АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Механізм функціонування грошового ринку: грошові агрегати, пропозиція, попит, рівновага на грошовому ринку. Навести необхідні формули визначення попиту на гроші

Читайте также:
  1. E. Визначення наявності зовнішніх пошкоджень
  2. PrPf употребляется в тех предложениях, которые можно адекватно переформулировать в виде предложений в настоящем иди будущем времени.2
  3. Аеробний механізм ресинтезу АТФ
  4. Алгоритм проверки адекватности множественной регрессионной модели (сущность этапов проверки, расчетные формулы, формулировка вывода).
  5. Аналіз механізму отримання вогнепальних поранень стегнової кістки
  6. Аудит визначення валових доходів, балансового прибутку (збитку), розрахунку податку на прибуток
  7. Б.Механізм відновлення економічної рівноваги, що порушується сукупним попитом, або сукупною пропозицією.
  8. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  11. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.
  12. Банківська система; депозитний та грошовий мультипликатори: елементи розподілу депозитних грошей, сутність та кількісна визначеність депозитного та грошового мультиплікатора.

Базовою категорією грошового ринку є пропозиція грошей, яка являє собою сукупність грошових активів, що використовується в економіці. В залежності від ліквідності всі грошові активи групуються в грошові агрегати:

М0=готівка, кошти в обігу, гроші поза банками.

М1=М0+кошти на поточних рахунках у національній валюті, безстрокові депозити, поточні депозити.

М2=М1+строкові кошти в національній валюті, валютні кошти, короткострокові депозити.

М3=М2+довгострокові депозити, кошти клієнтів у довірчому управлінні, цінні папери власного боргу банків, соц. пенсійне страхування.

Грошову пропозицію встановлює Нац. Банк і тому вона є незалежною від рівня процентної ставки. Нац. Банк володіє монопольним правом на первинну емісію грошей. Її результатом є приріст грошової бази(Н). Н=СU(готівка)+BR(банківські резерви).

Пропозиція грошей(MS)=CU+D(депозити).

Збільшення грошової бази відзначається на пропозиції грошей мультиплікативно:

MS=H*mm(грошовий мультиплікатор)

mm=(cr+1)/(cr+rr)

cr - коефіцієнт готівки; rr - резервна норма;

Іншою категорією грошового ринку є попит на гроші. Він виявляє собою сукупність грошових активів, якими бажають володіти економічні суб’єкти в даний період.

Класичний підхід

Рівняння Фішера:

де MD — попит на гроші; V — швидкість обігу грошей; 1/V— коефіцієнт пропорційності, що показує кількість грошей на кожну одиницю доходу, якою люди бажають володіти. н є величиною, оберненою до швидкості обігу грошей. При цьому швидкість обігу грошей вважається постійною величиною. Тому коефіцієнт 1/V теж вважається постійним.

Кембриджське рівняння (Маршал та Пігу):

MD = K * P * Y

K дорівнює коефіцієнту 1/ V. На відміну від Фішера кембриджські економісти допускали, що K є не постійним, а може коливатися у короткостроковому періоді.

Підхід Фрідмана:

Попит на гроші є функцією постійного доходу(середнього доходу, який очікується отримати у довгостроковому періоді) і очікуваних доходів на активи, які є альтернативними відносно грошей формами нагромадження багатства(облігації. акції, товари). Крім того, Фрідман вважав, що попит на гроші є нечутливим до зміни рівня процентної ставки, яка визначає доходність альтернативних активів.

Кейнсіанський підхід:

Існує 3 мотиви, що викликають у людей бажання тримати гроші: трансакційний, застережливий та спекулятивний. Зваживши це та припустивши, що попит на гроші залежить не лише від доходів, а і від процентної ставки, він вивів формулу -

де k — чутливість попиту на гроші до зміни рівня доходу; h — чутливість попиту на гроші до зміни рівня процентної ставки.

Ринок грошей це механізм, за допомогою якого попит на гроші узгоджується з їх пропозицією на умовах рівноважної процентної ставки. Врахуємо, що попит на гроші є попитом на грошові запаси.

Рівновага між попитом і пропозицією грошей свідчить про те, що на грошовому ринку немає ні надлишку, ні нестачі грошей. За таких умов відсутні причини для зниження або зростання рівноважної процентної ставки. Але рівновага на ринку — це не статичний стан, а тенденція, яка постійно підтримується ринковим механізмом. Щоб розкрити механізм, на основі якого ринок підтримує тенденцію до рівноваги між пропозицією грошей і попитом на гроші, розглянемо кілька варіантів порушення і відновлення рівноваги на грошовому ринку.

І. Збільшення попиту на гроші внаслідок збільшення доходу.

Зростання попиту → нестача грошей → продаж облігацій → зниження ціни облігацій → підвищення відсоткової ставки доходності → зменшення попиту на гроші → підвищення грошового мультиплікатора.

ІІ. Збільшення грошової бази за умови незмінності доходу.

Збільшення пропозиції грошей → надлишок грошей → збільшення попиту на облігації → зростання ціни на облігації → зниження відсоткової ставки доходності → повертання грошей на ринок грошей → збільшення попиту на гроші → зменшення грошового мультиплікатора

ІІІ. Зміна доходу та грошової пропозиції

Збільшення попиту на гроші → адекватне збільшення грошової пропозиції.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)