АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сукупний попит. Фактори, які впливають на сукупний попит. Крива AD

Читайте также:
  1. Th2 виділяють інтерлейкіни 4, 5, 6, 10, які впливають на еозинофіли, В-лімфоцити і викликають переключення синтезу з Ig M на Ig E.
  2. Абсолютная и относительная ограниченность ресурсов и проблема выбора. Кривая производственных возможностей
  3. Билет. Кривая совокупного спроса. Причины её отклонения вниз. Неценовые факторы совокупного спроса.
  4. Біохімічні фактори, які визначають прояв м’язової сили швидкості та витривалості.
  5. В современной интерпретации кривая Филипса отражает зависимость уровня инфляции от трех факторов ...
  6. В.Краткосрочная и долгосрочная кривая совокупного предложения.
  7. Валютний курс та фактори, що на нього впливають. Види валютних курсів. Крос-курси, їх розрахунок.
  8. ВЗАИМОСВЯЗЬ ИНФЛЯЦИИ И БЕЗРАБОТИЦЫ в краткосрочном и долгосрочном периоде. КРИВАЯ ФИЛЛИПСА.
  9. Взаимосвязь инфляции и безработицы. Кривая Филлипса
  10. Взаимосвязь инфляции и безработицы. Кривая Филлипса
  11. Взаимосвязь инфляции и безработицы. Кривая Филлипса в краткосрочном и долгосрочном периоде.
  12. Взаимосвязь инфляции и безработицы. Кривая Филлипса и её современная интерпретация. Дилемма экономической политики, заложенная в кривой Филипса

Сукупний попит AD – величина обсягу продукції, яку готові купити макроек. суб’єкти за будь – якого можливого рівня цін.. AD = C + I + G + NE; С – споживчий попит: платоспроможний попит домогосподарств на споживчі товари, І – інвестиційний попит: попит підприємців на засоби виробництва для: амортизації; збільшення реального капіталу; G – попит держави на товари та послуги: для виробництва суспільних благ; для держ інвестицій. NE – попит закордону, або попит на чистий експорт за умови, що попит на імпорт входить у попередні три компоненти.

Цінові фактори: ефект відсоткової ставки, ефект багат­ства, ефект чистого експорту,ефект пропозиції грошей.

Ефект відсоткової ставки полягає в тому, що при зрос­танні цін покупцям товарів та послуг потрібно більше грошей для оплати угод. Отже, зростає попит на гроші, що при незмінній грошовій масі викликає підвищення їх ціни, тобто відсоткової ставки. Внаслідок цього сукупний попит зменшується за рахунок попиту на ті товари, для купівлі яких потрібно брати гроші в кредит. Це стосується в першу чергу інвестиційних товарів, а також високо вартісних товарів споживчого призначення, до яких відносяться переважно товари довгострокового використання (легкові автомобілі, квартири, телевізори тощо).

Ефект багатства виражається в тому, що при зростанні цін реальна вартість, тобто купівельна спроможність, накопичених фінансових активів із фіксованим доходом (облігації, строкові депозити тощо), що знаходяться у на­селення, зменшуються. В такому випадку власники фінансових активів стають реально біднішими, що скоро­чує їхній попит. І навпаки, за умов зниження цін реальна вартість фінансових активів збільшується, що підвищує попит з боку їхніх власників.

Ефект чистого експорту відбиває вплив зовнішнього сектора економіки на сукупний попит і ВВП. Він проявляється тоді, коли ціни на вітчизняні товари зростають або зменшуються порівняно з цінами на іноземні товари. Якщо внутрішні ціни піднімаються стосовно цін за кордо­ном, то покупці почнуть віддавати перевагу імпортним товарам, що викличе збільшення імпорту. Натомість іно­земці почнуть купувати менше вітчизняних товарів, що викличе зменшення експорту. Отже, за інших незмінних умов зростання цін всередині країни викликає збільшення імпорту і зменшення експорту. Внаслідок цього скоро­чується чистий експорт у складі сукупного попиту.

Ефект пропозиції грошей – дорогі гроші ведуть до зменшення споживання інвестицій і чистого експортту, а отже й до зменшення сукупного попиту. Основною причиною від’ємного нахилу кривої AD є ефект пропозиції грошей: зростання ціни сталої номінальної пропозиції грошей робить гроші „дорогими” і відповідно низькими сукупні витрати.

Нецінові фактори:

Зміни і споживчих витратах:

· добробут населення;

· очікування споживача;

· заборгованість споживача

· податки;

Зміни в інвестиційних витратах:

· процентні ставки, зміна яких викликана, н-д, змінами грошової маси в країні, а не зміною цін;

· очікувані прибутки від інвестицій;

· податки з підприємств;

· технологія виробництва;

· надлишкові потужності;

Зміна у витратах на чистий експорт:

· нац. дохід у закордонних країнах;

· валютні курси;

вправо вгору, коли попит зростає

вліво вниз, коли попит зменшується

Крива сукупного попиту (АD) показує, яку кількість товарів та послуг спо­живачі готові купити за певного рівня цін. Вона ста­новить геометричне місце точок, коли кожна точка, що знаходиться на кривій, показує різну комбінацію об­сягу випуску та величину попиту за даного загально­го рівня цін.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)