АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Поняття та значення принципів господарського процесуального права

Читайте также:
  1. E. Визначення наявності зовнішніх пошкоджень
  2. I. Значение владения движимыми вещами (бумагами на предъявителя и правами требования как вещами)
  3. I. Общее понятие о вещных правах на чужую вещь
  4. I. Права угодий в чужих имениях и общее понятие о сервитутах
  5. II. Общее понятие об ограничениях права собственности
  6. II. Права и обязанности Нанимателя
  7. II. Права и обязанности Сторон
  8. II. Права Исполнителя, Заказчика и Обучающегося
  9. II. Права Исполнителя, Заказчика и Обучающегося
  10. II. Способы приобретения права собственности на движимые вещи
  11. III. Виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення
  12. III. Залог (заклад) движимости, ипотека движимости и залог права

У кожній правовій системі та галузі права виділяються основоположні засади, що визначають зміст норм тієї або іншої галузі, її місце, роль і значення у системі права та характеризують зміст правозастосовчого процесу. Такі основні засади галузі права, що об’єктивувалися і відображаються в змісті її норм, отримали назву принципів права. Саме поняття «принцип» означає основні узагальнені, вихідні положення, засоби, правила, які визначають природу та соціальну сутність явища, його спрямованість та істотні властивості.

Принципи будь-якої галузі права мають найважливіше значення для побудови нормативної основи будь-якої галузі права та застосування її норм. Вони виступають як своєрідна основа, на якій будується нормативна база тієї або іншої галузі права.

Визначення поняття принципів господарського процесуального права вимагає виділення основних їх ознак. До числа останніх відносяться:

1) принципи є історичними категоріями, виробленими впродовж тривалого розвитку господарського процесу. У цьому розумінні вони є елементом людської культури, цінностями ідеологічного порядку, зокрема такими як розподіл властей, правова держава, громадянське суспільство, рівність, незалежність і диспозитивність учасників господарського процесу;

2) принципи – це такі ідеї, які закріплені в нормах господарського процесуального права та мають нормативний характер. При цьому спосіб нормативного закріплення принципів господарського процесуального права в нормативних актах може бути двояким: принципи можуть безпосередньо формулюються в нормах права у вигляді конкретних нормативних розпоряджень та являти собою норми-принципи (наприклад, принципи незалежності суддів господарського суду, рівності учасників процесу перед законом і судом) або виводитися зі змісту цілого ряду норм господарського процесуального права (наприклад, принцип диспозитивності);

3) принципи господарського процесуального права втілюють у собі особливості цієї галузі права та додатково характеризують господарське процесуальне право як галузь права, відображаючи його специфіку;

4) значний вплив на сучасну систему принципів судочинства в господарських судах, як і в інших судах, здійснює концепція прав людини та її положення, відображені в різних міжнародно-правових актах, зокрема у Загальній декларації прав людини, Міжнародному пакті про громадянські та політичні права, Європейській конвенції про захист прав людини і основних свобод, а також в діяльності міжнародних органів правосуддя, особливо Європейського суду з прав людини.

Таким чином, принципи господарського процесуального права являють собою закріплені нормами господарського процесуального права нормативні положення, що стосуються відправлення правосуддя у сфері господарської юрисдикції, відображають особливості цієї галузі права та характеризують зміст правозастосовчої діяльності.

Значення принципів господарського процесуального права полягає в тому, що вони:

1) є орієнтиром в нормотворчій діяльності при вдосконаленні господарського процесуального законодавства;

2) дозволяють господарському суду забезпечити правильне розуміння господарського процесуального законодавства і вірно його застосовувати відповідно до дійсного змісту.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)