавством передбачений спосіб волевиявлення міськради, яка здійснює право власності від імені територіальної громади щодо земельних відносин, а саме: прийняття рішення сесії. Київрадою рішення щодо вищезазначеної земельної ділянки не приймалося, тому правові підстави для задоволення позову відсутні. З урахуванням наведеного не підлягають задоволенню і позовні вимоги до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради щодо реєстрації договору.

Не погоджуючись з прийнятими у справі рішенням господарського суду м. Києва від 01.07.2010р.та постановою Київського апеляційного господарського суду від 05.10.2010р., Товариство з обмеженою відповідальністю “ПРОВАТ” звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст.ст. 55,129 Конституції України, ст. 14 Закону України "Про судоустрій та статус суддів", ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, просить їх скасувати, а справу направити на новий розгляд до господарського суду м. Києва.

Розглянувши касаційну скаргу, перевіривши правильність застосування місцевим та апеляційним господарським судом норм матеріального та процесуального права, Вищий господарський суд України дійшов висновку, що касаційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОВАТ" не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Господарським судом встановлено:

01.04.2005р. Київським міським головою позивачу надана згода Д-1039на розроблення проекту відведення земельної ділянки орієнтовним розміром 0,386га на просп. Генерала Ватутіна Дніпровського району міста Києва для будівництва, експлуатації та обслуговування автосалону з мийкою та відкритою автостоянкою,на підставі якої Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) видано технічні умови на розробку документації із землеустрою від 22.09.2005р. № Д-1039.

Виготовлений Товариством з обмеженою відповідальністю “Геометікс” (ліцензія Держкомзему України серія АА № 769501 від 06.02.2004р.) проект відведення земельної ділянки позивачеві для будівництва, експлуатації та обслуговування автосалону з мийкою та відкритою автостоянкою на просп. Генерала Ватутіна у Дніпровському районі був погоджений із Головним управлінням містобудування, архітектури та дизайну міського середовища КМДА (висновок від 08.09.2005р. № 5957), Київською міською санітарно-епідеміологічною станцією (висновок від 06.04.2005р. № 5957), Головним управлінням охорони культурної спадщини в м. Києві (висновок від 06.04.2005р. № 001-09/1831), Державним управлінням екології та природних ресурсів в м. Києві (висновок від 04.11.2005р. № 06-6-25/5793), Головним управлінням земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (висновок від 01.03.2006р. № 03-53/431).

За наслідками проведення державної землевпорядної експертизи Київським міським головним управлінням земельних ресурсів наданий позитивний висновок від 01.03.2006р. № 04-22, яким погоджено зазначений проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Колегія суддів Вищого господарського суду України враховує, що згідно ст.13 Конституції України земля є об'єктом права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

За змістом ч. 1 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Отже, чинним законодавством передбачено, що способом волевиявлення ради, яка здійснює право власності від імені відповідної територіальної громади щодо регулювання земельних відносин, є прийняття рішення сесії.

Відповідно до ч. 3 ст. 16 Закону України "Про оренду землі" сторони укладають договір оренди землі лише у разі згоди орендодавця передати земельну ділянку в оренду.

Таким чином, зважаючи на те, що необхідною умовою укладення договору оренди земельної ділянки, яка перебуває у державній або комунальній власності, є наявність рішення відповідного органу про надання земельної ділянки, а господарськими судами встановлено, що Київрадою рішення про передачу земельної ділянки за вказаною адресою не приймалося, то господарські суди попередніх інстанцій обґрунтовано відмовили в задоволенні позовних вимог до Київради.

Касаційна інстанція, перевіривши відповідно до ч. 2 ст. 111-5 Господарського процесуального кодексу України юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення у рішенні господарського суду та постанові апеляційної інстанції, дійшла висновку про відсутність підстав для скасування їх скасування.

Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7, п. 1 ст. 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "ПРОВАТ" залишити без задоволення, а постанову Київського апеляційного господарського суду від 05.10.2010р. у справі №34/126-30/201- без змін.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)