АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заняття 1. Господарське право. Господарське

Читайте также:
  1. IV. Підведення підсумків практичного заняття.
  2. IX. МОРАЛЬ И ПРАВО. ВЕЧНЫЕ ИСТИНЫ
  3. V. Зміст теми заняття.
  4. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  5. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  6. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  7. VI. ОСНАЩЕННЯ ЗАНЯТТЯ
  8. VII.ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО.
  9. X. МОРАЛЬ И ПРАВО. РАВЕНСТВО
  10. Административное право и публичное право. Административное право и частное право.
  11. Беляневич О. А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти). – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 592 с.
  12. Вивчення нового заняття.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

«ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

Імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО»

ЗАВДАННЯ

ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА ТЕМАТИКА КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ

«ГОСПОДАРСЬКЕ ПРАВО»

галузь знань 0304 «Право»,

освітньо-кваліфікаційний рівень «Бакалавр»,

напрям підготовки 6.030401 «Правознавство»

 

для студентів заочної форми навчання

Харків

Завдання до практичних занять та тематика контрольних робіт з навчальної дисципліни «Господарське право» для студентів IV курсу заочної форми навчання / Уклад.: Д.В.Задихайло, Р.П. Бойчук та ін. – Харків: Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого, 2013 р.. – 21 с.

 

У к л а д а ч і: Д.В. Задихайло,

Р.П. Бойчук,

В.С. Мілаш,

В.В. Кудрявцева,

М.М. Кузьміна

 

 

 

Рекомендовано до видання редакційно-видавничою радою академії (протокол № __ від______р.)

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Завдання до практичних занять та тематика контрольних робіт з навчальної дисципліни “Господарське право” складені згідно з програмою цього навчального курсу. Їх мета – надати студентам заочної форми навчання необхідну допомогу під час підготовки до контрольних робіт, практичних занять та до іспиту з господарського права.

При опануванні навчальної дисципліни “Господарське право” студенти повинні вивчити основні правові інститути з господарського права, вміти вільно орієнтуватися в системі нормативно-правових актів, якими регламентуються відносини у сфері господарювання, а також вдало використовувати отримані знання в практичній діяльності.

Умовою допущення студентів до екзаменаційної сесії є виконання ними контрольної роботи за наданими варіантами у строки, передбачені навчальним планом.

Враховуючи те, що при вивченні дисципліни значну кількість питань студент опрацьовує самостійно, надається добірка наукової і спеціальної літератури, нормативно-правових актів як до всього курсу, так і до кожної контрольної роботи та практичного заняття.

Для закріплення самостійно набутих студентами знань перед складанням іспиту в кожній екзаменаційній групі проводяться практичні заняття з господарського права за наданими планами безпосередньо під час сесії.

За всіма питаннями щодо підготовки до семінарів, контрольних робіт та іспиту студентам слід звертатися на кафедру.

 

 

ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ

ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

І. ПРАВОВІ ЗАСАДИ ГОСПОДАРЮВАННЯ

 

Заняття 1. Господарське право. Господарське

законодавство. Господарські правовідносини. Поняття та види господарської діяльності. Державне регулювання
господарської діяльності

 

План

 

1. Поняття господарського права України. Предмет, мета та метод господарського права України.

2. Поняття, ознаки та види господарських відносин. Учасники відносин у сфері господарювання.

3. Основні принципи правового регулювання господарських відносин та їх значення під час здійснення господарсько-правового впливу.

4. Система господарського законодавства України. Напрямки модернізації господарського законодавства.

5. Поняття та види господарської діяльності. Відмежування господарської діяльності від господарського забезпечення діяльності негосподарюючих суб’єктів та промислу.

6. Основні кваліфікуючі ознаки господарської діяльності. Заборони та обмеження на здійснення господарської діяльності.

7. Державне регулювання економіки та господарської діяльності: функції, форми, засоби. Державна підтримка малого підприємництва.

 

1. Наприкінці вересня 2011 р. товариство з обмеженою відповідальністю «Агат» звернулось до господарського суду з позовом про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою та її повернення.

Позивач є користувачем земельної ділянки площею 178,3 м² відповідно до укладеного між ним та виконавчим комітетом Донецької міської ради договору оренди, та власником розташованих на ній об’єктів торговельної мережі. У серпні 2011 р. позивач уклав з приватним підприємством «Простір» договір купівлі-продажу одного із об’єктів торговельної мережі (торговельного павільйону), який розташований на зазначеній земельній ділянці. У договорі оренди земельної ділянки, укладеної між позивачем та виконавчим комітетом Донецької міської ради безпосередньо не передбачено можливість переходу права користування земельної ділянкою (її окремою частиною) до третіх осіб. Проте, приватне підприємство «Простір» не звільняє земельну ділянку від належного йому майна і продовжує користуватись нею, у зв’язку із чим позивач, посилаючись на ст. 27 ЗУ «По оренду землі», просить суд зобов’язати відповідача усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою, звільнивши її від проданої ним відповідачу споруди (торговельного павільйону).

Чи підлягає означений позов задоволенню? На підставі яких норм чинного законодавства (норм якої галузевої належності) має бути вирішений даний спір? Обґрунтуйте свою відповідь.

2. Суб’єкт підприємницької діяльності Морозов відкрив магазин з продажу будівельних матеріалів. Через деякий час він орендував в іншому магазині два відділа, де здійснював реалізацію деяких будівельних матеріалів.

Чи необхідно придбати торгівельний патент в даному випадку? Які види діяльності за законодавством підлягають патентуванню?

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)