АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ВВП і суспільний добробут

Читайте также:
  1. Намагання підвищення справедливості через перерозподіл призводить до зменшення ефективності економіки, що скорочує суспільний добробут як джерело для перерозподілу.
  2. Релігія як духовний та суспільний феномен. Передумови виникнення релігії: суспільні передумови, гносеологічні і психологічні.
  3. РОЗДІЛ І. СУСПІЛЬНИЙ УСТРІЙ
  4. Суспільний лад Стародавнього Єгипту
  5. Суспільний устрій
  6. Суспільний устрій Франції в період феодальної роздробленості

 

Валовий внутрішній продукт є достатньо точним і корисним показником функціонування національної економіки. В той же час, він не може повною мірою служити показником суспільного добробуту, рівня життя населення. ВВП не відображає всієї економічної активності суспільства. Це обумовлено такими обставинами:

- існуванням неринкової діяльності;

- наявністю тіньової економіки. За різними оцінками, в тіньовій економіці створюється від 5 до 15% офіціального ВВП у розвинутих країнах світу і від 50 до 60% ВВП в Україні;

- ВВП виступає скоріше кількісним показником і тому не враховує, повною мірою, змін якості товарів та послуг, а також змін у складі та розподілі продукції;

- у ВВП не находять відображення такі важливі аспекти соціального добробуту як збільшення вільного часу, освіта, охорона здоров'я;

- макроекономічні показники не відображають ступінь забруднення навколишнього середовища.

Таким чином, ВВП може виступати характеристикою економічного стану країни, але повною характеристикою рівня добробуту населення, його життєвого рівня бути не може.

Більш точним показником добробуту суспільства можна визнати виробництво реальних ВВП, ВНП і НД на душу населення. Показники добробуту повинні бути пов’язані безпосередньо з людиною і врахувати всі її потреби: матеріальні, соціальні, духовні.

Для відображення ступеня задоволення потреб суспільства пропонується, наприклад, застосування показника чистого економічного добробуту як скорегованого виміру національного обсягу виробництва.

Чистий економічний добробут країни (ЧЕД). Вчені-економісти робили і роблять спроби сконструювати нові показники економічного добробуту суспільства, які враховували б ті чинники, що не враховує валовий внутрішній продукт, тобто були позбавлені недоліків ВВП. У макроекономіці вже є такий показник — чистий економічний добробут суспільства ЧЕД.Чистий економічний добробут суспільства ЧЕД визначається вирахуванням з ВВП грошової оцінки негативних чинників (Чн), що впливають на добробут, та додаванням результатів неринкової діяльності в грошовій оцінці (Рнрд) і грошової оцінки вільного часу (Вч): ЧЕД = ВВП — Чн + Рнрд + Вч

Кількісно визначити чистий економічний добробут суспільства ЧЕД непросто. Вся складність полягає в тому, як дати грошову оцінку всім тим видам діяльності, які не мають ринкового характеру і, отже, не можуть бути оцінені в процесі вільного ринкового обміну. Щоправда, показник чистого економічного добробуту країни цікавий, по-перше, як теоретична постановка проблеми обліку різних сторін функціонування національної економіки, в тому числі неформальної економіки. По-друге, чистий економічний добробут суспільства доцільно використовувати в системі макроекономічних вимірі. Рівень суспільного добробуту в країні оцінюють за допомогою реальних ВВП, ВНП, НД на душу населення – якщо ці показники ростуть, то росте і соціальний добробут в країні. Мова йде про зростання споживання життєвих благ населенням, збільшення інвестицій для розширення і удосконалення виробництва, яке покращує умови праці, збільшує доходи і пропозицію товарів і послуг для задоволення особистих і виробничих потреб. Економічне зростання сприяє зменшенню безробіття, зростанню державного бюджету, вирішенню проблеми бідності, в певній країні.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)