АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Процес ринкового ціноутворення під дією сил попиту і пропозиції

Читайте также:
  1. AGP: ГРАФИЧЕСКИЕ ПРОЦЕССОРЫ И КАРТЫ
  2. I. Торможение процесса модернизации в Японии
  3. Static_cast – безопасное преобразование, не содержит за собой инструкций процессора.
  4. V. Текстовий процесор Word . Інтерфейс редактора Word 2007.
  5. VIII. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  6. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  7. А) Процесс, деятельность как основной способ существования психического
  8. Автоматизация процессов управления банком и банковские информационные технологии
  9. Административно-процессуальные нормы в системе норм права.
  10. Активаторы процесса коррозии и ускорение разрушения металлов
  11. Активизация процессов мышления в учебной деятельности
  12. Активне соціально-психологічне навчання у процесі формування професійної компетентності фахівця.

Для того, щоб опреділити ціну продукту і кількість, яка реально купується і продається на ринку, необхідно звести разом поняття попиту і пропозиції. Для прикладу наведемо таблицю:

Загальна величина пропозиції в тиждень (1) Ціна за центнер (дол.)   (2) Загальна величина попиту в тиждень (3) Надлишок (+) чи нестача(-)(4)
12 000   2 000 + 10 000
10 000   4 000 + 6 000
7 000   7 000  
4 000   11 000 - 7 000
1 000   16 000 - 15 000

Ціна в 5 дол приведе до надлишку кукурудзи в 10 000 центнерів, тобто надлишкову пропозицію кукурудзи. В результаті конкуренти зібють ціну з метою продати надлишок кукурудзи. Те саме проходитиме при ціні в 4 дол, хоча надлишок буде значно меншим в результаті того, що менша ціна побуджує продавців витрачати менше ресурсів на вирощування кукурудзи, і в результаті конкуренція знову збиває ціну. Ціна в 1 дол. приведе до дефіциту кукурудзи, тобто попит на кукурудзу буде перевищувати пропозицію її в результаті того, що при такій ціні споживачі захочуть купити більше продукції, в той час коли у фермерів зникне бажання вирощувати кукурудзу. Знову, конкуренція між продавцями підніме ціну з 1 до 2 дол. і т. д. При ціні 3 дол. кількість кукурудзи, яку фермери бажають виростити і запропонувати на ринок дорівнює тій кількості, яку споживачі бажають купити. Коли при ціні 3 дол. немає ні надлишку, ні нехватки – отримуємо рівноважну ціну, тобто при ціні 3 дол. рішення виробників про продажу=рішенню покупців про покупку.

Графічний аналіз попиту і пропозиції приведе нас до такого ж результату.

На осі ординат позначена ціна одиниці товару P у доларах. Це ціна, яку продавець одержує за певну запропоновану кількість товару і яку покупець заплатить за певну необхідну кількість цього товару. Вісь ординат показує загальну необхідну і запропоновану кількість товару Q у даний період часу.

Крива пропозиції S показує, яку кількість товару і по якій ціні виробники можуть продати на ринку. Крива піднімається вгору, тому що, чим вище ціна, тим більше число фірм має можливість виробляти і продавати товар. Крива попиту D показує, яку кількість продукції споживачі готові купувати по кожній ціні. Крива йде униз, тому що споживач звичайно хоче придбати більше, якщо ціна нижче.

Дві криві перетинаються в точці рівноваги попиту і пропозиції, тобто при рівноважних ціні і кількості товару. При ціні 3 дол. його запропонована і необхідна кількість однакова 7 000 ц. У цій точці немає ні дефіциту, ні надлишкової пропозиції, а отже, немає тиску на зміну ціни надалі. Пропозиція і попит не завжди урівноважені на ринку.

           
   
 
Р                      
     
Рис.2. Криві попиту і пропозиції (залежність ціни від кількості товару на ринку)
 
 

 


Але, крім ціни, пропозиція і попит визначаються й іншими умовами. Наприклад, кількість товару, що виробники готові продати, залежить не тільки від ціни, але і від витрат виробництва. Попит на товар залежить, як від бюджету споживачів, так і від зміни економічних умов або податкової політики. Щоб зробити це, ми повинні зрозуміти, як зрушуються криві пропозиції і попиту у відповідь на зміни ставки зарплати, капітальних витрат і прибутку.

Почнемо з зміни кривої попиту. Пропозиція залишається постійною. Припусти

 
 
З графіка, нова точка перетину кривих попиту і пропозиції вище точки перетину показників ціни і кількості, отже, збільшення попиту при інших рівних умовах (пропозиції), породжує ефект збільшення ціни і ефект збільшення кількості продукції. Відповідно, зменшення попиту приведе до ефекту зниження ціни і ефекту скорочення кількості продукції.


мо, що попит зростає, як це вплине на ціну.

     
 
 
 

 

 


Зміна пропозиції.

       
   
 
Ціна   Р1     Рз
 

 

 


Збільшення пропозиції приведе до ефекту пониження ціни і ефекту приросту кількості продукту. І навпаки: ціна росте, кількість падає.

Існують ще такі випадки:

1. Попит і пропозиція змінюються в протилежних напрямках. Наприклад, попит скорочується, а пропозиція зростає – результат – значне зниження ціни, а збільшення чи зменшення кількості продукту залежить від відносних параметрів змін пропозицій і попиту.

2. Попит зростає, а пропозиція падає – збільшення ціни високе і зменшення чи збільшення кількості продукції залежить від відносних параметрів зміни пропозиції і попиту.

3. Попит і пропозиція збільшуються – збільшення кількості продукції і (ефект зменшення ціни в результаті збільшення пропозиції і ефект збільшення ціни в результаті збільшення попиту) - якщо збільшення пропозиції більше збільшення попиту – ціна знизиться, і навпаки. Те саме можна сказати коли попит і пропозиція падає (колимасштаби зменшення пропозиції більше масштабів скорочення попиту – ціна виростає, і навпаки).

Отже, аналіз кривих попиту і пропозиції є одним з основних інструментів мікроекономіки. На конкурентному ринку криві пропозиції і попиту вказують, скільки продукції буде зроблено фірмами і яким буде попит споживачів при певній ціні. Ринковий механізм має тенденцію до рівноваги, із тим, щоб не було ні надлишкового попиту, ні надлишкової пропозиції.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)