АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функція виробничих можливостей. Крива виробничих можливостей. Альтернативна вартість

Читайте также:
  1. Абсолютная и относительная ограниченность ресурсов и проблема выбора. Кривая производственных возможностей
  2. Альтернативная гидроэнергетика (мини ГЭС)
  3. Альтернативная теория
  4. Альтернативная теория: «АСТ» нужно «Эксмо» для наращивания стоимости»
  5. Аналіз інвестиційних рішень підприємства. Дисконтування. Потомчна (приведена) і чиста дисконтована вартість. Оптимізація інвестиційних рішень. Внутрішня окупність інвестицій.
  6. Аналіз як функція управління
  7. Билет. Кривая совокупного спроса. Причины её отклонения вниз. Неценовые факторы совокупного спроса.
  8. В современной интерпретации кривая Филипса отражает зависимость уровня инфляции от трех факторов ...
  9. В.Краткосрочная и долгосрочная кривая совокупного предложения.
  10. Вартісна оцінка основних виробничих фондів підприємства
  11. Вентиляція виробничих приміщень, види вентиляції.
  12. ВЕСТИБУЛЯРНА ФУНКЦІЯ

Економіка бідь-якої країни не може повністю задовільнити безмежні потреби суспільства через обмеженість економічних ресурсів.

Обмеженість ресурсів залежить від рівня потреб суспільства. Чим більша потреба в якомусь ресурсі, тим він стає більш обмеженим і важче доступним.

Окремі види ресурсів обмежені самою природою.

Це, в першу чергу, вичерпні,і, особливо, вичерпні невідновні ресурси, такі як: орні землі, ліси, біологічні ресурси, родовища корисних копалин іт.д.

Співвідношення між кількістю використаних ресурсів і вироблених з них товарів і послуг характеризує ефективність економіки. Ефективність економіки залежить від технологій виробництва і рівня НТП.

Якщо в економіці повністю використовуються усі наявні економічні ресурси, то існує повна зайнятість. В умовах повної зайнятості збільшить ти виробництво будь-яких товарів чи послуг можна за рахунок зменшення виробництва інших товарів чи послуг. Це означає, що для економічних ресурсів характерною є альтернативність їх використання. Перед суспільством виникає потреба розподілу між виробництвом різних товарів і послуг.

Альтернативність і ефективність використання ресурсів показують на графіку, який називається кривою виробничих можливостей.

Межа виробничих можливостей або крива трансформації виробничих можливостей – модель, яка ілюструє ситуацію обмеженості ресурсів, необхідності компромісного вибору та оцінки його альтернативної вартості.

Вона єднає точки максимально можливого виробництва двох благ за умови цілковитого використання обмежених ресурсів. Рис. 1.1 представляє криву трансформації економіки, в якій виробляються засоби виробництва (y) та предмети споживання (x). Кутовий коефіцієнт нахилу кривої трансформації показує альтернативну вартість виробництва двох благ.


У ситуації обмеженості ресурсів нарощування виробництва одного блага можливе лише за рахунок скорочення виробництва іншого. Така ситуація вважається ефективною, оскільки забезпечує одержання найкращого результату від використання наявних ресурсів. Межа виробничих можливостей є опуклою спадною зі зростаючим в міру просування донизу кутом нахилу, що є проявом закону зростання альтернативної вартості, який діє внаслідок недосконалої взаємозамінюваності ресурсів.
Всі точки на межі виробничих можливостей (А,В,С) є точками ефективного розподілу ресурсів. Всі точки над нею (Н) є недосяжними за даного обсягу ресурсів і даної технології. Всі точки під нею (К) відповідають неповному використанню ресурсів, є неефективними.

Під альтернативною вартістю розуміють вартість втрачених можливостей, тобто вартість товарів чи послуг, від яких відмовилися з метою збільшення виробництва інших товарів чи послуг.

Закон альтернативної вартості можна сформулювати так - для одержання кожної наступної додаткової одиниці певного продукту необхідно відмовлятися щоразу від більшої кількості іншого продукту, при умові повного використання економічних ресурсів.

В залежності від дії різних чинників КВМ може змінюватися вліво вниз, вправо вверх.

- економіка знаходиться в точці В. якщо почне діяти чинник, що однаково впливає на усі галузі виробництва (зміна цін на електроенергію), то КВМ буде пропорційно змінюватися в положення вліво вниз при підвищенні цін на електроенергію, або вгору вправо- при зниженні цін на електроносії.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)