АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Метиловий спирт

Читайте также:
  1. Действия и применения средств, действующих на центральную нервную систему: средств для наркоза, снотворных средств, спирта этилового. Острое отравление и помощь.
  2. Информационная насыщенность тестовых слов на выявление вредной привычки в виде чрезмерного употребления спиртных напитков и причин её появления
  3. Обнаружение метилового спирта
  4. Правове регулювання торгівлі спиртом, алкогольними напоями, тютюновими виробами.
  5. Снотворные. Спирт этиловый
  6. СПИРТОВОЕ БРОЖЕНИЕ
  7. Спиртті ерітінділер
  8. Химические свойства спиртов

Метанол (Метиловий, або деревний, спирт) отримують при перегонці деревини або шляхом синтезу; він використовується як важливий розчинник в обробній промисловості. Крім того, він є компонентом антифризів, розчинником фарб, рідкимпаливом (в тому числі комунального призначення) і служить добавкою до бензину. Випадкове отруєння можливо при підміні метанолом етилового спирту в контрабандних алкогольних напоях.

Під час Отруєння м


 

 


 

етанол метаболізується в печінці алкогольдегідрогенази до формальдегіду і (в лічені хвилини) до мурашиної кислоти. Накопичення мурашиної кислоти в крові поєднується з появою таких клінічних симптомів, як анорексія, світлобоязнь і гіперпное іможе корелювати зі зменшенням вмісту двоокису вуглецю в крові і важким метаболічним ацидозом. Мурашина кислота майже повністю обумовлює аніонний інтервал при отруєнні метанолом, тоді як на частку лактату, бутирата і ацетату припадає лише 2-3%цього інтервалу. Метаболізм форміату у приматів обумовлений фолатзавісімой ферментної системою.

Хоча в більшості випадків отруєння метанолом пов'язано з його навмисним чи випадковим проковтуванням, не меншу небезпеку становить і йогопроникнення в організм через шкіру або дихальні шляхи. Випадкова інгаляція метанолу описана при його використанні як розчинника для внутрішньої сторони вітрових стекол в автомобілі.

Токсична доза метанолу варіабельна. Найменша летальнадоза, за наявними даними, становить 15 мл; в той же час є повідомлення про споживання таких високих доз, як 500 мл, без будь-якої інтоксикації. Як правило, доза в 30 мл вважається летальної для дорослих. Інтоксикація залежить від наявності дефіциту фолату, одночасногоспоживання етилового спирту і сумарної дози абсорбованого метанолу. Обсяг розподілу метанолу становить 064 л /кг. Як було показано в експерименті на тварин, на його легеневу екскрецію доводиться 14-75% метаболізму, а на ниркову - від 3 до 10%. Невеликі кількостівиділяються також з потом. Тим не менш, респіраторний тракт не вважається основним шляхом екскреції метанолу у людини, а форсований діурез лише незначно збільшує його кліренс.


Симптоми Отруєння метанолом

Основні симптомиінтоксикації метанолом такі:

· порушення зору;

· пригнічення ЦНС;

· біль у животі, нудота і блювота;

· метаболічний ацидоз.

Істотна особливість - латентний період тривалістю 8-72 годин (від моментуспоживання до виникнення симптомів інтоксикації). озвиток симптомів корелює з появою метаболічного ацидозу. Скарги на зір типу світлобоязні, розмитості або нечіткості предметів, а також "снігової бурі" перед очима в симптоматичних випадкахотруєння метанолом присутні практично завжди. Зіниці часто розширені і слабо реагують на світло або зовсім не реагують. При появі зорових розладів спостерігається гіперемія диска зорового нерва. Протягом декількох годин може розвинутися набряк сосказорового нерва, який відрізняється від набряку, обумовленого зростанням внутрішньочерепного тиску. Мікроскопічні дані включають набряк шару нервових волокон сітківки і переповнення кров'ю її вен. Можливі швидкий розвиток атрофії зорового нерва і поява сліпоти.

Метанол, як і будь спирт, може викликати сплутаність свідомості, сонливість і притуплення чутливості. Не виключені генералізовані епілептичні судоми і швидке впадіння в кому. Хоча набряк головного мозку описаний як класична ознака отруєнняметанолом, він виявляється лише у 10% пацієнтів при аутопсії (за даними аналізу 323 випадків).

Часті симптоми: нудота, блювота і сильний біль в животі, - мабуть, обумовлені гострим панкреатитом. В дослідженні у 80% отруєних метанолом осіб розтинпоказало геморагічний панкреатит.

При метаноловому отруєння може спостерігатися нульовий рівень бікарбонату в плазмі. Метаболічний ацидоз з великим аніонним інтервалом і осмотичний (осмоляльну) інтервал є ключовими лабораторнимипоказниками при ранній діагностиці. Ацидоз при отруєнні метанолом нагадує молочно-кислий ацидоз, при якому для підтримки артеріального рН і рівня двоокису вуглецю в розумних межах іноді потрібні великі кількості бікарбонату.

Нормальнаосмоляльність сироватки становить 280-295 мОсм. Виміряна осмоляльність (щодо зниження точки замерзання), що перевищує розрахункову більш ніж на 10 мОсм, називається осмотичним інтервалом. Осмотичний інтервал говорить про присутність в сироватці осмотично активних речовин,наприклад етилового спирту, метанолу, ізопропілового спирту, гліцерину або манітолу, зміст яких визначається осмометром, але не враховується при розрахунку осмоляльності. Присутність такої речовини істотно впливає на осмоляльність тільки в разі відносновисокої його концентрації в крові і низькою молекулярної маси. Навіть у присутності етанолу можна визначити осмоляльну різницю, зумовлену іншими речовинами, додавши в наведене вище рівняння частку етанолу, а саме Етон (мг/100 мл). Непряма диференціація спиртівможлива при визначенні осмотичного інтервалу та (або) метаболічного ацидозу. При лабораторному тестуванні спирти не дають перехресних реакцій, тому кожен з них може якісно і кількісно визначатися окремо від інших.


Лікування отруєння метанолом

Лікування при отруєнні метанолом полягає в наступному:

· загальних підтримуючих заходах;

· корекції метаболічного ацидозу;

· попередження перетворення метанолу в мурашину кислоту;

· видалення з організму метанолу та форміату.

Для видалення будь-якої речовини, ще присутнього в шлунку, рекомендується його промивання. Адекватна вентиляція необхідна для забезпечення максимальної легеневої екскреції. Слід підтримувати нормальний діурез, але форсувати його не обов'язково. Перевантаження організму рідинами може стимулювати набряк головного мозку. При його розвитку можна призначити манітол, гліцерин або кортикостероїди, хоча їх ефективність при отруєнні метанолом не доведена.

При метаболічному ацидозі вводиться бікарбонат і здійснюється моніторинг артеріального рН і сироваткового рівня бікарбонату. Часто потрібні його високі дози. Початкова доза становить звичайно 1 мЕкв /кг.

При найменшій підозрі на отруєння метанолом (наявність ацидозу з великим аніонним інтервалом, а також осмотичного інтервалу) показаний етанол. Першим з'являється осмотический інтервал; аніонний інтервал визначається пізніше. Лікування починають відразу ж після встановлення діагнозу. І етанол, і метанол служать субстратами для ферменту алкогольдегідрогенази, але спорідненість до нього етанолу в 9 разів вище, ніж у метанолу, тому метаболізується переважно етанол, що попереджає перетворення метанолу в мурашину кислоту. Початкова навантажувальна доза етанолу в 06 г /кг (при обсязі розподілу в 06 л /кг) забезпечує його концентрацію в крові приблизно в 100 мг /дл, яка може підтримуватися інфузією (66 мг /кг на годину для непитущих і 154 мг /кг - для хронічних алкоголіків). Один мілілітр абсолютного етанолу дорівнює 790 мг. Зазвичай вважається, що хворий з рівнем метанолу вище 50 мг /дл вимагає гемодіалізу. Гемодіаліз видаляє з організму, як метанол, так і мурашину кислоту. Перитонеальний діаліз не настільки ефективний і використовується лише в разі недоступності гемодіалізу. Ефективність гемодіалізу через сорбент при видаленні метанолу не доведена.

Фахівці рекомендують проведення гемодіалізу в наступних випадках:

· якщо рівень метанолу в крові перевищує 50 мг /дл;

· якщо проковтнуте більше 30 мл метанолу;

· при наполегливому ацидозі;

· при погіршенні зору або функції ЦНС.

Під час гемодіалізу дозу етанолу слід збільшити, оскільки він при цьому теж виводиться. Для забезпечення його рівня в крові 100 мг /дл потрібно підтримуюча доза приблизно в 100 мг /кг на годину. При діалізі необхідна підтримуюча інфузія етанолу зі швидкістю близько 240 мг /кг на годину. Для внутрішньовенної інфузії зазвичай застосовується 10-50% розчин етанолу. Під час таких інфузій, як і при гемодіалізі, здійснюється контроль концентрації етанолу в крові, яка повинна підтримуватися на рівні приблизно в 100 мг /дл.

 

 

Доповідь

з медицини

на тему: «Метиловий спирт. Ознаки отруєння. Лікуваня»

 

 

Виконала: учениця 11-Б класу

Заносієнко Катерина

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)