АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Опитувальник формально- динамічних властивостей індивідуальності (ОФДВІ)

Читайте также:
  1. Визначення показників механічних властивостей гірських порід методом статичного втискування штампа
  2. Догматический (формально-логический) метод в юридической теории и практике.
  3. Закладка General Вікна властивостей папки Закладка Customize вікна властивосте папки
  4. Закладка Screen Saver вікна властивостей дисплею
  5. Закладка Screen вікна властивостей MS-DOS-програми
  6. Закладка Shortcut вікна властивостей
  7. Закономірності руйнування І ПОКАЗНИКИ МЕХАНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ГІРСЬКИХ ПОРІД ПРИ ВТИСКУВАННІ
  8. Зв'язок властивостей з будовою металевих матеріалів
  9. Розрахунок фізичних властивостей газу.
  10. Формально-юридический, или интерпретация нормативных актов.
  11. Характерологічний опитувальник Леонгарда Шмішека

Автор-розробник В.М.Русалов (1988 рік). Спрямований на діагностику ступеня вираженості пов'язаних із темпераментом властивостей індивідуальності (психомотор­ні, інтелектуальні га комунікативні). Опитувальник складається зі 150 питань, які утво­рюють 13 шкал: психомоторна, інтелектуаль­на га комунікативна сргічність, психомотор­на, інтелектуальна та комунікативна пластичність; психомоторна, інтелектуальна іа комунікативна швидкість; психомоторна, інтелектуальна та комунікативна емоцій­ність; контрольна шкала. За результатами діагностики обчислюються 6 індексів: психо­моторної, інтелектуальної та комунікативної активності, загальної активності, емоційності та адалтивності.

 

Павловський опитувальник темпераменту (PTS - Pavlovian Temperament Survey)

Розроблений Я Стреляу 1990 році. Спрямований на виявлення властивостей темпераменту у дорослих. Складається зі 134 питань, які діагностують силу за збудженням та гальмуванням, урівноваженість за силою та рухливість.

 

Опитувальник темпераменту - Формальні характеристики поведінки (FCB-TI – Formal Characteristics of Behavior – Temperament Inventory )

Запропонований Я.Стреляу та Б.Завадським у 1992 році. Діагносту«риси «емиераменту у дорослих. Містить 120 питань, які дозволяють діагностувати досліджуваних за 6 шкалами: жвавість (динамічність); наполегливість: сенсорна чутливість; емоційна реактивність, витривалість, активність.

Тест Стреляу.

Властивості темпераменту, адекватні основним властивостям нервової системи, можна визначити за допомогою адаптованого варіанту опитувальника Я.Стреляу. Опитувальник складається з 134 запитань, що відносяться до різних властивостей темпераменту. За результатами тестування обстежуваних виявляється кількісна оцінка процесу збудження і гальмування, рухливості нервових процесів індивіда, виявляється міра врівноваженості нервової системи.

Оцінка кожної властивості, а також їх рухливості проводиться шляхом сумування балів, отриманих за відповідь на запитання.

Тест темперамента Айзенка ( Методика Айзенка EPQ )

Опитувальник EPQ включає 101 питання й містить наступні чотири шкали: 1) екстраверсія - інтроверсія; 2) нейротизм - стабільність; 3) психотизм й 4) специфічну шкалу, призначену для оцінки щирості досліджуваного.

Використовуючи дані обстеження за шкалами екстраверсія - інтроверсія та нейротизм - стабільність можна вивести показники темпераменту особистості за класифікацією Павлова, що описав чотири класичних типи: сангвінік (за основними властивостями центральної нервової системи характеризується як сильний, урівноважений, рухливий), холерик (сильний, неврівноважений, рухливий), флегматик (сильний, урівноважений, інертний), меланхолік (слабкий, неврівноважений, інертний).

 

Як правило, варто говорити про перевагу тих або інших рис темпераменту, оскільки в житті в чистому виді вони зустрічаються рідко.

Саме тому Г.В.Суходольський вважає, що необхідно виділяти не чотири («чисті» типи - це абстракція), а дев'ять типів особистості: норму й вісім акцентуацій. Крім вище названих чотирьох «чистих» типів Г.В.Суходольским запропоновані чотири «проміжних»: холерично-сангвінічний, сангвіністично-флегматичний, флегматико-меланхолічний і меланхолічно-холеричний типи.

1. Холерик - агресивний, запальний, що міняє свої погляди/імпульсивний.

2. Холерично-сангвінічний тип - оптимістичний, активний, экстравертированный, товариський, доступний.

3. Сангвінік - балакучий, швидко реагуючий, невимушений, живий.

4. Сангвіністично-флегматичний тип - безтурботний, лідируючий» стабільний, спокійний, врівноважений.

5. Флегматик - надійний, що володіє собою, миролюбний, розважливий.

6. Флегматико-меланхолічний тип- старанний, пасивний, інтроверт, тихий, нетовариський.

7. Меланхолік - стриманий, песимістичний, тверезий, ригідний.

8. Меланхолічно-холеричний тип - сумлінний, примхливий, нейротичный, уразливий, неспокійний.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)