АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема. Обсяг уваги

Читайте также:
  1. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  2. Аналіз обсягів виробництва продукції
  3. Аналіз обсягів виробництва та асортименту продукції
  4. Аналіз обсягу виробництва та реалізації основних видів продукції
  5. Асортимент та обсяг виробництва кондитерських виробів по ВАТ «Іванківського хлібозаводу», 2010 рік, кг
  6. б) Визначте обсяг продукції, при якому граничні витрати будуть мінімальними.
  7. Беззбитковий обсяг виробництва і реалізації продукції
  8. Блок 20. ВОДИ СУХОДОЛУ. РІЧКИ. РІЧКОВА СИСТЕМА.
  9. Вакуолярная система.
  10. Взаємозв'язок сукупного попиту та сукупної пропозиції. Рівноважний обсяг виробництва.
  11. Визначення рівноважного обсягу національного виробництва у кейнсіанських моделях мультиплікатора. Зміна рівноваги та мультиплікативний ефект. Рецесійний та інфляційний розрив.
  12. Визначимо обсяг механізованих робіт та потребу в тракторах і комбайнах у СК «Агробізнес» за допомогою таблиці 2.11

МЕТОДИКА ПРОВЕДЕННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

У дослідженні застосовуються експериментальні бланкові методики. Особливість роботи з ними полягає в чіткому хронометруванні часу виконання процедури і чистоті самої процедури. Головною умовою є вимога, щоб випробуваний не міг ознайомитися зі змістом бланка доти, поки не буде дана команда експериментатора про початок роботи. Це необхідно в зв'язку з хронометражем тимчасових відрізків виконання роботи. Дотримуючи цієї умови, експериментатор тримає бланк переверненим, тобто змістовною стороною вниз. По його команді хронометрист засікає час початку, а потім - кінця роботи. По цій же команді випробуваний починає роботу з бланком. Ролі всіх трьох (експериментатора, хронометриста івипробуваного) вибираються студентами довільно. Бажано мінятися ними перед виконанням наступного завдання. Роль експериментатора і хронометриста можна об'єднати в одному обличчі.

Дослідження проводяться в академічній групі з 25-30 чоловік, розділеної на підгрупи по 2-3 чоловік. Робота проводиться кожною підгрупою у своєму режимі, і тому виникає необхідність у дотриманні тиші, порядку, такту стосовно сусідів і в попереднім гарному засвоєнні умов проведення експерименту.

Протягом перших декількох хвилин викладач проводить вступну бесіду і короткий інструктаж з ведення досліджень. Потім він роздає всім експериментаторам пакети з бланками, і підгрупи приступають до роботи.

Розділ 1. МЕТОДИ ВИВЧЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ УВАГИ

Під увагою ми розуміємо спрямованість психіки людини на визначену діяльність з одночасним і обов'язковим відключенням від всього іншого. Зрозуміти фізіологічне обгрунтування уваги допомагають праці И.П. Павлова й А.А. Ухтомского. По їхньому представленню, на мозок діє маса подразників зовнішнього і внутрішнього середовища організму. Усі вони викликають вогнища збудження різної сили. Найбільш сприятливим для життєдіяльності організму є вогнище середньої інтенсивності. За законом негативної взаємної індукції він гальмує діяльність всіх інших вогнищзбудження. Домінанта, чи пануючий у даний момент часу вогнище збудження, відрізняється ще більшою стійкістю. Вона не тільки гальмує знову виниклі вогнища, але і сама здатна підсилюватися за їхній рахунок.

Здатність нервової системи тривалий час витримувати процес збудження є показником її сили. Легка переключаємість процесу збудженнясвідчить про рухливість нервових процесів, про швидку зміну збудження гальмуванням і навпаки. Отже, за результатами проведених досліджень ми при бажанні зможемо зробити деякі припущення про тип нервової діяльності наших випробуваних.

 

 

Практична робота № 1.1

Тема. Обсяг уваги

Обсяг уваги характеризується числом об'єктів, сприйманих випробуваним одночасно за вкрай короткий проміжок часу (0,5 -1 с). Цей показник для різних людей характеризується значною своєрідністю, причому деякі досягають тренуванням дуже великого обсягу.

Ціль роботи. Визначити кількість об'єктів, що студент може охопити своєю увагою одночасно.

Методика. Матриці 25-клітинних таблиць (5х5 кліток), де у випадковому порядку розташовуються п'ять випадкових фігур (геометричні фігури,букви, значки й ін.).

Інструкція. Вам буде запропонована на дуже короткий час таблиця, у клітках якої поставлені різні фігури. Попередньо намалювавши в зошитіматрицю 25-клітинної таблиці, швидко занесіть побачені вами знаки в ті клітки, у яких вони стоять в еталоні.

Час експозиції - приблизно від половини секунди до однієї секунди.

Обробка результатів. Представлення про обсяг уваги буде виражатися в кількості правильно відтворених у малюнку об'єктів (стимулів). За один об'єкт (чи бал) вважається як сам відбитий вірно об'єкт, так і клітинка, у якій він розташований. Максимально можна набрати 10 балів, тобто 5 правильно відбитих фігур і 5 клітинок їхнього розташування.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)