АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теорії вивчення характеру

Читайте также:
  1. II. Вивчення нового матеріалу.
  2. IV. Вивчення нового матеріалу
  3. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  4. Альтернативні макроекономічні теорії.
  5. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  6. Аналіз класичних теорії міжнародної торгівлі.
  7. Анкета для вивчення соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі
  8. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  11. В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
  12. Варіант 13 Західні соціологічні теорії соціальної стратифікації

Широке поширення одержали конституційні теорії, що зв'язують особливості характеру особистості з його зовнішнім виглядом (Ч. Ломбразо, Э. Кречмер)

Э. Кречмер виділив і описав три найбільше що часто зустрічаються чи типу конституцій людини: астенічний, атлетичний і пікнічний. Кожний з них він зв'язав з особливим типом характеру.

1. Астенічний тип характеризується високим ростом. Астенік звичайно сухорлявий. У нього тонка шкіра, вузькі плечі, тонкі руки, подовжена грудна клітка зі слаборозвиненою мускулатурою і слабкими жировими нагромадженнями. Цей тип людей замкнуть, важко пристосовується до нового.

2. Атлетичний тип звичайно високий чи середній ріст, широкі плечі, добре розвите грудна мускулатура. Цей тип людей відрізняється спокоєм, стриманими жестами, важко пристосовується до нового.

3. Пікнічний тип відрізняється схильністю до ожиріння. Як правило, невисокого росту з короткою шиєю. Цей тип людей легко контактує, реалістичний у поглядах.

«Соціальну» типологію характеру пропонує Э. Фромм, в основі його теорії було покладене відношення людини до життя, суспільству і моральним цінностям. Він висуває три типи:

1. «Мазохіст-садист». Цей тип людини, що схильний бачити причини своїх життєвих успіхів і невдач не в обставинах, що складаються, а в людях. Звідси агресія на людину, що причина всіх невдач. Може бути агресія на себе, можлива поява садистських тенденцій, прагнення поставити інших у залежність від себе.

2.«Руйнівник». Характеризується вираженою агресивністю, прагненням до лякання. У деяких випадках як основну силу можуть виступати безсилля і тривога.

3.«Конформний автомат». Така людина, зштовхнувши з трудними проблемами, перестає бути «сама собою». Він беззаперечно підкоряється обставинам, вимогам групи, швидко засвоює той спосіб поводження, що властивий більшості.

Більш пізній класифікації характеру були проведені на основі акцентуації (К. Леонгард, А. Нічко). Ця класифікація заснована на оцінці стилю спілкування людини з оточуючими людьми і представляє як самостійні наступні типи характерів:

1. Гіпертімний тип. Його характеризує надзвичайна контактність, балакучість, виразність жестів, міміки, пантоміміки. Він часто спонтанно відхиляється від первісної теми розмови.

2. Дістімний тип. Його характеризує низька контактність, небагатослівність, що домінує песимістичний настрій. Такі люди є звичайно домосідами, тяготяться гучним суспільством, рідко вступають у конфлікти з навколишніми, ведуть замкнутий спосіб життя. Вони високо цінують тих, хто з ними дружить, і готові їм підкоритися.

3. Циклоїдний тип. Йому властиві досить часті періодичні зміни настрою, у результаті чого так само часто міняється їхня манера спілкування з оточуючими людьми. У період підвищеного настрою вони є товариськими, а в період подавленого — замкнутими. Під час щиросердечного підйому вони поводяться як люди з гіпертімної акцентуацією характеру, а в період спаду — з дістімної.

4. Збудливий тип. Даному типу присуща низька контактність у спілкуванні, сповільненість вербальних і невербальних реакцій. Нерідко вони занудливі і похмурі, схильні до конфліктів, у яких самі є активною, провокуючою стороною. Вони невживчиві в колективі, владні в родині.

5. Тип, що застряє. Його характеризують помірна товариськість, схильність до моралей, небалакучість. У конфліктах звичайно виступає ініціатором, активною стороною. Прагне домогтися високих показників у будь-якій справі, за яке береться, висуває підвищені вимоги до себе. Особливо чуттєвий до соціальної справедливості, разом з тим уразливий, уразливий, підозрілий, мстивий.

6. Педантичний тип. У конфлікти вступає рідко, виступаючи в них скоріше пасивною, чим активною стороною. На службі поводиться як бюрократ, пред'являючи навколишнім багато формальних вимог. Разом з тим з уступає лідерство іншим людям. Іноді переводить домашніх надмірними претензіями на акуратність.

7. Тривожний тип. Людям даного типу властиві низька контактність, боязкість, непевність у собі, мінорний настрій. Вони рідко вступають у конфлікти з навколишніми, граючи в них в основному пасивну роль, у конфліктних ситуаціях шукають підтримки й опори

8. Емотивний тип. Ці люди віддають перевагу спілкуванню у вузькому колі обраних, з якими встановлюються гарні контакти, яких вони розуміють «з півслова». Рідко самі вступають у конфлікти, граючи в них пасивну роль. Образи носять у собі, не «вихлюпують» назовні.

9. Демонстративний тип. Цей тип людей характеризується легкістю встановлення контактів, прагненням до лідерства, спрагою влади і похвали. Такі люди дратують навколишніх самовпевненістю і високими домаганнями, систематично самі провокують конфлікти, але при цьому активно захищаються.

10. Екзальтований тип. Йому властиві висока контактність, балакучість, улюбливість. Такі люди часто сперечаються, але не доводять справа до відкритих конфліктів. У конфліктних ситуаціях вони бувають, як активної, так і пасивною стороною. Разом з тим прив'язані й уважні до друзів і близьким.

Здібності

Здібності — індивідуально-психологічні особливості людини, що виявляються в діяльності і є умові успішності її виконання. Від здібностей залежить швидкість, глибина, легкість і міцність процесу оволодіння знаннями, уміннями і навичками, але самі вони до них не зводяться.

Дослідженнями встановлено, що здібності — прижиттєві утворення, що їхній розвиток йде в процесі індивідуального життя, що середовище, виховання активне формують їх.

Здібності — поняття динамічне, їхнє формування певним чином відбувається в процесі організованої діяльності.

До основних складовим природних розходжень здібностей можуть бути віднесені: визначені властивості нервової системи, пізнавальна активність і саморегуляція, особливості будівлі аналізаторів.

Задатки багатозначні, вони обумовлюють: різні шляхи формування здібностей, впливають на рівень досягнення, швидкість розвитку.

На формування здібностей впливає ряд умов. Це — теоретичний і практичний досвід, знання; фізична і розумова активність, зв'язана з виконанням конкретних цілей і прилученням до різних видів гри, навчання, праці; спостережливість, гарна пам'ять, яскравість уяви.

Здібності розрізняють на:

загальні здібності - такі індивідуальні властивості особистості, що забезпечують відносну легкість і продуктивність в оволодінні знаннями і здійсненні різних видів діяльності;

спеціальні здібності - система властивостей особистості, що допомагають досягти високих результатів у якій-небудь області діяльності. Спеціальні здібності органічно зв'язані з загальними.

Кожні здібності мають свою структуру, у ній розрізняють ведучі і допоміжні властивості. Так, наприклад, ведучі властивості математичних здібностей є: уміння узагальнювати; гнучкість розумових процесів; легкий перехід від прямого до зворотного ходу думок. У педагогічних - педагогічний такт; спостережливість; любов до дітей; потреба в передачі знань.

Виділяють наступні рівні здібностей:

репродуктивний - забезпечує високе уміння засвоювати знання, опановувати діяльністю;

творчий - забезпечує створення нового, оригінального.

Однак, потрібно мати на увазі, що всяка репродуктивна діяльність включає елементи творчості, а творча діяльність включає і репродуктивну, без якої вона неможлива.

Розрізняють також теоретичні і практичні здібності. Вони розрізняються тим, що перші припускають схильність людини до абстрактно-теоретичних міркувань, а другі до конкретних, практичних дій. Часто вони не сполучаються один з одним.

Талант — високий рівень розвитку здатності, що забезпечує видатних успіхів у тім чи іншому виді діяльності.

Геніальність — вищий рівень розвитку здібностей, що робить людину видатною особистістю у відповідній сфері діяльності.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)