АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема. Механізми забування

Читайте также:
  1. Адміністративно-правова наука: поняття, предмет, зміст та система.
  2. Блок 20. ВОДИ СУХОДОЛУ. РІЧКИ. РІЧКОВА СИСТЕМА.
  3. Вакуолярная система.
  4. Вопрос 2. Общество как система. Структура общества
  5. Вопрос – 150 Административный надзор: понятие, организация и система.
  6. Глаз как оптическая система.
  7. Государственный бюджет и бюджетная система. Бюджетный дефицит и государственный долг. Налогово-бюджетная политика: цели и виды.
  8. Грошовий ринок та механізми його функціонування
  9. ДЫХАТЕЛЬНАЯ СИСТЕМА.
  10. Етапи і механізми європейської економічної інтеграції
  11. Етапи і механізми європейської економічної інтеграції
  12. Загальна характеристика старозавітних книг: тематичні групи, проблематика, образна система.

Забування може бути наслідком первинної слабості слідів чи наслідком впливу побічної діяльності.

Ціль. Простежити, як впливає на утримання слідів яка-небудь побічна діяльність, установити, чи залежить забування від паузи, не заповненою ніякою діяльністю, чи від відволікання, викликаного впливом побічної діяльності.

Методика. Метод утриманих членів ряду.

Інструкція. Будуть проведені 3 дослідження Вашої пам'яті в різних умовах. У першому Ви вислухуєте і, як у колишніх дослідах, відтворюєтезапропонований стимульний матеріал. Потім ми робимо паузу в роботі на 1-2 хвилини, не заповнену ніякою діяльністю, після якої стимульний ряд відтворюється повторно. В другому дослідженні процедура таж сама. Але інтервал між двома відтвореннями ряду буде заповнений рішенням простих прикладів типу "51-17=; 14 + 103= і т.п.". У третім дослідженні інтервал між двома відтвореннями ряду буде заповнений діяльністю, що збігається по модальності з основний, тобто запам'ятовуванням. Для цього Вам дається задача (А) запам'ятати короткий ряд, що складається з 4-6 елементів, що Ви відразу повторюєте. Після цього вам пропонується ще одна така ж задача (Б) - запам'ятати аналогічний матеріал, що Ви відразу повторите. Після цього Вам буде запропоновано відтворити спочатку перший ряд (А), потім другий (Б).

Обробка результатів. Аналіз результатів проводиться порівнянням обсягу короткочасної пам'яті в умовах впливу не заповненого ніякою діяльністю інтервалу часу і в умовах виконання гетерогенної і гомогенний стосовно матеріалу діяльності, що запам'ятовується. Якщо виявиться, що в умовах 2-го чи 3-го дослідів обсяг пам'яті гірше, теми маємо право говорити, що побічна діяльність зробила вплив на продуктивність запам'ятовування. Найчастіше гомогенна (однорідна з основною задачею) додаткова діяльність заважає збереженню слідів більше, ніж гетерогенна (різнорідна). Але індивідуальні відхилення, показані випробуваними, можуть бути значними.

 

Розділ 3. МЕТОДИ ВИВЧЕННЯ ВЛАСТИВОСТЕЙ МИСЛЕННЯ.

Мислення є процес пізнавальної діяльності індивіда, що характеризується узагальненим і опосередкованим відображенням дійсності в її істотних зв'язках і відносинах. Психологія вивчає мислення як пізнавальну діяльність, її види в залежності від рівнів узагальнення і характеру використовуваних засобів. У мисленні людин, як правило, використовує розумові операції: аналіз, синтез, порівняння, абстрагування, узагальнення, класифікацію, систематизацію. Аналіз - поділ цілого на частини, виділення окремих ознак. Синтез - засіб об'єднання окремих елементів, виділених у результаті аналізу. Абстрагування - виділення окремих ознак і одночасне відволікання від інших. Узагальнення - засіб об'єднання предметів по їхніх істотних ознаках. Класифікація спрямована на поділ і наступне об'єднання предметів по визначених підставах. Систематизація - те ж, що і класифікація, тільки об'єктом служать не окремі предмети, а їхньої групи, класи.

У психодіагностиці інтелекту розрізняють два психодіагностичних прийоми: 1) так називані "тести досягнень", у яких показниками є кількість виконаних завдань чи (і) швидкість їхнього виконання, результат яких трактується однозначно; 2) методики, що дозволяють визначити стильові характеристики учасників експерименту. При роботі з такими завданнями фіксується не стільки кількісний рівень, скільки якісні особливості їхнього виконання. У третьому розділі методичних указівок будуть використовуватися обоє методичних прийоми.

Більшість людей при рішенні тих чи інших розумових задач схильні частіше активізувати ту чи іншу розумову операцію. Найбільш яскравим єподіл різних індивідів на "аналітиків" (що переважно виділяють ті чи інші ознаки предметів) і "синтетиків" (схильних поєднувати предмети на тійчи іншій підставі). Визначити переважну операцію можна, проробивши пропоноване завдання (практичні роботи № 3.3 і № 3.4).

У залежності від використовуваних у мисленні засобів (наприклад, їхньої відсутності чи наявності в готовому виді до початку рішеннярозумової задачі) розумову діяльність розділяють на репродуктивну і продуктивну (засвоючу і творчу). Репродуктивне мислення припускає використання наявних у наявності засобів, продуктивне - створення засобів по ходу рішення задачі.

Під. репродуктивною діяльністю мається на увазі:

- рішення типових задач, у яких потрібно пряме використання знань у наявних умовах;

- виклад з аналізом і критикою відомих положень;

- переказ інформації, що міститься в навчальному посібнику, у тім же виді чи в тій же послідовності;

- розрахунок по запропонованій формулі і відомій розрахунковій схемі; проектування з опорою на інструкцію (практичні роботи № 3.3 і № 3.4).

Продуктивне мислення активізує рішення задач, що припускає:

- застосування на практиці теоретичних схем;

- рішення проблемних ситуацій;

- визначення цілі і постановку проблем;

- евристичний пошук на базі спостережень і конкретних емпіричних даних;

- евристичний пошук на базі логічного мислення (практичні роботи № 3.5-3.8).

У залежності від змісту розв'язуваної задачі в психології прийнято виділяти три види мислення: практично-діюче, наочно-образне і словесно-логічне. Практично-діюче мислення характеризується тим, що тут розумова задача зважується безпосередньо в процесі діяльності, за допомогою дій з механізмом, предметом. Наочно-образне мислення відрізняється тим, що тут людина, вирішуючи задачу, оперує різними образами предметів, явищ, подій. Словесно-логічне мислення характеризується використанням слів, понять, логічних конструкцій, знань.

Вам пропонується ряд методик, що дозволяють досліджувати види словесно-логічного і наочно-образного мислення, а також перевагапродуктивного чи репродуктивного мислення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)