АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи роботи з казками

Читайте также:
  1. III. Хід роботи
  2. III. Хід роботи
  3. V. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ
  4. VІ. Виконання практичної роботи. Інструктаж з техніки безпеки.
  5. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  6. Альтруїзм-егоїзм — вихідні принципи родового життя
  7. Аналіз ритмічності роботи підприємства
  8. Б) Принципи радянської державної служби базуються на розроблених В. І. Леніним основних принципах державного апарату.
  9. в практиці роботи сучасного загальноосвітнього навчального закладу
  10. Варіанти завдань для домашньої контрольної роботи із дисципліни
  11. ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ ДЛЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  12. Варіанти завдань домашньої контрольної роботи

Кожна казка має свою неповторність. Однак погляд на сказкотерапию як виховну систему припускає загальні закономірності роботи з казковим матеріалом.

Принцип Основний акцент Коментар
Усвідомленість Усвідомлення причинно-наслідкових зв'язків у розвитку сюжету; розуміння ролі кожного персонажа в подіях, що розвиваються. Загальні питання: - що відбувається? - чому це відбувається? - хто хотів, щоб це відбулося? - навіщо було йому потрібно? Завдання: показати вихованцям і клієнтам, що одна подія плавно випливає з іншої. навіть незважаючи на те, що на перший погляд це непомітно. Важливо зрозуміти місце, закономірність появу й призначення кожного з персонажів казки.
Множинність Розуміння того, що те саме подія, ситуація можуть мати кілька значень і змістів. Наша завдання показати ту саму казкову ситуацію з декількох сторін. З одного боку, це так, з іншого боку, інакше.
Зв'язок з реальністю   Усвідомлення того, що кожна казкова ситуація розгортає перед нами якийсь життєвий урок.   Наше завдання терпляче проробляти казкові ситуації з позиції того, як казковий урок буде нами використаний у реальному житті, у яких конкретно ситуаціях.

 

Основні підходи до психологічного аналізу казок

1. Поведінковий або біхевіоральний

2. Транзактний аналіз, при якому звертається основна увага на рольові взаємодії в казках.

 

3. Інший дуже плідний підхід розглядає героїв казки як субособистості, частини «я» однієї людини, що, в основному, є точкою зору юнгіанської аналітичної психології.

 

Архетип — первісний образ, первинний емоційний імпульс, що є присут­нім у психіці будь-якої людини як представника колективних психологічних змі­стів.

Архетипи за Юнгом

1. Маска (Персона) — це психологічне уявлення, яке про себе людина пре­зентує навколишнім.

2. Тінь це сукупність усіх витиснутих, не визнаних сторін своєї особи­стості.

3. Анима жіночий початок у чоловічій психіці. '

4. Анимус — чоловічий початок у жіночій психіці.

5. Самість. Дуже часто це образ мудрого старця

 

Види казок у казкотерапії.

А.Художні казки.

До художніх казок ми відносимо казки, створені багатовіковою мудрістю народу й авторські історії. Властиво, саме це й прийнято називати казками, міфами, притчами, історіями. У художніх казках є й дидактичний, і психокорекційний, і психотерапевтичний і навіть медитативний аспекти. Художні казки створювалися зовсім не для процесу психоконсультирования, але, проте, успішно йому служать.

Як же підібрати відповідну казку? Щоб відповісти на це питання, розглянемо дві більші групи казок: народні й авторські.

Художні казки:

· Народні

· Авторські

Народні казки

Найбільш древні народні казки в літературознавстві називаються міфами. Міфологія складалася в різних народів у період бронзового століття й початку розкладання первісних відносин.

Народні казки несуть надзвичайно важливі для нас ідеї:

1. Навколишній світ - живий. У будь-який момент все може заговорити з нами. Ця ідея важлива для формування дбайливого й осмисленого відношення до того, що нас оточує. Починаючи від людей, і закінчуючи рослинами й рукотворними речами.

2. Ожилі об'єкти навколишнього світу здатні діяти самостійно, вони мають право на своє власне життя. Ця ідея важлива для формування почуття прийняття іншого.

3. Поділ добра й зла, перемога добра. Ця ідея важлива для підтримки бадьорості духу й розвитку прагнення до кращого.

4. Найцінніше дістається через випробування, а те, що далося даром, може швидко піти. Ця ідея важлива для формування механізму цілепокладання й терпіння.

5. Навколо нас безліч помічників. Але вони приходять у тому випадку, якщо ми не можемо впоратися із ситуацією або завданням самі. Ця ідея важлива для формування почуття самостійності, а також довіри навколишньому світу.

 

Всі ці філософські ідеї можуть обговорюватися з вихованцями й клієнтами. Наше життя багатогранне, тому сюжети народних казок різноманітні:

казки про тварин, взаємини людей і тварин.

побутові казки.

страшні казки.

чарівні казки.

Робота з казками починається з аналізу, обговорення. Коли казкові змісти будуть пророблені й пов'язані з реальними життєвими ситуаціями, можна використати й інші форми роботи з казками: виготовлення ляльок, драматизація, малювання.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)