АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оцінка дрібної моторики

Читайте также:
  1. IX. Состояние речевой моторики
  2. X. Состояние речевой моторики
  3. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну
  4. Аналітична оцінка людського потенціалу в Україні та країнах світу
  5. Аналітичний огляд наукових публікацій на тему : «Процентна політика НБУ та оцінка її ефективності»
  6. Вартісна оцінка основних виробничих фондів підприємства
  7. Виявлення і оцінка слідів крові
  8. Відгук і оцінка роботи студента на практиці
  9. Відносна оцінка та способи фінансування бюджетного дефіциту
  10. Відповідність підсумкових семестрових рейтингових оцінок у балах оцінкам за національною шкалою та шкалою ЄКТС
  11. Властивості та оцінка масової свідомості
  12. Групова оцінка кандидатів

Дайте дитині олівець і папір і запропонуйте їй повторити після по­казу малюнок вертикальної, горизонтальної лінії, кола, хреста, квадрата, трикутника, з огляду на її можливості. Якщо дитина проявляє певні здатності, попросіть її скопіювати зображення зі зразка (у цьому випадку дитина не повинна бачити, як вони були намальовані).

Нормативи:

в 18 місяців - повторює штрих;

в 2 роки - після показу повторює вертикальні й горизонтальні лінії;

в 2,5 роки - робить дві або більше лінії при малюнку хреста;

в 3 роки - копіює коло, повторює після показу хрест, малює людину («головонога») без тулуба.

Оцінка уваги

Дитині пропонують знайти серед розташованих на столі карток із зоб­раженням знайомих їй предметів (30-40) картку з таким же зображен­ням, яке їй показують. Для цього у дитини спочатку запитують, що зображено на картинці, потім просять знайти таку ж картинку. Якщо вона правильно виконує завдання, то обидві картки забирають.

Нормативи:

в 3роки - знаходить п'ять-шість зображень із 10.

Оцінка пам'яті

1. Попросіть дитину виконати кілька дій підряд: підвестися зі стільця, обійти стіл навкруги, взяти книгу, підійти з нею до дверей, постукати рукою у двері, відкрити її й повернутися на місце.

Нормативи:

в 18 місяців - виконує три-чотири дій;

в 2,5 роки - виконує чотири-п'ять дій;

в 3,5роки - виконує п'ягь-шість дій.

2. Попросіть дитину сказати вам, з ким вона живе вдома, що вона їла на сніданок, у що любить грати, а також назвати свої ім'я, прізвище й по­вторити фрази:

Сьогодні на вулиці багато калюж;

Його кличуть Ванею, він ходить до дитячого садочка;

Шура почула свисток і побачила поїзд;

Улітку в лісі було багато грибів і ягід,

а потім повторити:

4-7-1; 3-8-6; 2-5- 9; 3-4-1-7; 6-1-5-8; 7-2-9-6.

Нормативи:

в 2,5роки - називає своє ім'я, прізвище, частково відповідає на пи­тання;

в 3 роки - добре відповідає на питання, повторює просту фразу із шести-семи слів і три цифри.

Перевіривши всі сфери розвитку дитини, спробуйте скласти уявлення про її рівень у цілому, виділити те, що вона вже вміє, і те, чого ще не може. Якщо дитина виконує майже все, за винятком окремих завдань, почекайте якийсь час, розвиваючи необхідні навички та вміння.

 

7. Діагностика дитини раннього віку за Стребелевою Е. А.

Кількісна оцінка в балах

1 бал дається в тих випадках, коли дитина не співпрацює з дорослим і поводиться неадекватно стосовно завдання, не розуміє мети завдання;

2 бали даються в тих випадках, якщо дитина приймає завдання, по­чинає співпрацювати з дорослим, прагне досягти мети, але самостійно виконати завдання не може, у процесі діагностичного навчання діє адек­ватно, але після навчання не переходить до самостійного виконання зав­дання;

3 бали дитина одержує, якщо вона почала співпрацювати з дорослим, приймає й розуміє мету завдання, але самостійне завдання не виконує, у процесі діагностичного навчання діє адекватно, а потім переходить до самостійного способу виконання завдання;

4 бали ставляться в тому випадку, якщо дитина відразу почала спів­працювати з дорослим, приймає завдання й самостійно знаходить спосіб його виконання.

Сумарна кількість балів, отриманих при виконанні 10 завдань, є важ­ливим показником психічного розвитку, що рівняється з нормальною для даного віку кількістю балів (34-40).

Слід зазначити, що у випадках виявлення відставання в розумовому розвитку дитина повинна бути обстежена психоневрологом або невро­патологом.

Параметри оцінки розумового розвитку дітей раннього віку

Діагностика розумового розвитку показує реальні досягнення ди­тини, що склалися в ході виховання й навчання. При цьому варто мати на увазі, що у випадках серйозних недоліків у розумовому розвитку не­обхідно застосувати не тільки метод психолого-педагогічного експери­менту, але й інші методи: вивчення історії розвитку дитини; спостереження за поведінкою дитини, її грою.

У більш складних випадках потрібно клінічне, нейрофізіологічне, па­топсихологічне вивчення дитини й т.п.

Основними параметрами оцінки пізнавальної діяльності дітей ран­нього віку можна вважати:

• прийняття завдання;

• способи виконання завдання;

• навченість у процесі обстеження;

• відношення до результату своєї діяльності.

Прийняття завдання, тобто згода дитини виконати запропоноване завдання незалежно від якості самого виконання, є першою абсолютно необхідною умовою виконання завдання. При цьому вона проявляє ін­терес або до іграшок, або до спілкування з дорослим.

Способи виконання завдання. Відзначається: самостійне виконання завдання; виконання завдання за допомогою дорослого, тобто можливо діагностичне навчання; самостійне виконання завдання після навчання.

Адекватність дій визначається як відповідність дій дитини умовам даного завдання, яке продиктоване характером матеріалу й вимогам ін­струкції. Найбільш примітивним способом є дія силоміць або хаотична дія без урахування властивостей предметів. Неадекватне виконання зав­дання у всіх випадках свідчить про можливе порушення розумового роз­витку дитини.

Навченість. Навчання дитини під час діагностичного обстеження проводиться тільки в межах тих завдань, які рекомендуються для дітей даного віку.

У процесі обстеження дітям треба пропонувати наступні види допо­моги:

• виконання дії по наслідуванню,

• виконання завдання по наслідуванню з використанням вказівних жестів, з мовною інструкцією.

На рівні елементарного наслідування дитина може засвоїти спосіб ви­конання того або іншого завдання від дорослого, діючи одночасно з ним. Кількість показів способів виконання завдання не повинне перевищу­вати трьох разів. При цьому мова дорослого повинна служити покажчи­ком мети даного завдання й оцінювати результативність дій дитини. Навченість, тобто перехід дитини від неадекватних дій до адекватних, свідчить про потенційні можливості дитини. Відсутність результату в деяких випадках може бути пов'язане із грубим зниженням інтелекту, з порушеннями емоційно-вольової сфери.

Відношення до результату своєї діяльності. Зацікавленість своєю діяльністю й кінцевим результатом характерна для дітей, що розви­ваються нормально. Байдуже відношення до того, що вона робить, і до отриманого результату характерно для дитини з можливими порушен­нями інтелекту.

Всі ці параметри знайшли відбиття в бальній оцінці розумового роз­витку дітей.

 

 

Література

 

1. Діагностика психічного розвитку дітей перших трьох років життя / І.М.Новікова – К.: Марич, 2010

2. Психическое тестирование детей от рождения до 10 лет / О.Н.Истратова. – Ростов н/Д: Феникс, 2008

3. Планування роботи практичного психолога дошкільного закладу / С.В.Сіроштан – К.: Марич, 2010. – (Психологічний інструментарій)

4. Большая книга детского психолога / О.Н.Истратова, Г.А.Широкова, Т.В.Эксакусто. – Ростов н/Д: Феникс, 2008.

5. Порадник практичного психолога / О.Є Марінушкіна, Ю.О.Замазій. – Х.: Вид. група «Основа», 2008.

6. Психодиагностика детей в дошкольных учреждениях (методики, тесты, опросники) / авт.-сост. Е.В.Доценко. – Волгоград: Учитель, 2008.

 

Лекція №2


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)