АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА 9 страница

Читайте также:
  1. IX. Карашар — Джунгария 1 страница
  2. IX. Карашар — Джунгария 2 страница
  3. IX. Карашар — Джунгария 3 страница
  4. IX. Карашар — Джунгария 4 страница
  5. IX. Карашар — Джунгария 5 страница
  6. IX. Карашар — Джунгария 6 страница
  7. IX. Карашар — Джунгария 7 страница
  8. IX. Карашар — Джунгария 8 страница
  9. IX. Карашар — Джунгария 9 страница
  10. Августа 1981 года 1 страница
  11. Августа 1981 года 2 страница
  12. Августа 1981 года 3 страница

При ліквідації суб'єкта господарювання застосовується ка­тегорія так званих погашених претензій (ч. З ст. 61 ГК). У ч. 4 ст. 112 ЦК вони іменуються погашеними вимогами. Погаше­ними згідно з законом визнаються претензії:

а) не задоволені через відсутність майна суб'єкта господа­
рювання;

б) не визнані ліквідаційною комісією якщо їх заявники у
місячний строк після одержання повідомлення про повне або
часткове відхилення претензії не звернуться до суду з відпо­
відним позовом;

в) претензії, у задоволенні яких за рішенням суду кредито­
рові відмовлено.

Майно, що залишилося після задоволення претензій креди­торів, використовується за вказівкою власника.


- 104 -


ГЛАВА 6

Правове становище підприємств

§ 1. Поняття підприємства як організаційної форми господарювання

Домінуюче місце серед суб'єктів господарювання належить підприємствам. Це зумовлено особливими економічними і соці­альними функціями підприємства в економічній системі, а саме функціями товаровиробника, який задовольняє суспільні по­треби у продукції, роботах, послугах. Тому законодавчий інсти­тут підприємства як суб'єкта господарювання є центральною частиною системи господарського права України, його право­вою основою.

Усі основні закони та інші нормативні акти господарського законодавства приймаються, виходячи з економічного та пра­вового становища підприємства.

Поняття «підприємство» є узагальнюючим, або збірним. Воно, по-перше, визначає підприємства як суб'єкти госпо­дарського права стосовно всіх форм і видів власності в Україні (організаційні форми і види підприємств). По-друге, це по­няття є загальногалузевим, тобто взагалі визначає промислові (фабрики, заводи, шахти), будівельні, транспортні, сільсько­господарські, торговельні та інші підприємства.

Підприємство як соціально-економічний і правовий інсти­тут має певну сукупність економічних, організаційних і юри­дичних ознак, за якими кваліфікується як суб'єкт господарю­вання і суб'єкт права. За допомогою цих ознак, систематизо­ваних ч. 1 ст. 62 ГК, уніфіковано визначається правове стано­вище підприємств усіх форм власності і галузей народного господарства.

Згідно з ч. 1 ст. 62 ГК підприємство — це самостійний суб'єкт господарювання, створений компетентним органом дер­жавної влади, або органом місцевого самоврядування, або інши­ми суб'єктами для задоволення суспільних та особистих по-

- 106 -


треб шляхом систематичного здійснення виробничої, науково-дослідної, торговельної, іншої господарської діяльності в по­рядку, передбаченому ГК та іншими законами.

Отже, по-перше, підприємство є самостійним суб'єктом. Самостійність у прийнятті господарських рішень є однією з основних і необхідних умов діяльності підприємства як това­ровиробника. Юридичний аспект такого визначення полягає в тому, що підприємство при здійсненні своєї господарської діяльності має право з власної ініціативи приймати будь-які рішення, що не суперечать законодавству України.

По-друге, закон визначає, що підприємство — це суб'єкт господарювання. Суть визначення «суб'єкт господарювання» полягає в тому, що підприємство є товаровиробником, трудо­вий колектив якого на професійній основі (промисел) виробляє і реалізує свій товар з метою одержання прибутку. Як господа­рюючий суб'єкт підприємство здійснює виробничу, науково-дослідну, торговельну та іншу господарську діяльність. Як пра­вило, підприємства належать до комерційних, спрямованих на прибуток, організацій (на відміну від неприбуткових органі­зацій — релігійних, об'єднань громадян тощо), хоч можуть ство­рюватися і для некомерційної діяльності (ч. 2 ст. 62 ГК).

Підприємство — це статутний суб'єкт господарювання. Ста­тут підприємства як локальний акт господарського законодав­ства нормативно визначає цілі і предмет діяльності окремого підприємства, відхилятися від яких без зміни статуту підприєм­ству заборонено. Статут також визначає межі спеціальної пра­воздатності підприємства як юридичної особи. Це один з най­важливіших правових актів підприємства.

Підприємство має необхідне для суб'єкта господарювання майно — основні й оборотні кошти, інші цінності, якими воно володіє, користується і розпоряджається на певному правово­му титулі (на праві власності, господарського відання чи опе­ративного управління). Це майно юридично відмежоване, як правило, від майна власника підприємства і закріплене за підприємством як суб'єктом права. Основні й оборотні кошти знаходяться на самостійному балансі, гроші — на поточному рахунку підприємства в банку.

Підприємство має печатку зі своїм найменуванням та іден­тифікаційним кодом.

Підприємство є самостійним суб'єктом права. З одного боку, закон визначає його компетенцію (права та обов'язки) як суб'єк­та господарювання, з другого — зазначає, що підприємство є

- 107 -


юридичною особою, яка не має у своєму складі інших юри­дичних осіб (ч. 4, 5 ст. 62 ГК) Цим підприємство суттєво відрізняється від об'єднань підприємств, до складу яких вхо­дять юридичні особи.

§ 2. Види та організаційно-правові форми підприємств

Законодавство України про підприємства оперує такими поняттями, як види, організаційні форми і категорії підприємств. Кожне з них вживається для класифікації підприємств за пев­ними ознаками.

Вид передбачає класифікацію підприємств залежно від форм власності, визначених Конституцією України та Господарсь­ким кодексом, і від способів розмежування в підприємствах окремих форм власності і управління майном. Юридичне зна­чення цієї класифікації полягає в урахуванні в законодавстві (в першу чергу, в ГК і в спеціальних законах) особливостей правового становища підприємств окремих видів.

Загалом вид і організаційна форма визначають суб'єкта, який має право привласнювати результати діяльності підприємства.

Залежно від форм власності ч. 1 ст. 63 ГК виділяє такі види підприємств:

— приватне підприємство, що діє на основі приватної влас­
ності громадян чи суб'єкта господарювання (юридичної особи);

— підприємство, що діє на основі колективної власності
(підприємство колективної власності);

— комунальне підприємство, що діє на основі комунальної
власності територіальної громади;

— державне (в тому числі казенне) підприємство, що діє на
основі державної власності;

— підприємство, засновані на змішаній формі власності (на
базі об'єднання майна різних форм власності).

У разі якщо в статутному фонді підприємства іноземна інве­стиція становить не менш як десять відсотків, воно визнаєть­ся підприємством з іноземними інвестиціями. Підприємство, в статутному фонді якого іноземна інвестиція становить сто відсотків, вважається іноземним підприємством (ця назва є умовною, оскільки таке підприємство створюється і діє на території України відповідно до її законодавства).

Слід мати на увазі, що відповідно до чинного на момент створення підприємств законодавства в Україні були створені

- 108 -


і діють до цього часу и інші види підприємств: індивідуальні, сімейні, спільні (в тому числі з іноземними інвестиціями) підприємства.

Залежно від способу утворення (заснування) та формування статутного фонду ч. З ст. 63 ГК поділяє підприємства на унітарні і корпоративні.

Унітарне підприємство створюється одним засновником, який виділяє необхідне для того майно, формує відповідно до закону статутний фонд, не поділений на частки (паї), затвер­джує статут, розподіляє доходи, безпосередньо або через кері­вника, який ним призначається, керує підприємством і фор­мує його трудовий колектив на засадах трудового найму, ви­рішує питання реорганізації та ліквідації підприємства. Уні­тарними є підприємства державні, комунальні, підприємства, засновані на власності об'єднання громадян, релігійної орга­нізації або на приватній власності засновника (ч. 4 ст. 63 ГК).

Корпоративне підприємство утворюється, як правило, дво­ма або більше засновниками за їх спільним рішенням (догово­ром), діє на основі об'єднання майна та/або підприємницької чи трудової діяльності засновників (учасників), їх спільного управління справами, на основі корпоративних прав, у тому числі через органи, що ними створюються, участі засновників (учасників) у розподілі доходів та ризиків підприємства. Кор­поративними є кооперативні підприємства, підприємства, що створюються у формі господарського товариства, а також інші підприємства, в тому числі засновані на приватній власності двох або більше осіб (ч. 5 ст. 63 ГК).

Залежно від кількості працюючих та обсягу валового дохо­ду від реалізації продукції за рік підприємства можуть бути віднесені до категорії малих підприємств, середніх або вели­ких підприємств (ч. 7 ст. 63 ГК).

Малими (незалежно від форми власності) визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік не перевищує п'ятдесяти осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищує суми, еквівалентної п 'ятистам ти­сячам евро за середньорічним курсом Національного банку України щодо гривні.

Великими підприємствами визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінан­совий) рік перевищує тисячу осіб, а обсяг валового доходу від

- 109 -


реалізації продукції (робіт, послуг) за рік перевищує суму, екві­валентну п 'яти мільйонам евро за середньорічним курсом На­ціонального банку України щодо гривні.

Усі інші підприємства визнаються середніми.

У випадках існування залежності від іншого підприємства, передбачених ст. 126 ГК, підприємство визнається дочірнім (ч. 8 ст. 63 ГК).

§ 3. Організаційна структура та управління підприємством

У господарському законодавстві (ст. 64 ГК) вперше закріп­лено організаційну структуру підприємства.

Підприємство може складатися з виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), а також функціональних структур­них підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо).

Функції, права та обов'язки структурних підрозділів підприєм­ства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами.

Підприємство самостійно визначає свою організаційну струк­туру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи пи­тання про розміщення таких підрозділів підприємства з відпо­відними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не ма­ють статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Вони можуть відкривати рахунки в установах банків відповідно до закону.

Діяльність розташованих на території України відокремле­них підрозділів підприємств, що знаходяться за її межами, регулюється ГК та іншими законами.

Згідно зі ст. 65 ГК управління підприємством здійснюється відповідно до його установчих документів на основі поєднан­ня прав власника щодо господарського використання свого майна і участі в управлінні трудового колективу.

Власник здійснює свої права щодо управління підприєм­ством безпосередньо або через уповноважені ним органи відпо­відно до статуту підприємства чи інших установчих документів.

- 110 -


Для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника підприємства, з яким укладається договір (контракт).

Керівник підприємства без доручення діє від імені підприєм­ства, представляє його інтереси в органах державної влади і орга­нах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства в ме­жах та порядку, визначених установчими документами.

Керівника підприємства може бути звільнено з посади до­строково на підставах, передбачених договором (контрактом) відповідно до закону.

На всіх підприємствах, які використовують найману пра­цю, між власником або уповноваженим ним органом і трудо­вим колективом або уповноваженим ним органом повинен укла­датися колективний договір, яким регулюються виробничі, тру­дові та соціальні відносини трудового колективу з адміністра­цією підприємства. Вимоги до змісту і порядок укладення колективних договорів визначаються законодавством про ко­лективні договори (Закон України від 1 липня 1993 р. «Про колективні договори і угоди»1).

Трудовий колектив підприємства становлять усі громадя­ни, які своєю працею беруть участь у його діяльності на ос­нові трудового договору (контракту, угоди) або інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з підприємством. Повноваження трудового колективу щодо його участі в уп­равлінні підприємством встановлюються статутом або іншими установчими документами відповідно до вимог ГК, законо­давства про окремі види підприємств, закону про трудові ко­лективи.

Рішення з соціально-економічних питань, що стосуються діяльності підприємства, виробляються і приймаються його органами управління за участі трудового колективу і уповно­важених ним органів.

Особливості управління підприємствами окремих видів (організаційних форм підприємств) встановлюються ГК та за­конами про такі підприємства.

1 Відомості Верховної Ради України. — 1993. — № 36. — Ст. 361.

- 111 -


§ 4. Правове становище державних підприємств

Одним із видів підприємств є державне унітарне підприєм­ство, яке утворюється компетентним органом державної влади в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини дер­жавної власності, як правило, без поділу її на частки, і вхо­дить до сфери його управління.

Орган державної влади, до сфери управління якого входить підприємство (міністерства, державні комітети, інші підпоряд­ковані Кабінету Міністрів України центральні органи вико­навчої влади), є представником власника і виконує його функції у межах, визначених ГК та іншими законодавчими актами.

Майно державного унітарного підприємства перебуває у державній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання чи праві оперативного управ­ління (поняття і зміст категорій «право господарського відан­ня» і «право оперативного управління» ми розглянемо у відповідній темі).

Найменування державного унітарного підприємства повинно містити слова «державне підприємство».

Державне унітарне підприємство не несе відповідальності за зобов'язаннями власника і органу влади, до сфери управлі­ння якого воно входить.

Органом управління державного унітарного підприємства є керівник підприємства, який призначається органом, до сфе­ри управління якого входить підприємство, і є підзвітним цьо­му органові.

Законом можуть бути визначені особливості статусу керів­ника державного унітарного підприємства, в тому числі вста­новлено підвищену відповідальність керівника за результати роботи підприємства.

Державні унітарні підприємства діють як державні ко­мерційні підприємства або казенні підприємства (ст. 73 ГК).

Розглянемо їх правовий статус детальніше, і почнемо з дер­жавного комерційного підприємства.

Як встановлено ч. 1 ст. 74 ГК, державне комерційне підприєм­ство є суб'єктом підприємницької діяльності. Цей суб'єкт діє на основі статуту на принципах підприємництва, зазначених у ст. 44 ГК, і несе відповідальність за наслідки своєї діяльності усім належним йому на праві господарського відання майном згідно з ГК та іншими законами, прийнятими відповідно до нього.

- 112 -


Отже, майно державного комерційного підприємства закріп­люється за ним, як за суб'єктом права, на праві господарського відання. Саме ж державне підприємство як майновий комп­лекс є об'єктом права державної власності, і може бути об'єк­том купівлі-продажу, застави, оренди та інших правочинів (ч. 4 ст. 190 ЦК).

Частина 3 ст. 74 ГК вперше встановила, що в унітарному підприємстві утворюється статутний фонд. До прийняття цієї норми статутний фонд утворювався лише в деяких видах гос­подарських товариств. Статутний фонд державного комерцій­ного підприємства утворюється уповноваженим органом, до сфери управління якого воно входить, до реєстрації цього підприємства як суб'єкта господарювання. Мінімальний розмір статутного фонду державного комерційного підприємства вста­новлюється законом (на сьогодні цей розмір не встановлено).

У разі якщо вартість активів державного комерційного підприємства за результатами його діяльності виявиться мен­шою, ніж розмір статутного фонду, передбачений статутом підприємства, орган, до сфери управління якого входить дане підприємство, зобов'язаний провести в установленому зако­нодавством порядку зменшення його статутного фонду, але не нижче встановленого мінімального розміру статутного фонду.

Держава та орган, до сфери управління якого входить дер­жавне комерційне підприємство, не несуть відповідальності за його зобов'язаннями, крім випадків, передбачених ГК та іншими законами.

Збитки, завдані державному комерційному підприємству внаслідок виконання рішень органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, які було визнано судом неконсти­туційними або недійсними, підлягають відшкодуванню зазна­ченими органами добровільно або за рішенням суду.

Державне унітарне комерційне підприємство може бути пе­ретворено у випадках та порядку, передбачених законом, на корпоратизоване підприємство (державне акціонерне товари­ство). Особливості діяльності корпоратизованих підприємств визначаються ГК та іншими законами.

Особливості господарської діяльності державних комерцій­них підприємств визначені ст. 75 ГК.

Перша з них полягає у тому, що державне комерційне підприємство зобов 'язане приймати та виконувати доведені до нього в установленому законодавством порядку державні за­мовлення і державні завдання, а також враховувати їх при форму-

- 4-2636

- 113 -


ванні виробничої програми, визначенні перспектив свого еко­номічного і соціального розвитку та виборі контрагентів.

Друга особливість діяльності державного комерційного підприємства полягає в тому, що таке підприємство не має права безоплатно передавати належне йому майно іншим юри­дичним особам чи громадянам, крім випадків, передбачених законом. Відчужувати, віддавати в заставу майнові об'єкти, що належать до основних фондів, здавати в оренду цілісні майнові комплекси структурних одиниць та підрозділів дер­жавне комерційне підприємство має право лише за поперед­ньою згодою органу, до сфери управління якого воно входить, і, як правило, на конкурентних засадах.

Третя особливість: кошти, одержані від продажу майнових об'єктів, що належать до основних фондів державного комер­ційного підприємства, використовуються відповідно до за­твердженого фінансового плану.

Четверта особливість: списання з балансу не повністю амор­тизованих основних фондів, а також прискорена амортизація основних фондів державного комерційного підприємства мо­жуть проводитися лише за згодою органу, до сфери управління якого входить дане підприємство.

П'ята особливість — це встановлення в імперативному по­рядку переліку фондів, утворення яких є обов'язковим для державних комерційних підприємств. Вони утворюють за ра­хунок прибутку (доходу) спеціальні (цільові) фонди, призначені для покриття витрат, пов'язаних з їх діяльністю:

- амортизаційний фонд;

- фонд розвитку виробництва;

- фонд споживання (оплати праці);

- резервний фонд;

інші фонди, передбачені статутом підприємства.

Використання цих фондів визначається відповідно до за­твердженого фінансового плану. Розподіл прибутку (доходу) державних комерційних підприємств здійснюється відповідно до затвердженого фінансового плану. Фінансовий план дер­жавних комерційних підприємств підлягає затвердженню до 1 липня року, що передує плановому:

- підприємств, розрахункова сума прибутку яких переви­
щує 50 млн грн.;

- інших підприємств — органами, уповноваженими управ­
ляти відповідним державним майном.

- 114 -


У фінансових планах затверджуються суми коштів, які на­правляються державі як власнику і зараховуються до відповід­них бюджетів. Органи, уповноважені управляти державним майном, до 15 липня року, що передує плановому, надають Кабінету Міністрів України інформацію про обсяги перераху­вання прибутку державних комерційних підприємств для їх врахування при розробці державного бюджету. Форма та ме­тодичні рекомендації з розробки фінансових планів держав­них комерційних підприємств затверджуються Міністерством фінансів України.

Шоста особливість — це обов'язкове проведення ревізії фінансово-господарської діяльності підприємства в порядку, передбаченому законом, у разі зміни керівника державного комерційного підприємства.

Законом визначаються й інші особливості господарської та соціальної діяльності державних комерційних підприємств.

Особливим видом підприємства, заснованого на державній аіасності, є казенне підприємство.

Згідно з ч. 1 ст. 76 ГК казенні підприємства створюються у галузях народного господарства, в яких:

- законом дозволено здійснення господарської діяльності
лише державним підприємствам;

- основним (понад п'ятдесят відсотків) споживачем про­
дукції (робіт, послуг) виступає держава;

- за умовами господарювання неможлива вільна конкурен­
ція товаровиробників чи споживачів;

- переважаючим (понад п'ятдесят відсотків) є виробництво
суспільно необхідної продукції (робіт, послуг), яке за своїми
умовами і характером потреб, що ним задовольняються, як
правило, не може бути рентабельним;

- приватизацію майнових комплексів державних підприємств
заборонено законом.

На відміну від державних комерційних підприємств, які утво­рюються органами державної влади, підпорядкованими Кабінету Міністрів, казенні підприємства створюються за рішенням Кабі­нету Міністрів. У рішенні про створення казенного підприєм­ства визначаються обсяг і характер основної діяльності підпри­ємства, а також орган, до сфери управління якого входить підприємство, що створюється. Реорганізація і ліквідація ка­зенного підприємства проводяться відповідно до вимог ГК за рішенням органу, до компетенції якого належить створення даного підприємства.

8* - 115 -


Майно казенного підприємства закріплюється за ним на праві оперативного управління в обсязі, зазначеному в статуті підприємства.

Казенне підприємство є юридичною особою, має відповідні рахунки в установах державного банку, печатку зі своїм най­менуванням.

Орган, до сфери управління якого входить казенне підприєм­ство, затверджує статут підприємства, призначає його керівни­ка, дає дозвіл на здійснення казенним підприємством госпо­дарської діяльності, визначає види продукції (робіт, послуг), на виробництво та реалізацію якої поширюється зазначений дозвіл.

Важливе значення для правового регулювання діяльності казенних підприємств мають постанови Кабінету Міністрів України від ЗО червня 1998 р. № 987 «Про перетворення дер­жавних підприємств у казенні»1, якою визначено перелік дер­жавних підприємств, що мають бути перетворені на казенні; від 16 червня 1998 р. № 914 «Про типовий статут казенного підприємства»2, якою затверджено Типовий статут казенного підприємства, та від 22 липня 1998 р. № 1129 «Про деякі питання управління казенними підприємствами»3, якою, зок­рема, затверджено Положення про складання плану розвитку казенного підприємства та Положення про складання фінан­сового плану казенного підприємства.

Особливості господарської діяльності казенних підприємств встановлені ст. 77 ГК.

Казенне підприємство здійснює господарську діяльність відповідно до виробничих завдань органу, до сфери управлін­ня якого воно входить.

Казенне підприємство самостійно організовує виробництво продукції (робіт, послуг) і реалізує її за цінами (тарифами), що визначаються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, якщо інше не передбачено законом.

Орган, до сфери управління якого входить казенне підприєм­ство, здійснює контроль за використанням та збереженням належного підприємству майна, і має право вилучити у казен­ного підприємства майно, яке не використовується або вико­ристовується не за призначенням, та розпорядитися ним у межах своїх повноважень.

1 Офіційний вісник України. — 1998. — № 26. — Ст. 953.

2 Там само. — 1998. — № 24. — Ст. 891.

3 Там само. - 1998. - № ЗО. - Ст. 1120.

- 116 -


Казенне підприємство не має права відчужувати або іншим способом розпоряджатися закріпленим за ним майном, що на­лежить до основних фондів, без попередньої згоди органу, до сфери управління якого воно входить.

Джерелами формування майна казенного підприємства є:

- державне майно, передане підприємству відповідно до
рішення про його створення;

- кошти та інше майно, одержані від реалізації продукції
(робіт, послуг) підприємства;

- цільові кошти, виділені з Державного бюджету України;

- кредити банків;

- частина доходів підприємства, одержаних ним за резуль­
татами господарської діяльності, передбачена статутом;

- інші джерела, не заборонені законом.

Казенне підприємство одержує кредити для виконання ста­тутних завдань під гарантію органу, до сфери управління яко­го входить підприємство.

Казенне підприємство відповідає за своїми зобов'язаннями лише коштами, що перебувають у його розпорядженні. У разі недо­статності зазначених коштів держава, в особі органу, до сфери управління якого входить підприємство, несе повну субсидіарну відповідальність за зобов'язаннями казенного підприємства.

Розподіл та використання прибутку (доходу) казенного під­приємства визначається фінансовим планом, який затверджу­ється у порядку, встановленому для державних комерційних підприємств.

Інші особливості господарської та соціальної діяльності казенних підприємств визначаються ГК, законом про державні підприємства та іншими законодавчими актами.

§ 5. Правове становище комунального унітарного підприємства

Правовому статусу комунального унітарного підприємства присвячено ст. 78 ГК, згідно з якою комунальне унітарне підпри­ємство утворюється компетентним органом місцевого самовря­дування в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини комунальної власності і входить до сфери його управління.

Відповідно до п. 30 ст. 26 Закону України від 21 травня 1997 р. «Про місцеве самоврядування в Україні» питання про створення, ліквідацію, реорганізацію та перепрофілювання підприємств, установ та організацій комунальної власності

- 117 -


відповідної територіальної громади вирішується виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради.

Орган, до сфери управління якого входить комунальне уні­тарне підприємство, є представником власника — відповідної територіальної громади і виконує його функції у межах, ви­значених ГК та іншими законодавчими актами.

Майно комунального унітарного підприємства перебуває у комунальній власності і закріплюється за таким підприємством на праві господарського відання (комунальне комерційне підприємство) або на праві оперативного управління (кому­нальне некомерційне підприємство).

Статутний фонд комунального унітарного підприємства утво­рюється органом, до сфери управління якого воно входить, до реєстрації його як суб'єкта господарювання. Мінімальний розмір статутного фонду комунального унітарного підприємства вста­новлюється відповідною місцевою радою.

Найменування комунального унітарного підприємства по­винно містити слова «комунальне підприємство» та вказівку на орган місцевого самоврядування, до сфери управління яко­го входить дане підприємство.

Комунальне унітарне підприємство не несе відповідальності за зобов'язаннями власника та органу місцевого самовряду­вання, до сфери управління якого воно входить.

Комунальне унітарне підприємство очолює керівник підпри­ємства, що призначається органом, до сфери управління якого входить підприємство, і є підзвітним цьому органові.

Збитки, завдані комунальному унітарному підприємству внаслідок виконання рішень органів державної влади чи органів місцевого самоврядування, підлягають відшкодуванню зазна­ченими органами добровільно або за рішенням суду.

Особливості господарської діяльності комунальних унітар­них підприємств визначаються відповідно до вимог, встановле­них ГК щодо діяльності державних комерційних або казенних підприємств, а також інших вимог, передбачених законом.

§ 6. Поняття, види та правове становище підприємств колективної власності


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.029 сек.)