АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методика визначення професійної спрямованісті

Читайте также:
  1. E. Визначення наявності зовнішніх пошкоджень
  2. Абсолютная тупость сердца: понятие, методика определения. Границы абсолютной тупости сердца в норме. Изменения границ абсолютной тупости сердца в патологии.
  3. Активная подвижность нижнего легочного края , методика проведения, нормативы. Диагностическое значение изменений активной подвижности нижнего легочного края.
  4. Активне соціально-психологічне навчання у процесі формування професійної компетентності фахівця.
  5. Аудит визначення валових доходів, балансового прибутку (збитку), розрахунку податку на прибуток
  6. Больной 29 лет был доставлен в клинику с разрывом симфиза с диастазом между лонными костями 4 см. Какая методика лечения показана больному?
  7. В 3. Налогообложение предприятий: функции, принципы. Виды налогов и отчислений, методика их расчета.
  8. В 3. Порядок ценообразования. Методика расчета отпускной цены продукции.
  9. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Коли Ви займетесь визначенням наявності пошкоджень опорно-рухового апарату?
  10. Виберіть правильне визначення
  11. Виберіть правильне визначення терміну
  12. Визначення активного і пасивного тисків на споруду (підпірну стінку).

 

Однієї з найважливіших характеристик людини є спрямованість - стійка система інтересів, переконань, ідеалів, смаків і т.д., що в остаточному підсумку визначаєнайважливіші в нашому житті питання: вибір професії, супутника життя, способів досягнення успіху. Спрямованість виступає як орієнтир діяльності особистості і є відносно незалежною від наявних ситуацій.

У томуж самому виді діяльності людина може задовольнити різні потреби і, навпроти, у різних видах діяльності людина може знаходити для себе привабливими подібні аспекти.

Професійна спрямованість відбиває стійкий інтерес не стільки до змісту професійної діяльності (конкретної професії), скільки до того, які основні потреби в ній можуть бути задоволені.

Мета роботи. Вивчення основної життєвої орієнтації випробуваного як показника спрямованості особистості.

Методика. "Орієнтована анкета".

Інструкція. На кожен пункт анкети можливі три відповіді, позначені буквами А, У, С. З відповідей на кожен пункт виберіть той, котрий найкраще виражає Вашу точку зору, що для Вас найбільш усього відповідає правді. Букву Вашої відповіді напишіть навколо номера питання. Над питаннями не думайте занадто довго, перший вибір звичайно буває найкращим.

1. У ЖИТТІ БІЛЬШЕ ВСЬОГО ЗАДОВОЛЕННІЙ ДАЄ: А. Оцінка роботи. В. Свідомість того, що робота виконана добре. С. Свідомість, що знаходишся серед інших.

 

2. ЯКБИ Я ГРАВ У ФУТБОЛ, ТО ХОТІВ ВИ БУТИ: А. Тренером, що розробляє тактику гри. В. Відомим гравцем. С. Обраним капітаном команди.

 

3. КРАЩИМИ ВИКЛАДАЧАМИ Є ТІ, КОТРІ: А. Мають індивідуальний підхід. В. Захоплені своїм предметом і викликають інтерес до нього. С. Створюють у колективі атмосферу, у якій ніхто не боїться висловити свою точку зору.

 

4. УЧНІ ОЦІНЮЮТЬ ЯК НАЙГІРШИХ ТАКИХ ВИКЛАДАЧІВ, ЩО:

А. Не ховають, що деякі люди їм несимпатичні. В. Викликають у всіх

дух змагання. С. Роблять враження, що предмет, що вони

викладають, їм не подобається.

 

5. Я РАДИЙІ, КОЛИ МОІ ДРУЗІ: А. Допомагають іншим, коли надається для цього випадок. В. Завжди вірні і надійні. С. Інтелігентні й у них широкі інтереси.

 

6. КРАЩИМИ ДРУЗЯМИ ВВАЖАЮ ТИХ: А. З який добре складаються взаємні відносини. В. Які можуть більше, ніж я. С. На який можна сподіватися.

 

7. Я ХОТІВ БИ БУТИ ВІДОМИМ, ЯК ТІ: А. Хто домігся життєвого успіху. В. Може сильно любити. С. Відрізняється дружелюбністю і доброзичливістю.

 

8. ЯКБИ Я МІГ ВИБИРАТИ, ТО ХОТІВ ВИ БУТИ: А. Науковим співробітником. В. Начальником відділу. С. Досвідченим льотчиком.

 

9. КОЛИ Я БУВ ДИТИНОЮ, Я ЛЮБИВ: А. Гри з друзями. В. Успіхи в справах. С. Коли мене хвалили.

 

10. БІЛЬШЕ ВСЬОГО МЕНІ НЕ ПОДОБАЄТЬСЯ. КОЛИ Я; А. Зустрічаю перешкоди при виконанні покладеної на мене задачі. В. Коли в колективі погіршуються товариські відносини. С. Коли мене критикує мій начальник.

 

11. ОСНОВНА РОЛЬ ШКІЛ ПОВИННА БУЛА Б ПОЛЯГАТИ В; А. Підготовці учнів до роботі зі спеціальності. В. Розвитку індивідуальних здібностей і самостійності.. С. Вихованні в учнях якостей, завдяки яким вони могли б добре спілкуватися з людьми.

 

 

12. МЕНІ НЕ ПОДОБАЮТЬСЯ КОЛЕКТИВИ, У ЯКИХ: А. Недемократична система. В. Людина втрачає індивідуальність у загальній масі. С. Неможливий прояв власної ініціативи.

 

13. ЯКБИ В МЕНЕ БУЛО БІЛЬШЕ ВІЛЬНОГО ЧАСУ, Я Б ВИКОРИСТОВУВАВ ЙОГО": А. Для спілкування з друзями. В. Для улюблених справ і самоосвіти. С. Для безтурботного відпочинку.

 

14. МЕНІ ЗДАЄТЬСЯ, ЩО Я ЗДАТНИЙ НА МАКСИМАЛЬНЕ, КОЛИ: А. Працюю із симпатичними людьми. В. У мене робота, що мене задовольняє. С. Мої зусилля досить вознагороджені.

 

15. Я ЛЮБЛЮ, КОЛИ: А. Інші мене цінують. В. Почуваю задоволення від виконаної роботи. С. Приємно проводжу час із друзями.

 

16. ЯКБИ ПРО МЕНЕ ПИСАЛИ В ГАЗЕТАХ, МЕНІ ХОТІЛОСЯ Б. ЩОБ: А. Відзначили справу, що я виконав. В. Похвалили мене за мою роботу. С. Повідомили про те, що вибрали мене в комітет чи бюро.

 

17. НАЙКРАЩЕ Я УЧИВСЯ Б, КОЛИ ВИКЛАДАЧ: А. Мав до мене індивідуальний підхід. В. Стимулював мене на цікаву працю. С. Викликав дискусію по питаннях, що розбираються.

 

18. НЕМАЄ НІЧОГО ГІРШЕ, НІЖ: А. Образа особистого достоїнства. В. Неуспіх при виконанні важливої задачі. С. Утрата друзів.

 

19. БІЛЬШЕ ВСЬОГО Я ЦІНУЮ: А. Особистий успіх. В. Загальну роботу. С. Практичний результат".

 

20. ДУЖЕ МАЛО ЛЮДЕЙ: А. Дійсно радуються виконаній роботі. В. З задоволенням працюють у колективі. С. Виконують роботу по-справжньому добре.

 

21. Я НЕ ПЕРЕНОШУ: А; Сварки і суперечки. В. Відмітання всього нових. С. Людей, що ставлять себе вище інших.

 

22. Я ХОТІВ БИ: А. Щоб навколишні вважали мене своїм другом. В. Допомагати іншим у загальній справі. С. Викликати замилування інших.

 

23. Я ЛЮБЛЮ НАЧАЛЬСТВО, КОЛИ ВОНО: А. Вимогливо. В..Має авторитет. С. Доступно.

 

24. НА РОБОТІ Я ХОТІВ БИ: А. Щоб рішення приймалися колективно. В. Самостійно працювати над рішенням проблеми. С. Щоб начальник визнав мої достоїнства.

 

25. Я ХОТІВ БИ ПРОЧИТАТИ КНИГУ: А. Про мистецтво добре спілкуватися з людьми. В. Про життя відомої людини. С. Типу " Зроби сам".

26. ЯКБИ В МЕНЕ БУЛИ МУЗИЧНІ ЗДІБНОСТІ, Я ХОТІВ БИ БУТИ: А. Диригентом. В. Солістом. С. Композитором.

27. ВІЛЬНИЙ ЧАС З НАЙБІЛЬШИМ ЗАДОВОЛЕННЯМ ПРОВОДЖУ: А. Дивлячись детективні фільми. В. У розвагах із друзями. С. Займаючись своїм захопленням (хобі).

28. ЗА УМОВИ ОДНАКОВОГО ФІНАНСОВОГО УСПІХУ Я Б ІЗ ЗАДОВОЛЕННЯМ: А. Видумав цікавий конкурс. В. Виграв би конкурс. С. Організував би конкурс і керував їм.

29. ДЛЯ МЕНЕ ВАЖЛИВІШЕ ВСЬОГО ЗНАТИ: А. Що я хочу зробити. В. Як досягти мети. С. Як залучити інших до досягнення моєї мети.

30. ЛЮДИНА ПОВИННА ПОВОДИТИСЯ ТАК, ЩОБ: А. Інші були задоволені ім. В. Виконати, насамперед, свою задачу. С. Не потрібно було докоряти його за роботу.

Обробка і інтерпритація результатів.

Підраховується кількість збігів відповідей із ключами, що відповідають трьом видам спрямованості людини. За кожен збіг ставиться 1 бал.

 

Спрямованість на себе   Спрямованість на взаємодію   Спрямованість назадачу  
1. А 11.У 21.З   1. З 11.З 21.А   1. У 11. А 21.У  
2. У 12.У 22.З   2. З 12.А 22.А   2. А 12.З 22.У  
3. А 13.З 23.У   3. З 13.А 23.З   3. У 13.У 23.А  
4. А 14.З 24.З   4. У 14.А 24.А   4. З 14.У 24.У  
5. У 15.А 25.У   5. А 15.З 25.А   5. С. 15.У 25.З  
6. З 16.У 26.У   6. А 16.З 26. А   6. У 16. А 26.З  
7. А 17.А 27.А   7. З 17.З 27.У   7. У 17.У 27.З  
8. З 18.А 28.У   8. У 18.З 28.З   8. А 18.У 28.А  
9. З 19.А 29.А   9. А 19.У 29.З   9. У 19. З 29.У  
10.З 20.З 30.З   10.У 20.У 30.А   10.А 20.А 30.У  

 

Чим більше набрано балів по одному з видів спрямованості, у порівнянні з іншими, тим більше домінуючої вона є.

Спрямованість на себе створюється перевагою мотиву особистого благополуччя, прагненням до особистої першості, престижу. У роботі така людина бачить насамперед можливість задовольнити свої домагання поза залежністю від інтересів інших.

Спрямованість на взаємодію має місце тоді, коли вчинки людини визначаються потребою в спілкуванні, прагненням підтримати гарні відносини з товаришами по роботі.

Спрямованість на задачу чи ділова спрямованість, відбиває перевагу мотивів, породжуваних самою діяльністю, звичайно така людина прагне співробітничати зколективом і домагається найбільшої продуктивності роботи групи.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)