АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ТА ЗАВДАННЯ

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. IV. Домашнє завдання
  4. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  5. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  6. V. Оголошення домашнього завдання.
  7. V. Оголошення домашнього завдання.
  8. VI. Домашнє завдання
  9. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  10. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  11. А.Тестові завдання (зберігаються на кафедрі)
  12. АНАЛІТИЧНО-СИТУАЦІЙНІ ЗАВДАННЯ

ДО КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

 

Виконання контрольної роботи сприяє більш глибокому засвоєнню положень та інститутів з навчальної дисципліни “Господарське право”, набуттю навичок логічного викладення матеріалу та власних думок з аргументованими висновками, правильному застосуванню Господарського кодексу України та інших нормативно-правових актів, якими регулюються відносини у сфері господарювання. Обов’язковою умовою виконання контрольної роботи є попереднє вивчення відповідних розділів курсу господарського права України, опрацювання навчальних видань та нормативно-правової літератури.

Виконання контрольної роботи полягає у письмовому вирішенні трьох завдань за одним із наведених варіантів.

 

 

Варіант 1

 

1. Правове регулювання реєстрації юридичних осіб – суб’єктів господарювання та фізичних осіб – підприємців. Правовий статус державного реєстратора. Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

2. Порівняльна характеристика господарських товариств.

3. Приватне підприємство «Стройбуд» звернулося до органу ліцензування з метою отримання ліцензії на провадження будівельної діяльності. Підприємству було відмовлено у видачі ліцензії на тій підставі, що подану заяву про видачу ліцензії підписано особою, яка не мала на це повноважень.

Запитання:

1) Який орган здійснює ліцензування будівельної діяльності та контроль за додержанням ліцензійних умов?

2) Чи правомірні дії органу ліцензування (яке рішення у даному випадку повинен був прийняти орган ліцензування)?

3) Які підстави для прийняття рішення про відмову у видачі ліцензії та за яких умов заявник може повторно звернутися до органу ліцензування з заявою про видачу ліцензії?

4. 28 листопада 2011 р. АТ «Світанок» (позивач) звернулось з позовом до АТ «Насіння» (відповідача) про розірвання договору поставки насіння кукурудзи. Під час судового розгляду справи були встановлені наступні обставини. 1 січня 2010 між позивачем та відповідачем був укладений договір, за умовами якого відповідач був зобов’язаний постачати позивачу перед початком посівних сезонів (2011 р. - 2012 р.). насіння кукурудзи. Договір укладений позивачем з метою забезпечення своїх постійних партнерів (сільськогосподарських підприємств) посівним матеріалом, та отримання від останніх за договорами поставки кукурудзяної муки, необхідної для власного виробництва.

У визначений договором термін (за 1 місяць до початку посівного сезону 2011 р.) позивач не отримав насіння кукурудзи, у зв’язку із чим неодноразово звертався до відповідача з листами про відпуск насіння і, в кінцевому результаті, був вимушений купувати насіння у інших суб’єктів господарювання для забезпечення своїх партнерів посівним матеріалом. Тільки після закінчення посівного сезону відповідач повідомив позивача про свою готовність виконати зобов’язання за договором, та відшкодувати понесені позивачем збитки. Утім позивач відмовився від прийняття простроченого відповідачем виконання зобов’язання та направив йому пропозицію про розірвання договору. Відповідач не погодився на розірвання договору, та у своїй відповіді позивачу зазначив, що останній неправомірно відмовляється від прийняття запропонованого ним виконання, оскільки така відмова є оперативно-господарською санкцією, яка не передбачена в укладеному між ними договорі. Зазначені обставини і стали підставою для звернення АТ «Світанок» до суду.

Запитання:

1) Які правові наслідки несвоєчасного виконання господарсько-договірного зобов’язання? Чи правомірною є відмова АТ «Світанок» від прийняття виконання зобов’язання?

2) У яких випадках сторона договору може розірвати договір в односторонньому (позасудовому) порядку?

3) Яке рішення повинен постановити суд?

 

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ

ТА ЛІТЕРАТУРА

 

Цивільний кодекс України від 16.01.2003р. // Офіц. вісн. України, 2003. – №11. – Ст. 461.

Господарський кодекс України від 16.01.2003р. // Офіц. вісн. України, 2003. – №11. – Ст. 462.

Господарський процесуальний кодекс України від 06.11.1991 р. // Відом. Верхов. Ради України, 1992. – № 6 (11.02.1992). – Ст. 56

Про господарські товариства: Закон України від 19.09.1991 р. // Вісн. Верхов. Суду УРСР, 1991. – №49. – Ст. 68.

Про акціонерні товариства: Закон України від 17.09.2008 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 2008. – № 50-51. – Ст. 384.

Про приватизацію державного майна: Закон України від 04.03.1992 р. // Відом. Верхов. Ради України, 1992. – №24. –
Ст. 348.

Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців: Закон України від 15.05.2003 р. // Офіц. вісн. України, 2003. – № 25 (04.07.2003). – Ст. 1172.

Про ліцензування певних видів господарської діяльності: Закон України від 1.06. 2000 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 2000. – № 36. – Ст. 299.

Господарське право: Підручник / За заг. ред. Д.В. Задихайла, В.М. Пашкова. – Х.: Право, 2012.– 696 с.

Господарське право: підручник / О.П. Подцерковний, А.В. Квасніцька, А.В. Смітюх та ін. / За ред. О.П. Подцерковного. – Харків: Одіссей, 2010. – 640 с.

Мілаш В.С. Господарське право: Курс лекцій: У 2 ч. – Ч. 1. – Х.: Право, 2008. – 496 с.

Господарське право [Текст]: підручник / В. С. Щербина. - 5-те вид., перероб. та доп. - К.: Юрінком Інтер, 2012. - 600 с.

Актуальні проблеми господарського права [Текст]: навч. посіб. / О. А. Беляневич [та ін.]; за заг. ред. В. С. Щербина; Київський національний університет ім. Т. Шевченка. - К.: Юрінком Інтер, 2012. - 528 с. - Бібліогр.: с. 527.

Вінник О.М. Господарське право: Навч. посіб. – 2-ге вид., випр. та допов. – К.: Правова єдність, 2008. – 766 с.

Вінник О.М. Господарські товариства і виробничі кооперативи: правове становище. – К.: Знання, 1998. – 308 с.

Кибенко Е.Р. Корпоративное право Украины: Учеб. пособие. – Х.: Эспада, 2001. – 288 с.

Кочергина Е.А. Содержание организационно-правовых форм предпринимательских обществ: интересы, функции, правовые средства. – Х.: Основа, 2005. – 233 с.

Вінник О.М. Науково-практичний коментар Закону України «Про акціонерні товариства» / О.М. Вінник. – К.: Юринком Інтер, 2009. – 312 с.

Задихайло Д.В. Господарсько-правове забезпечення економічної політики держави: Монографія / Д.В. Задихайло. - Харків: Юрайт, 2012. – 456 с.

Знаменский Г.Л. Новое хозяйственное право. Избранные труды: сб. ноуч. трудов / Г.Л. Знаменский. – К.: Юринком Интер, 2012. – 488 с.

Засоби та механізми господарсько-правового регулювання: Колективна монографія / За наук. ред. Д.В. Задихайла. – Х.: Юрайт, 2013. – 416 с.

 

 

Варіант 2

 

1. Поняття, ознаки та класифікація суб’єктів господарювання. Організаційно-правові форми господарської діяльності.

2. Поняття та види господарських зобов’язань, загальні умови їх виконання та підстави припинення.

3. ТОВ «Світанок» звернулося до Господарського суду м. Києва з позовною заявою про стягнення з ПП “Ранок” штрафних санкцій за неналежне виконання останнім господарсько-договірних зобов’язань через визнання недійсним статуту ПП “Ранок”. Суд ухвалою від 26 квітня 2013 р. відмовив ТОВ «Світанок» у прийнятті позовної заяви.

Запитання:

1) Чи правомірно діяв суд?

2) Чи є визнання недійсними установчих документів господарської організації підставою для визнання недійсними укладених нею господарських договорів та підставою для звільнення від відповідальності за їх неналежне виконання?

3) Чи є статут правочином? Визначте правову природу статуту та підстави визнання його недійсним.

4. ПП “Ніка”, у відповідності до укладеного договору поставки, здійснило відвантаження на адресу ТОВ “Дельта” продукції виробничо-технічного призначення на суму 315 тис. грн., при цьому, частина продукції на суму 76 тис. грн. виявилась некомплектною, в частині продукції на суму 14 тис. грн. були виробничі дефекти, крім цього в порушення умов договору поставки було здійснено недопоставку продукції на суму 168 тис. грн.

Запитання:

1) Якими нормативними актами передбачені вимоги до встановленого порядку прийому продукції виробничо-технічного призначення по кількості і якості?

2) Яка відповідальність передбачена діючим законодавством за порушення договору поставки в частині: несвоєчасної та неякісної поставки, недопоставки продукції?

3) Чи має право господарський суд зменшити розмір неустойки передбаченої умовами договору поставки чи звільнити відповідача від сплати неустойки?

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ

ТА ЛІТЕРАТУРА

 

Цивільний кодекс України від 16.01.2003р. // Офіц. вісн. України, 2003. – №11. – Ст. 461.

Господарський кодекс України від 16.01.2003р. // Офіц. вісн. України, 2003. – №11. – Ст. 462.

Господарський процесуальний кодекс України від 06.11.1991 р. // Відом. Верхов. Ради України, 1992. – № 6 (11.02.1992). – Ст. 56

Про господарські товариства: Закон України від 19.09.1991р. // Відом. Верхов. Суду УРСР, 1991. – №49. – Ст. 68.

Про акціонерні товариства: Закон України від 17.09.2008 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 2008. – № 50-51. – Ст. 384.

Про споживчу кооперацію: Закон України від
10.04.1992 р. // Відом. Верхов. Ради України, 1992. – №30. –
Ст. 414.

Про сільськогосподарську кооперацію: Закон України 17.07.1997р. // Офіц. вісн. України, 1997. – № 33 (22.08.97). –
С. 1.

Про кооперацію: Закон України від 10.07.2003 р. // Офіц. вісн. України, 2003. – № 33 (29.08.2003). – Ст. 1774.

Про приватизацію державного майна: Закон України від 04.03.1992 р. // Відом. Верхов. Ради України, 1992. – №24. –
Ст. 348.

Господарське право: Підручник / За заг. ред. Д.В. Задихайла, В.М. Пашкова. – Х.: Право, 2012.– 696 с.

Господарське право: підручник / О.П. Подцерковний, А.В. Квасніцька, А.В. Смітюх та ін. / За ред. О.П. Подцерковного. – Харків: Одіссей, 2010. – 640 с.

Господарське право [Текст]: підручник / В. С. Щербина. - 5-те вид., перероб. та доп. - К.: Юрінком Інтер, 2012. - 600 с.

Актуальні проблеми господарського права [Текст]: навч. посіб. / О. А. Беляневич [та ін.]; за заг. ред. В. С. Щербина; Київський національний університет ім. Т. Шевченка. - К.: Юрінком Інтер, 2012. - 528 с. - Бібліогр.: с. 527.

Мілаш В.С. Господарське право: Курс лекцій: У 2 ч. – Ч. 1. – Х.: Право, 2008. – 496 с.

Мілаш В.С. Господарське право: Курс лекцій: У 2 ч. – Ч.2. – Х.: Право, 2008.– 336 с.

Вінник О.М. Господарське право: Навч. посіб. – 2-ге вид., випр. та допов. – К.: Правова єдність, 2008. – 766 с.

Беляневич О.А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти): Моногр. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 592 с.

Договір як універсальна правова конструкція: Монографія / За ред. А.П. Гетьмана, В.І. Борисової. – Х.: Право, 2012. – 432 с.

Задихайло Д.В. Господарсько-правове забезпечення економічної політики держави: Монографія / Д.В. Задихайло. - Харків: Юрайт, 2012. – 456 с.

Знаменский Г.Л. Новое хозяйственное право. Избранные труды: сб. ноуч. трудов / Г.Л. Знаменский. – К.: Юринком Интер, 2012. – 488 с.

Засоби та механізми господарсько-правового регулювання: Колективна монографія / За наук. ред. Д.В. Задихайла. – Х.: Юрайт, 2013. – 416 с.

 

 

Варіант 3

 

1. Підприємство та його різновиди.

2. Поняття та види господарських договорів. Порядок укладання господарських договорів.

3. Між ТОВ “А” та ТОВ “В” було укладено договір купівлі-продажу канцелярських товарів. Проте ціну товару у договорі не було вказано.

Запитання:

1) Які умови договору є істотними?

2) Які правові наслідки відсутності у договорі істотних умов?

3) Чи є відсутність ціни у договорі підставою вважати його неукладеним?

4. Один з учасників товариства відступив свою частку іншому учаснику. Документи про реєстрацію цих змін в установчих документах товариства були надані державному реєстратору лише рік потому. Державний реєстратор відмовив у реєстрації змін в установчих документах, посилаючись на те що зміни подані із пропуском строку.

Запитання:

1) Чи правомірні дії реєстратора?

2) Протягом якого часу зміни до установчих документів повинні бути подані на реєстрацію? Які наслідки пропуску цього строку?

3) З якого моменту другий учасник вважається таким, що набув прав на частку першого учасника? Чи може перший учасник скасувати передачу своєї частки другому учаснику до реєстрації відповідних змін?

 

 

НОРМАТИВНО-ПРАВОВІ АКТИ

ТА ЛІТЕРАТУРА

 

Цивільний кодекс України від 16.01.2003р. // Офіц. вісн. України, 2003. – №11. – Ст. 461.

Господарський кодекс України від 16.01.2003р. // Там же. – Ст. 462.

Про господарські товариства: Закон України від 19.09.1991р. // Вісн. Верхов Суду УРСР, 1991. – №49. – Ст.68.

Про акціонерні товариства: Закон України від 17.09.2008 р. // Відом. Верхов. Ради України. – 2008. – № 50-51. – Ст. 384.

Про споживчу кооперацію: Закон України від 10.04.1992р. // Відом. Верхов. Ради України, 1992. – №30. – Ст. 414.

Про сільськогосподарську кооперацію: Закон України 17.07.1997р. // Офіц. вісн. України, 1997. – № 33 (22.08.1997). – С. 1.

Про кооперацію: Закон України від 10.07.2003р. // Там же, 2003. – № 33 (29.08.2003). – Ст. 1774.

Про колективні сільськогосподарські підприємства: Закон України від 14.02.1992р. // Відом. Верхов. Ради України, 1992. – №20. – Ст. 272.

Про приватизацію державного майна: Закон України від 04.03.1992р. // Там же. –№24. – Ст. 348.

Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців: Закон України від 15.05.2003р. // Офіц. вісн. України, 2003. – № 25 (04.07.2003). – Ст. 1172.

Господарське право: Підручник / За заг. ред. Д.В. Задихайла, В.М. Пашкова. – Х.: Право, 2012.– 696 с.

Господарське право: підручник / О.П. Подцерковний, А.В. Квасніцька, А.В. Смітюх та ін. / За ред. О.П. Подцерковного. – Харків: Одіссей, 2010. – 640 с.

Мілаш В.С. Господарське право: Курс лекцій: У 2 ч. – Ч. 1. – Х.: Право, 2008. – 496 с.

Мілаш В.С. Господарське право: Курс лекцій: У 2 ч. – Ч.2. – Х.: Право, 2008.– 336 с.

Господарське право [Текст]: підручник / В. С. Щербина. - 5-те вид., перероб. та доп. - К.: Юрінком Інтер, 2012. - 600 с.

Актуальні проблеми господарського права [Текст]: навч. посіб. / О. А. Беляневич [та ін.]; за заг. ред. В. С. Щербина; Київський національний університет ім. Т. Шевченка. - К.: Юрінком Інтер, 2012. - 528 с. - Бібліогр.: с. 527.

Вінник О.М. Господарське право: Навч. посіб. – 2-ге вид., випр. та допов. – К.: Правова єдність, 2008. – 766 с.

Беляневич О.А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти): Моногр.– К.: Юрінком Інтер, 2006. – 592 с.

Мілаш В.С. Комерційний договір у контексті сучасних ринкових умов: Моногр. – Х.: Видавець ФО-П Н.М. Вапнярчук, 2007. – 440 с.

Господарське право: підручник / О.П. Подцерковний, А.В. Квасніцька, А.В. Смітюх та ін. / За ред. О.П. Подцерковного. – Харків: Одіссей, 2010. – 640 с.

Договір як універсальна правова конструкція: Монографія / За ред. А.П. Гетьмана, В.І. Борисової. – Х.: Право, 2012. – 432 с.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)