АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 3. Принципи господарського процесу

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Альтруїзм-егоїзм — вихідні принципи родового життя
  3. Б) Принципи радянської державної служби базуються на розроблених В. І. Леніним основних принципах державного апарату.
  4. ВАРІАНТИ ПРОЦЕСУ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ПРО КУПІВЛЮ
  5. Вдосконалення господарського законодавства
  6. Вибір необхідних технічних засобів (ІМ і РО) для отримання інформації про змінних технологічного процесу
  7. Вибори як основне поняття соціології виборчого процесу
  8. Визначення, поняття та принципи побудови структури управління.
  9. Визначте виконавчий документ, на підставі якого провадиться виконання рішення господарського суду.
  10. Виконання непроцесуальних документів і доручень
  11. Вирішення спорів у засіданні господарського суду
  12. Виробничий кооператив вважається створеним і набуває статусу юридичної особи з дня його державної реєстрації відповідно до вимог Господарського кодексу.

(практичне заняття)

 

Під час вивчення положень цієї теми слід звернути увагу на основні принципи організації та діяльності господарського суду, яких викладено в законах України «Про статус суддів», «Про судоустрій» та інших законах, проаналізувати їх сукупність з точки зору виявлення ступеня спорідненості принципів господарського судочинства з цивільним судочинством та їх відмінностей.

Передувати вивченню основних принципів господарського судочинства повинно з'ясування загальних рис та системи взаємодії джерел господарського процесуального права.

Контрольні питання теми.

1. Поняття принципів господарського процесу, їх система.

2. Принципи диспозитивності та змагальності в господарському процесі.

Завдання № 1

 

Комерційний банк "Міст" подав до господарського суду позовну заяву про стягнення зі спільного підприємства "Нота" заборгованості за кредитним договором та несплачених річних відсотків за користування кредитом у загальній сумі 256789 грн.

У судовому засіданні представник відповідача подав клопотання про розгляд справи в закритому судовому засіданні, мотивуючи це тим, що деякі питання, які підлягають дослідженню під час вирішення спору, містять комерційну таємницю.

Які існують підстави розгляду справи у закритому судовому засі­данні?

Розкрийте зміст принципу гласності в господарському процесі.

Завдання № 2

 

Акціонерне товариство "Промтекс" подало в господарський суд позов на приватне підприємство "Еталон" про стягнення 12000 грн. заборгованості за договором поставки. У судовому засіданні сторони повідомили суд, що вони досягли угоди, за якою АТ "Промтекс" задовольнить свої вимоги до ПП "Еталон" за рахунок дебітора ПП "Еталон" - колективного сільськогосподарського підприємства "Більшовик" і просили суд відповідно до цієї угоди прийняти відповідне процесуальне рішення.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Який принципи господарського процесуального права реалізується?

 

 

Завдання № 3

Підприємство звернулось господарського суду Харківської області з позовною заявою до АТ «Маяк» про повернення майна із чужого незаконного володіння. В позовній заяві позивач зазначив, що якщо неможливо вилучити майно в натурі, то прохав суд стягнути на його користь дійсну вартість майна.

Суддя повернув позовну заяву, зазначивши в ухвалі, що заява складена не державною мовою, а російською.

Позивач, виправивши недоліки, повторно звернувся до суду. Суд розглянув справу і відмовив позивачу у задоволенні у позовних вимог, з тих мотивів, що АТ «Маяк» визнало наявність у нього майна, що належить позивачу, але вартість його сплатити відмовляється, так як це майно прийшло в непридатність.

Чи правильні дії суду?

Які принципи господарського процесуального права порушені? Розкрийте зміст цих правових принципів і визначте процесуальні наслідки їх порушення.

 

Завдання № 4

В господарському суді розглядалася справа за позовом Санаторного комплексу «Волна» про виконання зобов’язання в натурі. Судочинство велося українською мовою. Відповідач, фізична особа підприємець, заявив клопотання про виклик перекладача, оскільки він є кримським татарином, тому майже не володіє українською мовою. Суд відмовив в задоволенні клопотання і запропонував Нармухамедову користуватися російською мовою, якою він володіє.

Викладіть свою думку відносно дій судді.

 

Завдання № 5

При розгляді господарської справи за позовом підприємства ПП «ПМК-1» до компанія ТОВ «Сінергос» про визнання права власності на нерухоме майно в судовому засіданні позивач подав клопотання про приєднання до справи письмових доказів, які свідчать про те, що він за свої власні кошти будував частину будівлі та проводив капітальний ремонт, а тому і має право на задоволення його позовних вимог.

Суд залишив це клопотання без розгляду і вирішив справу на підставі доказів, що були в справі.

Чи правильні дії суду?

Який принцип господарського процесуального права порушено?

В яких статтях ГПК України закріплено цей принцип і які наслідки його порушення передбачені чинним законодавством України?

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)