АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Нормативні акти та література

Читайте также:
  1. AГIOГРАФІЧНА ЛІТЕРАТУРА
  2. I. Нормативні акти
  3. V. РЕКОМЕНДОВАНІ НОРМАТИВНІ АКТИ І ЛІТЕРАТУРА
  4. Американська література 20 ст.
  5. Апокрифічна та есхатологічна література раннього Середньовіччя.
  6. Базова література
  7. Базова література
  8. Використана література
  9. Використана література
  10. Використовувана література
  11. Давньоіндійська література
  12. Джерела та література

1. Господарський процесуальний кодекс України.

2. Про деякі питання застосування позовної давності при вирішенні господарських спорів. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 16 квітня 1993 р. (із наступними змінами).

3. Про деякі питання практики застосування майнової відповідально­сті за невиконання чи неналежне виконання грошових зобов'язань. Роз'яснення Вищого арбітражного суду України від 29 квітня 1994 р. з наступними змінами.

4. Тогобицкий Д. Для 3% годовых – общий срок исковой давности // Юридическая практика. - № 1. – 02. 01.2007.

 

 

Тема 10. Позов в господарському процесі

(практичне заняття)

 

Розглядаючи питання подання позову, перш за все необхідно з'ясувати обставини, при яких виникає право на позов, надати поняття позову та виявити його елементи. Крім того, необхідно звернути увагу на форму та зміст позовної заяви, підстави об'єднання позовних вимог та порядок визначення ціни позову.

З'ясовуючи порядок подання позовної заяви, слід окреслити коло осіб, уповноважених її підписати, перелік необхідних документів, що мають бути додані до заяви, та уяснити вимоги щодо надсилання копії позовної заяви відповідачеві.

Після засвоєння питань подання позову необхідно звернутися до питань можливості захисту відповідача від позовних вимог. При цьому слід з'ясувати не тільки порядок надання відзиву на позовну заяву та вимоги до його змісту, а й можливість та умови подання зустрічного позову.

Вивчаючи питання забезпечення позову, необхідно з'ясувати підстави забезпечення позову та заходи, які можуть бути вжиті господарським судом для забезпечення позову, порядок вжиття цих заходів та їх скасування.

Контрольні питання теми.

1. Подання позову. Форма і зміст позовної заяви. Ціна позову. Надсилання копії позовної заяви і доданих до неї документів.

2. Документи, що додаються до позовної заяви.

3. Відзив на позовну заяву. Подання зустрічного позову.

Завдання № 1

В господарському суді Харківської області розглядається справа за позовом ТОВ "Дон" на приватне підприємство "Сет" про розірвання договору оренди. У свою чергу, приватним підприємством "Сет" - відповідачем по цій справі, подано заяву про визнання цього ж договору недійсним та додано до неї клопотання про об'єднання справ в одне провадження.

Чи можна заяву відповідача розглядати як зустрічний позов?

Яке рішення повинен прийняти суддя?

Складіть проект позовної заяви.

Завдання № 2

За рішенням господарського суду Харківської області з приватного підприємства "Бархан" було стягнуто вартість одержаної ним за договором поставки продукції та пеню за прострочення платежів, а також штраф за неподання відзиву на позовну заяву. Під час перегляду справи в апеляційному порядку було встановлено, що ухвала суду про порушення справи та рішення по справі повернулися до суду з відміткою поштової організації про те, що відповідач за вказаною позивачем адресою не перебуває.

Чи є підстави для скасування рішення?

Хто повинен встановлювати дійсне місцеперебування відповідача?

Чи може бути розглянуто позов до відповідача, місцеперебування якого невідоме?

 

Завдання № 3

 

Орендодавцем нежитлового приміщення був пред’явлений позов про стягнення заборгованості з орендної плати за 7 місяців у розмірі 5 690 грн., розірвання договору оренди та зобов’язання звільнити приміщення. Господарським судом Харківської області була постановлена ухвала про повернення позовної заяви з мотивів порушення правил об’єднання позовних вимог.

Чи відповідає рішення суду законодавству?

Обґрунтуйте відповідь.

 

Завдання № 4

 

Зустрічний позов???

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)