АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Цінні папери та їх класифікація

Читайте также:
  1. Визначення власного капіталу, його класифікація.
  2. Дайте характеристику видам цінних паперів, яким торгують на біржах. Чим відрізняються похідні цінні папери від основних?
  3. Добро і зло як ціннісні полюси моральної свідомості і практики
  4. Економічні потреби суспільства: сутність і класифікація. Економічні інтереси
  5. Лірика трубадурів.Жанрова система.Класифікація. Вплив на розвиток європейської поезії
  6. Методика діагностики рівня ціннісних орієнтацій
  7. Облік права власності на цінні папери. Національна депозитарна система.
  8. Предмет та методи макроекономічних досліджень. Макроекономічні моделі: зміст та класифікація.
  9. Соціальна обумовленість та цінність права.
  10. Соціальна та особистісна цінність права.
  11. Соціальні функції та ціннісний зміст моралі
  12. Соціальні функції та ціннісний зміст моралі

Цінними паперами є документи встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчують грошові або інші майнові права, визначають взаємовідносини особи, яка їх розмістила (видала), і власника, га передбачають виконання зобов'язань згідно з умовами їх розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають із цих документів, іншим особам.

• За порядком розміщення (випуску/видачі) цінні папери поділяються на емісійні та неемісійні.

Емісійними є цінні папери, що посвідчують однакові права їх власників у межах одного випуску стосовно особи, яка бере на себе відпвідні зобов'язання (емітент). До емісійних цінних паперів належать: акції; облігації підприємств; облігації місцевих позик; державні облігації України; іпотечні сертифікати; іпотечні облігації; сертифікати фондів операцій з нерухомістю (сертифікати ФОН); інвестиційні сертифікати; казначейські зобов'язання України. Неемісійними цінними паперами є вексель, заставна, складське свідоцтво тощо.

• За формою існування цінні папери поділяються на документарні та бездокументарні.

Цінні папери можуть бути на пред 'явника (права, посвідчені цінним папером, належать пред'явникові цінного папера), іменні (права, посвідчені цінним папером, належать особі, зазначеній у цінному папері)або ордерні (права, посвідчені цінним папером, належать особі, зазначеній у цінному папері, яка може сама здійснити ці права або призначити своїм розпорядженням (наказом) іншу уповноважену особу).

В Україниу цивільному/господарському обороті можуть бути такі групи цінних паперів:

Пайові цінні папери — цінні папери, які посвідчують участь їх власника у статутному капіталі емітента (крім інвестиційних сертифікатів), надають власнику право на участь в управлінні емітентом і отримання частини прибутку, зокрема у вигляді дивідендів, та частини майна у разі ліквідації емітента. До пайових цінних паперів належать акції та інвестиційні сертифікати.

1. Акція — іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені ЦК України та іншими актами чинного законодавства, що регулюють питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств.

Емітентом акцій є тільки акціонерне товариство. Реєстрацію випуску акцій здійснює Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку в установленому нею порядку.

2. Інвестиційний сертифікат — цінний папір, який розміщується інвестиційним пайовим фондом, компанією з управління активами пайового інвестиційного фонду та посвідчує право власності інвестора на частку в інвестиційному фонді, взаємному фонді інвестиційної компанії та пайовому інвестиційному фонді.

Боргові цінні папери — цінні папери, що посвідчують відносини позики і передбачають зобов'язання емітента сплатити у визначений строк кошти відповідно до зобов'язання. До боргових цінних паперів належать: облігації підприємств; державні облігації України; облігації місцевих позик; казначейські зобов'язання України; ощадні (депозитні) сертифікати; векселі.

3.Облігація — цінний папір, що посвідчує внесення його власником грошей, визначає відносини позики між власником облігації та емітетом, підтверджує зобов'язання емітента повернути власникові облігації її номінальну вартість у передбачений умовами розміщення облігацій строк та виплатити дохід за облігацією, якщо інше не передбачено умовами розміщення.

· облігації підприємств

· облігації місцевих позик

· державні облігації України

До державних облігацій України належать облігації внутрішніх державних позик України, у тому числі цільові облігації внутрішніх державних позик України, та облігації зовнішніх державних позик України. Рішення про розміщення облігацій зовнішніх та внутрішніх державних позик України та умови їх випуску приймається Міністерством фінансів України за дорученням Кабінету Міністрів України. Емісія державних облігацій України є частиною бюджетного процесу і не підлягає регулюванню Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Державні облігації України можуть бути: 1) довгострокові — понад 5 років; середньострокові — від 1 до 5 років; короткострокові — до 1 року; 2) іменними або на пред'явника.

4. Казначейське зобов 'язання України — державний цінний папір, що розміщується виключно на добровільних засадах серед фізичних осіб, посвідчує факт заборгованості Державного бюджету України перед власником казначейського зобов'язання України, дає власнику право на отримання грошового доходу та погашається відповідно до умов розміщення казначейських зобов'язань України.

Казначейські зобов'язання України можуть бути: 1) довгострокові — понад 5 років; середньострокові — від 1 до 5 років; короткострокові — до 1 року; 2) іменними або на пред'явника.

5. Ощадний (депозитний) сертифікат — цінний папір, який підтверджує суму вкладу, внесеного у банк, і права вкладника (власника сертифіката) на одержання зі спливом встановленого строку суми вкладу та процентів, встановлених сертифікатом, у банку, який його видав.

Ощадні (депозитні) сертифікати розміщуються на певний строк (під відсотки, передбачені умовами їх розміщення) та можуть бути іменними або на пред'явника. Іменні ощадні (депозитні) сертифікати розміщуються у бездокументарній формі, а на пред'явника — у документарній.

6.Вексель — цінний папір, який посвідчує безумовне грошове зобов'язання векселедавця або його наказ третій особі сплатити після настання строку платежу визначену суму власнику векселя (векселедержателю). Векселі можуть бути прості або переказні та існують виключно у документарній формі.

7.Іпотечні цінні па пери — цінні папери, випуск яких забезпечено іпотечним покриттям (іпотечним пулом) та які посвідчують право власників на отримання від емітента належних їм коштів. До іпотечних цінних паперів належать: іпотечні облігації; іпотечні сертифікати; заставні; сертифікати фондів операцій з нерухомістю (ФОН).

8.Приватизаційні цінні папери — цінні папери, які посвідчують право власника на безоплатне одержання у процесі приватизації частки майна державних підприємств, державного житлового та земельного фондів.

9.Похідні цінні папери — цінні папери, механізм випуску та обігу яких пов'язаний з правом на придбання чи продаж протягом строку, встановленого договором, цінних паперів, інших фінансових та/або товарних ресурсів.

10.Товаророзпорядчі цінні папери — цінні папери, які надають їхньому держателю право розпоряджатися майном, указаним у цих документах. До товаророзпорядчих цінних паперів належать складські свідоцтва, які бувають двох видів — прості складські свідоцтва і подвійні складські свідоцтва.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)