АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Предмет господарського права

Читайте также:
  1. I. Значение владения движимыми вещами (бумагами на предъявителя и правами требования как вещами)
  2. I. Общее понятие о вещных правах на чужую вещь
  3. I. Права угодий в чужих имениях и общее понятие о сервитутах
  4. I. Предмет договора
  5. I. Предмет Договора
  6. I. ПРЕДМЕТ И МЕТОД
  7. I. Предмет исследования
  8. II. Общее понятие об ограничениях права собственности
  9. II. Права и обязанности Нанимателя
  10. II. Права и обязанности Сторон
  11. II. Права Исполнителя, Заказчика и Обучающегося
  12. II. Права Исполнителя, Заказчика и Обучающегося

Процес переходу економіки в Україні до ринку вимагає пере­гляду концепцій галузевого правового регулювання і відповідного законотворення. Це стосується не лише "традиційних" галузей права (цивільного, адміністративного, кримінального), айгоспо­дарського, яке регулює діяльність значного спектру господарюю­чих суб'єктів нашоїдержави. Стаття 3 Господарського кодексу Ук­раїни визначає господарську діяльність як діяльність суб'єктів гос­подарювання у сфері суспільного виробництва, спрямовану на виготовлення іреалізацію продукції, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру. Основні її принципи передбачаються стаття 6 Господарського кодексу України, якими є:

1. Забезпечення економічної багатоманітності та рівний захист державою усіх суб'єктів господарювання.

2. Свобода підприємницької діяльності у межах, визначених законом.

3. Вільний рух капіталів, товарів на території України.

4. Обмеження державного регулювання економічних процесів у зв'язку з необхідністю забезпечення соціальної спрямо­ваності економіки, добросовісної конкуренції, захисту прав споживачів та безпеки держави.

5. Захист національного товаровиробника.

6. Заборона незаконного втручання органів державної влади та місцевого самоврядування у господарські відносини.

Господарське право, нормативно-правовою базою якого є гос­подарське законодавство, можна розглядати в декількох аспектах:

а) як галузь законодавства;

б) як галузь права;


Розліл 1. Загальні положення госполарського права І 11

в) як науку;

г) як навчальну дисципліну.

І якщо з приводу визначення господарського законодавства, а такожнауки господарського права і вщповідноїнавчальноїдисцип-ліни особливих розбіжностей серед вчених останнім часом не було, то питання про господарське право як окрему галузь права було і залишається до цього часу суперечливим.

Одні вчені визначають господарське право, виходячи з ро­зуміння його предмета як господарських відносин, що виника­ють у зв'язку зі здійсненням господарської діяльності (відноси­ни по горизонталі) та керівництвом нею (відносини по вертикалі - господарсько-управлінські відносини) між організаціями, а та­кож між їхніми підрозділами і організацією в цілому (внутрішньо­господарські відносини). Це точка зору прихильників розуміння господарського права як самостійної галузі.

Було висунуто і концепцію господарського права як комп­лексної галузі законодавства. Дехто з вчених, не визначаючи гос­подарське право як комплексну галузь, вважають, що нормативні акти, які регулюють господарські відносини, складають комп­лексну галузь законодавства (В.Ф. Яковлев, В.С. Якушев. Сверд-ловський університет).

З переходом економіки країни до ринку концепція госпо­дарського права, як уже зазначалось, змінюється. Окремі вчені визначають його предмет як відносини господарювання, тобто відносини, що виникають при організаціїта здійсненні господарсь­кої діяльності. Заперечення проти такого підходу до визначення предмета господарського права висувались ще за існування команд­но-адміністративної діяльності. Розглянемо коротко ці заперечен­ня. Ці правовідносини в сфері організації господарства можуть бути поділені, на думку В.А. Рахмиловича, на дві великі групи:

1. По вертикалі, Тобто владовідносини, в яких один із учас­ників наділений компетенцією з владного управління іншим учасником цих відносин.

2. По горизонтальні, позбавлені ознак влади і підкорення, в яких взаємні права і обов'язки здебільшого мають майно­вий характер, виникають із договорів, правопорушень та інших юридичних фактів.

В той же час ст. 1 Господарського кодексу України визначає предмет господарського права як господарські відносний, що ви-


 
 

Ні

С.Й. Кравчук. Госполарське право України

никають у процесі організації та здійснення господарської діяль­ності між суб'єктами господарювання.

Важко погодитися, що в період переходу від планово-адміні-стративної до ринкової економіки господарська діяльність стає діяльністю підприємницькою. Це, в свою чергу, визначає зміст гос­подарського права, яке стає предметомпідприємницькоїдіяльності.

Як справедливо зазначається у спеціальній літературі, лише на перший погляд здається, що ринкова економіка має складатися з одних тільки комерційно орієнтованих ланок, а соціальні пріори­тети слід реалізовувати виключно через перерозподіл і фінансуван­ня державних програм. Таке уявлення суперечить реаліям сучасно­го ринкового господарства. Невід'ємну частину такого господар­ства на сьогодні складає некомерційний сектор, який дозволяє компенсувати так звані недосконалості ринку. Некомериійне гос­подарство відрізняється від комерційного, підприємницького. Ос­таннє орієнтоване на одержання прибутку, який залежить від по­питу на ту чи іншу продукцію. Некомерційний ринок повинен ста­більно задовольняти потреби, які не повинні залежати від ринкової кон'юнктури (охорона здоров'я, освіта, наука і т.ін.). Отже, господарська діяльність, охоплюючи підприємницьку, до неї не зводиться. Тобто правове регулювання підприємницької діяльності є лише часткою господарського законодавства. Стаття 4 Господарського кодексу України розмежовує госпо­дарські відносини з іншими видами відносин:

1. Майновими та особистими немайновими, які регулюють­ся Цивільним кодексом України.

2. Земельними, гірничими, лісовими та водними, які регулю­ються природоресурсними галузями права.

3. Трудовими.

4. Адміністративними, в яких органи державної влади або місцевого самоврядуваннянеєсуб'єктами, наділеними гос­подарською компетенцією.

Певним чином діяльність суб'єктів господарювання регулює держава шляхом:

— державного замовлення на виготовлення продукції чи товарів;

— ліцензування, патентування і квотування;

— сертифікації і стандартизації;

— застосування нормативів і лімітів;


Розліл 1. Загальні положення госполарського права | 13

— регулювання цін і тарифів;

— надання інвестиційних, податкових та інших пільг;

— використаннядотацій, компенсацій, цільових інновацій
і і субсидій;

Обмеження у здійсненні господарської діяльності, а також перелік видів діяльності, по яких забороняється підприємництво, встановлюється Конституцією України та законами.

1.2. Мета і принципи господарського
, права

Негативні процеси в економщі є наслідком розрізненого і су­
перечливого правового регулювання суспільно-економічних про-
(цесів, в тому числі господарськоїдіяльності. Подальше безсистем-

не прийняття законодавчих актів, в тому числі і паралельного з Цивільним кодексом Господарського кодексу, не ліквідувало існуючих протиріч і дублювання норм різних галузей права, які виникли з прийняттям в останні роки масиву різнопланового нор­мативного матеріалу з питань підприємницької діяльності. Тому на сьогодні ми ведемо розмову про функціонування поряд з ци­вільно-правовою наукою такої юридичної галузі, як " Господарсь­ке право". Напрацьована в останні десятиріччя концепція госпо­дарського права потребує відповідного вивчення з урахуванням нових умов підприємництва. В межах такого вивчення повинно бути визначено спшвідношення, питому вагу та обсяги цивільно­го, адміністративного, фінансового та інших галузей права в ре­гулюванні господарської діяльності, а також вирішено ряд пи­тань цього законотворчого процесу.

Основною метою господарського права є:

а) систематизація всього нормативного матеріалу з питань
підприємницької діяльності;

б) вивчення можливостей інтеграції цього конгломерату
норм в існуючу правову систему;

в) трансформація останньої відповідно до завдань її розвит­
ку;

г) створення передумов по виходу країни з економічної кри­
зи та припинення подальшої криміналізації суспільно-
економічних відносин.


1 4 | _______________ С.И. Кравчук. Госполарське право України

Основними принципами господарського права є: /. Застосування комплексності нормативних актів. Преважна більшість нормативних актів господарського права включає в себе норми двох або більше галузей права. Так, на­приклад, Закон України "Про підприємства в Україні" включає в себе норми господарського, цивільного, адміністративного, фінан­сового та інших галузей права.

2. Використання для вирішення господарських питань однога-
лузевих нормативних актів.

До таких відносяться "Положення про поставки продукції виробничо-технічного призначення", "Положення про поставки товарів народного споживання".

3. Регулювання діяльності множинності галузей економіки Ук­раїни (промисловість, будівництво, транспорт, торгівля і т. ін.).

4. Поєднання господарських питань з комерційним правом інших країн та міжнародними договорами.

Воно здійснюється шляхом використання права суб'єктів господарської діяльності вибирати право країни, з якою укла­дається міжнародна угода.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)