АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Випадки виплати компенсації за невикористану відпустку

Читайте также:
  1. Відкладення, скорочення та припинення виплати допомог по безробіттю.
  2. Відпустка замість компенсації
  3. Гарантії і компенсації іноземним інвесторам
  4. Гарантії і компенсації іноземних інвестицій в Україні
  5. ГАРАНТІЇ, КОМПЕНСАЦІЇ, ПІЛЬГИ, ПІВИЩЕННЯ ЖИТТЄВОГО РІВНЯ ТРУДЯЩИХ
  6. Заборгованість із виплати заробітної плати у 2013 році
  7. Контроль виплати і депонування заробітної плати
  8. Перевірка правильності нарахування та виплати заробітної плати і розрахунків за соціальним страхуванням
  9. ПОРЯДОК І УМОВИ ВИПЛАТИ СТРАХОВОГО ВІДШКОДУВАННЯ (СТРАХОВОЇ ВИПЛАТИ)
  10. Порядок призначення та виплати пенсії у солідарній пенсійній системі
  11. Поточні виплати працівникам

У Листі Міністерства праці та соціальної політики України № 33/13/116-08 від 22.02.2008 зазначалося: якщо працівник з якихось причин не скористався своїм правом на щорічні відпус­тки за кілька попередніх років, він має право використати їх, а в разі звільнення, незалежно від підстав, йому має бути випла­чено компенсацію за всі невико­ристані дні щорічних відпусток, визначених ст. 4 Закону України «Про відпустки».

Як визначено у ст. 2 Закону України «Про відпустки» забороняється замінювати відпустку грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених ст. 24 цього Закону. Так, на підставі ст. 24 Закону про відпустки, при звіль­ненні працівника з підприємства, установи чи організації йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні:

1. щорічної основної відпустки;

2. додаткової відпустки працівникові, який має дітей.

  1. додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці,
  2. додаткова відпустка за особливий характер праці,
  3. інші щорічні додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Випадки, коли можна отримати компенсацію за відпустки, перераховані у ст. 83 КЗпП:

1. У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей.

2. У разі звільнення керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова компенсація виплачується за не використані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості.

3. У разі переведення працівника на роботу на інше підприємство.

За бажанням працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток повинна бути перерахована на рахунок підприємства, установи, організації, куди перейшов працівник. Отже, працівник, який був переведений на роботу на інше підприємство і грошова компенсація якого за невикорис­тані дні щорічних відпусток була перерахована на рахунок цього підприємства, має право на використання щорічної від­пустки повної тривалості, а у разі звільнення - на отримання грошової компенсації.

У Листі Міністерства праці та соціальної політики № 09-293 від 15.08.2005 зазначалося, що бухгалтерська служба на під­ставі заяви працівника і нада­них банківських реквізитів здійснює перерахунок коштів за невикористану відпустку на ра­хунок підприємства, на яке пе­рейшов працівник.

Згідно з ч. З ст. 9 Закону України «Про відпустки», якщо працівник, переведений на роботу на інше підприєм­ство, повністю або частково не використав щорічні ос­новну та додаткові відпустки і не одержав за них грошову компенсацію, то до стажу ро­боти, що дає право на що­річні основну та додаткові від­пустки, зараховується час, за який він не використав ці відпустки за попереднім місцем роботи.

У випадку, коли працівник на попередньому місці роботи ско­ристався своїм правом на що­річну відпустку або при звіль­ненні йому виплачена грошова компенсація, стаж роботи на но­вому місці обчислюється від дня укладення трудового договору.

4. За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні. Тобто, якщо на підприємстві встановлено колективним договором більш ніж 24 к. д. щорічної основної відпустки, наприклад 30 к. д., то отримати грошову компенсацію без звільнення можна за 6 к. д., а ось 24 к. д. доведеться відпочивати. Теж саме стосується працівників та службовців, яким законодавством передбачено бішу тривалість щорічних відпусток (наприклад, державні службовці – тривалість щорічної відпустки 30 к. днів).

5. У разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, виплачується спадкоємцям.

Звертаємо увагу, що особам віком до вісімнадцяти років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

Якщо при звільненні працівник не виявляє бажання отримати відпустку в натурі або якщо його звільнено за порушення трудової дисципліни, коли він не має права отримати відпустку з наступним звільненням, йому виплачується вищезазначена грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)