АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 4. Товарний ринок

Читайте также:
  1. Валютний курс, валютний ринок.
  2. Вплив глобальної фінансової кризи на фондовий ринок країн БРІК
  3. Вплив світової фінансової кризи на фондовий ринок України
  4. Грошовий ринок та механізми його функціонування
  5. Грошовий ринок, кредитно-банківська система та страхування
  6. Грошовий ринок. Попит на грошi та пропозицiя грошей.
  7. Грошовий ринок. Попит на гроші та пропозиція грошей.
  8. Грошовий ринок: попит на гроші та їх пропозиція. Встановлення рівноважної ставки та її зміни.
  9. Заведи тваринок до своїх домівок.
  10. Кредитний ринок в умовах відкритої економіки України
  11. Лекція 9. Світовий ринок послуг. – 2 год.
  12. Міжнародний ринок технологій

В основі економічного кругообігу лежить природне тяжіння ринку до рівноваги між доходами і видатками. Щоб зрозуміти, як ринок забезпечує цю рівновагу, звернімося до таких ринкових категорій, як сукупний попит і сукупна пропозиція.

Сукупний попит (AD), як платоспроможний попит на реальний ВВП, залежить від рівня цін на кінцеві товари та послуги. Між сукупним попитом і ціною існує обернена залежність, і тому в графічній моделі крива сукупного попиту набирає вигляду від’ємної похилої лінії. Графічно вплив різних чинників (як цінових, так і нецінових) на сукупний попит відображається зміщенням кривої сукупного попиту у відповідний бік.

Сукупна пропозиція (AS) це пропозиція реального ВВП. На неї впливають ціни і нецінові чинники.

Стосовно залежності сукупної пропозиції від ціни в теорії існує дві моделі: класична і кейнсіанська. Графічно вони показані на рис.4.1 і 4.2.

 
 

 


 

Рис. 4.1. Класична модель Рис. 4.2. Кейнсіанська модель

В основі класичної моделі лежить положення про абсолютну гнучкість цін і зарплати. Спираючись на це положення, прихильники класичної моделі вбачають такий зв'язок між ціною і сукупною пропозицією. Якщо, наприклад, сукупний попит падає порівняно з потенційним ВВП, то, з одного боку, знижуються ціни; з іншого — одночасно падає попит на ринку праці та адекватно зменшується зарплата. Унаслідок цих одночасних змін прибутковість виробництва не змінюється. Тому у підприємств не виникає мотивації до зменшення сукупної пропозиції. Вона залишається на рівні Yp, але при адекватно нижчій ціні і зарплаті. Звідси — висновок класичної моделі: сукупна пропозиція не залежить від цін. Тому на графіку крива AS набирає вигляду вертикальної лінії, яка започатковується в точці потенційного ВВП.

Зв'язок між ціною і сукупною пропозицією в короткостроковому періоді пояснює кейнсіанська модель. В її основі — положення про негнучкість зарплати протягом короткострокового періоду. Це пояснюється існуванням колективних угод між профспілками і підприємцями, а також небажанням підприємці і зменшувати зарплату, щоб уникнути зниження мотивації до праці та виникнення соціальних конфліктів. Отже, згідно з кейнсіанською моделлю, в короткостроковому періоді гнучкими є лише ціни, а зарплата тимчасово не змінюється.

Якщо, наприклад, сукупний попит падає відносно Yp, то, за логікою цієї моделі, знижуються лише ціни, а зарплата тимчасово залишається стабільною. За цих умов прибутковість виробництва зменшується, що стимулює підприємців до скорочення сукупної пропозиції. Звідси — висновок моделі: в короткостроковому періоді, протягом якого зарплата не змінюється, сукупна пропозиція перебуває в прямій залежності від товарних цін. Тому на графіку крива AS набирає вигляду додатної похилої лінії Це означає, що кейнсіанська модель — це модель сукупної пропозиції для короткострокового періоду.

Тому, на горизонтальній ділянці, яка характеризує економіку в умовах неповної зайнятості з високим циклічним безробіттям, збільшення сукупного попиту не викликає зростання цін. За цих умов сукупна пропозиція збільшується адекватно зростанню сукупного попиту. На висхідній ділянці, яка відображає економіку в умовах неповної зайнятості з низьким циклічним безробіттям, збільшення сукупного попиту викликає як зростання цін, так і збільшення сукупної пропозиції. На вертикальній ділянці, яка характеризує економіку в умовах повної зайнятості, при збільшенні сукупного попиту сукупна пропозиція тимчасово збільшитися не може. Тому єдиним наслідком є зростання цін.

В любому випадку спроможність ринкового механізму до відновлення економічної рівноваги на умовах повної зайнятості не піддається часовому визначенню. Тому шлях до неї лише з допомогою ринкового механізму може бути невизначено тривалим і супроводжуватися великими економічними і соціальними втратами. Щоб скоротити його тривалість і зменшити втрати, необхідне державне втручання в економіку.

Задача 1.

Початково економіка знаходиться в стані довгострокової рівноваги і характеризується таким чином: довгострокова крива AS вертикалана на рівні Y=2800, короткострокова крива AS горизонтальна на рівні Р = 1, а крива AD задана рівнянням Y=3,5× , де М = 800. Відбувся несприятливий шок пропозиції, внаслідок чого ціни зросли до рівня 1,4, а потенційний рівень випуску знизився до рівня Y=2500.

Визначити нові рівноважні значення Y і З у короткостроковому та довгостроковому періодах, якщо уряд і Центральний банк не втручаються в економіку, тобто крива AD залишається на попередньому рівні;

Розв’язання:

Початкова рівновага встановилася на рівні Y=2800, Р = 1, тобто в точці А, де перетинаються криві AD, ASк, ASд (рис. 4.3.). Після шоку і зміщення цін до рівня 1,4 короткострокова крива ASк зміститься вгору, а короткострокова рівновага встановиться у точці В, де перетинаються AD і нова крива сукупної пропозиції (ASк).

Рис. 4.3. Модель "сукупний попит — сукупна пропозиція"

 

Координати точки В знаходимо з умови рівності попиту і пропозиції, для чого в рівняння кривої AD підставимо нове значення рівняння цін Р=1. У такому разі обсяг випуску складає:

Y=3,5× = 2000.

Таким чином, координати короткострокової рівноваги в економіці, що відповідає точці В, становлять (Y=2000; Р=1,4).

Довгострокова рівновага встановляється в точці С після зміщення кривої ASд до рівня випуску Y=2500. для визначення координат С підставимо у рівняння кривої AD нове значення Y:

2500=3,5× , Р=1,2

Координати довгострокової рівноваги у точці С: Y=2500, Р=1,12.

Задача 2.

На рис. 4.4 зображено криві сукупного попиту і сукупної пропозиції. Крива сукупного попиту АD1 зміщується вліво до положення АD2.

a) Як вплине зміщення кривої сукупного попиту вліво на рівень цін?

б) Як вплине зміщення кривої сукупного попиту вліво на обсяг реального ВВП? На скільки зміниться його об­сяг?

в) Якщо виробництво товарів і послуг в економіці змен­шиться на 25 % (точка 3), як це вплине на рівень цін?

 

 

Рис. 4.4. Модель "сукупний попит — сукупна пропозиція"

 

Розв’язання:

Зміщення кривої сукупного попиту АD1 вліво до положення АD2 приведе до:

а) зниження цін;

б) зменшення обсягу реального ВВП;

в) зменшення обсягу реального ВВП до 150 гр.од. і стабільності цін на рівні 0,6.

Задача 3.

На рис. 3.5 зображено криву сукупного попиту АD.

1. Чому дорівнюватиме рівноважний рівень цін, якщо крива сукупної пропозиції матиме вигляд вертикальної лінії при потенційному ВВП 140 млрд. грн?

2. Чому дорівнюватиме рівноважний ВВП, якщо крива сукупної пропозиції матиме вигляд горизонтальної лінії при рівні цін 0,5?

Розв’язання:

1. Рівноважний рівень цін дорівнює 1,0.

2. Рівноважний ВВП дорівнює 240 гр.од.

 

Рис. 4.5. Модель "сукупний попит — сукупна пропозиція"

 

Задача 4.

Припустимо, що економіка країни функціонує на рівні потенційного обсягу виробництва (Y*). Згодом унаслідок економічного шоку відбулося зниження сукупного попиту.

Поясніть на моделі "сукупний попит — сукупна пропозиція", до яких наслідків приведе зниження сукупного попиту при:

а) жорстких цінах;

б) гнучких цінах.

Розв’язання:

За жорстких цін (тобто при P0 = соnst;) і якщо ВВП = ВВПП, зниження сукупного попиту приведе до зменшення реального ВВП (Y1 < Y*) (рис. 4.6, a).

За гнучких цін і якщо ВВП = ВВПП, зниження сукупно­го попиту приведе до зменшення реального ВВП (Y1 < Y*) і зниження рівня цін (Р0 > P1) (рис. 4.6,б).

Ці твердження випливають із логічних побудов на моделях.

Задача 5.

Побудуйте модель АD — АS і визначте графічним методом рівноважний обсяг реального ВВП і рівень цін, якщо динаміка сукупного попиту за визначений період характеризується такими даними (ВВП – у млрд. євро, рівень цін — в одиницях):

Y            
Р 1,4 1,0 0,7 0,5 0,3 0,28

а динаміка сукупної пропозиції визначається такими по­казниками:

У            
Р 0,45 0,76 1,11 1,52 1,98 2,5

 

Рис. 4.6. Варіанти моделей "сукупний попит — сукупна пропозиція":

а — жорсткі ціни; б — гнучкі ціни.

 

 

Задача 6.

Сукупна пропозиція країни Б характеризується такими даними (табл. 4.1).

 

Таблиця 4.1

Рівень цін (Р), одиниці Реальний ВВП (Y), млрд. євро
2,5  
2,25  
2,15  
2,0  
1,8  
1,7  
1,5  
1,25  
1,25  
1,25  

 

1. В яких межах змінюється обсяг реального ВВП (Y) півень цін (Р) на кейнсіанському відрізку кривої сукупної пропозиції АS?

2. В яких межах змінюється Y і Р на проміжному відрізку кривої АS?

3. В яких межах змінюється Р і У на класичному відрізку кривої АS?

 

Задача 7.

За даними табл. 4.2 і 4.3 побудуйте криві АS і АD1, АD2 та АD3 (три варіанти).

Визначте для кожного варіанта рівноважний обсяг реального ВВП і рівноважний рівень цін.

Таблиця 4.2

Рівень цін, одиниці Вироблений реальний ВВП, млрд. євро
2,50  
2,25  
2,00  
1,75  
1,50  
1,25  
1,25  
1,25  

 

Таблиця 4.3


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)