АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 2 СТАРОВИННІ ІГРИ НА МІТЛАХ

Читайте также:
  1. IV Розділ. Тести на Нью-Йоркську Конвенцію про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень
  2. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  3. Апарати для розділення неоднорідних мас
  4. Висновки до другого розділу
  5. Висновки до розділу 1
  6. Висновки до розділу ІІІ
  7. Висновок до розділу
  8. Глава 3.1. Конференція студентів структурного підрозділу Університету.
  9. Глава 3.2. Студентський парламент структурного підрозділу Університету.
  10. Глава 3.3. Голова Студентського парламенту структурного підрозділу Університету.
  11. Дії підрозділів з виконання завдань, які покладаються на миротворчу місію.
  12. Додаткова література до розділу І

Спортивні змагання на мітлах виникли практично відразу після того, як мітли були вдосконалені настільки, щоб повертати, а також змінювати висоту і швидкість польоту. Ранні чаклунські тексти і зображення дозволяють нам припустити, як виглядали ігри наших предків. Багато з цих ігор вже зникли, інші збереглися або ж, змінившись, стали сьогоднішніми спортивними змаганнями.

 

Прославлені шведські щорічні гонки на мітлах сходять до X століття. Учасники долають трохи більше, ніж триста миль — від Коппаберґа до Арьєплоґа. Шлях проходить через заповідник драконів, а срібний приз переможця має форму шведського Короткорила. Сьогодні гонки є подією міжнародного масштабу — чаклуни всіх країн збираються в Коппаберзі, щоб підбадьорити тих, хто вийшов на старт, а потім переміщуються в Арьєплоґ, щоб вітати тих, хто дожив до фінішу.

 

Відома картина «Guenther der Gewalttaetige ist der Gewinner» («Гюнтер Грізний — Переможець»), що датується 1105 роком, представляє давньогерманську гру штіхшток. Двадцятифутова жердина була увінчана надутим драконячим міхуром. Завданням одного з гравців, прив'язаного за талію до стовпа мотузком, було захист цього міхура. Мотузок не дозволяв захисникові відлетіти від стовпа більш ніж на десять футів. Решта всіх гравців по черзі підлітала до міхура і намагалася проколоти його загостреним кінцем своїх мітел. Захисник міг користуватися своєю паличкою для відбиття атаки. Гра припинялася, якщо міхур був проколений, якщо захисник зміг закляттям вивести решту всіх гравців з гри або якщо він падав від знемоги. У штіхшток перестали грати в XIV столітті.

 

У Ірландії великого поширення набула гра айнґіґейн. Вона оспівана в багатьох ірландських баладах (стверджується, що легендарний чарівник «Фанатік» Фінґан був чемпіоном з айнґіґейну). У цій грі гравці один за іншим хапають м'яч (званий «дім») — насправді використовувався жовчний міхур кози — і намагаються пролетіти з ним через ланцюжок бочок, які горять, будучи підвішеними високо в повітрі. Міхур повинен бути прокинутим через бочки. Гравець, що ухитрився прокинути його через всі бочки швидше за всіх і не загорітися, вважається переможцем.

 

Шотландія є батьківщиною однієї з найнебезпечніших ігор на мітлах — креотценну. Кожен гравець в креотценн прив'язував до голови казан. По сигналу рогу або барабана до сотні зачарованих уламків скель і каменів, які до цього висіли в сотні футів над землею, падають на землю. Гравці в креотценн злітають в повітря і намагаються зловити в свої казани якомога більше каменів. Ця гра користувалася великою популярністю в Середні віки, і багато шотландських чарівників вважали її відмінною перевіркою на мужність і хоробрість, не дивлячись на величезну кількість нещасних випадків, що відбувалися під час гри. Гра була заборонена в 1762 році, і хоча Маґнус «Вм'ятоголовий» Макдоналд організував в 60-х роках XIX століття кампанію по поверненню креотценну, Міністерство магії відмовилося знов дозволяти цю гру.

 

Гра сдвіґудар була популярна в Англії, в Девоні. Вона нагадує грубу форму дуелі, де основна мета гравців полягає в тому, щоб зіпхнути з мітел якомога більше суперників. Переможцем вважається останній гравець, що утримався на мітлі. Сдвіґудар дожив до наших днів тільки як дитяча забава.

 

Гра деретенніс з'явилася в Херефордширі. Як і в штіхштоці, в цій грі використовується надутий міхур, зазвичай свинячий. Гравці сідають задом наперед на свої мітли і б'ють лозинами мітли по міхуру, перекидаючи його назад через огорожу. Якщо один з гравців не попадає по міхуру, то його супротивникові зараховується одне очко. Переможцем стає гравець, що першим набрав 50 очок. У деретенніс до цих пір грають в Англії, хоча ця гра ніколи не була особливо популярною.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)