АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Змістовий модуль 1. Ґенеза української культури

Читайте также:
  1. I. Исторический модуль.
  2. II Философский модуль.
  3. III. Культурологический модуль.
  4. Внутрипредметный модуль ,,Орфографический практикум,,
  5. Внутрипредметный модуль ,,Орфоэпическая зоркость,,
  6. ДЛЯ МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ.
  7. З модульного контролю «Господарча діяльність підприємств ЖКГ»
  8. Завдання до модульного контролю №2
  9. ЗАВДАННЯ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ ДЛЯ МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ.
  10. ЗАВДАННЯ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ ДЛЯ МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ.
  11. ЗАВДАННЯ ПО ДОГЛЯДУ ЗА ХВОРИМИ ДЛЯ МОДУЛЬНОГО КОНТРОЛЮ.
  12. Заліковий модуль 1.

Ґенеза української культури.

Конкретна мета:

Визначати поняття «культура», «національна культура», «світова культура», «українська культура». Розуміти особливості розвитку української культури, її унікальність. Демонструвати знання первісної культури на території України, зв'язок з грецькою античністю. Пояснити роль язичництва та християнства у формуванні духовної культури українців. Ілюструвати прикладами значення культури Київської Русі. Аналізувати образ козака в українській культурі. Проводити аналогії між Ренесансом європейським та українським. Розуміти феномен українського бароко. Пояснити значення українського культурного відродження ХІХ ст. Розуміти особливості та процеси в культурі ХХ ст. Характеризувати культуру української діаспори. Зробити оцінку культурного вкладу кожної епохи в історію світового культурного розвитку.

 

Тема 1. Поняття «культура». Культура – об’єкт наукового дослідження. Поняття культура: походження та визначення. Основні культурологічні теорії. Культура і цивілізація: співвідношення понять. Форми культури і суб’єкти культурної творчості. Поняття світової, національної та етнічної культур. Масова та елітарна культура. Соціальні функції культури. Види культурних норм та їх суспільне призначення. Мистецтво як явище культури.

Тема 2. Первісна культура на території України. Первісна епоха та її місце в історії людства. Синкретизм та міфологізм свідомості первісних людей. Система релігійних вірувань. Культурогенез на теренах України в кам’яну добу. Енеоліт на території України. Трипільська культура. Культура населення України у бронзовому віці (друга половина ІІІ – початок І тис. до н.е.). Залізний вік (початок І тис. до н.е. – IV ст. н.е.). Культурні досягнення кіммерійців, скіфів, сарматів.

Тема 3. Антична культура на теренах Північного Причорномор’я. Феномен та загальна характеристика античної культури. Грецька колонізація Північного Причорномор’я. Суспільно-політичний устрій грецьких колоній. Економічний розвиток грецьких колоній. Основні тенденції розвитку духовної культури греків регіону. Містобудування та планування грецьких полісів. Архітектура, образотворче мистецтво та скульптура. Релігійне життя. Культурні впливи античних держав Північного Причорномор’я в регіоні.

Тема 4. Культура Київської Русі та Галицько-Волинської держави. Релігія: язичницькі вірування, особливості прийняття християнства та його вплив на розвиток культури. Мова і писемність. Найдавніші пам’ятки писемності. Літературна традиція. Зародження і розвиток шкільної освіти. Наукові знання. Філософська та юридична думка часів Київської Русі. Розвиток архітектури і основні пам’ятки монументального будівництва. Образотворче мистецтво. Музична творчість. Ремесло та промисли. Культура Галицько-Волинського князівства.

Тема 5. Культурні процеси на українських землях у ХIV - першій половині ХVII ст. Козаччина як культурне явище. Умови й загальна характеристика розвитку культури України. Братства. Вплив реформації і контрреформації в Україні. Розвиток української мови. Книгодрукування. Освіта. Гуманізм у літературі. Полемічні твори. Театральне та музичне мистецтво. Архітектура і образотворче мистецтво. Козацтво як чинник пробудження національної самосвідомості. Політична культура козацтва. Обряди та звичаї запорозьких козаків. Філософія козацького життя. «Козацька» етнічна самосвідомість. Козацькі культи та цінності.

Тема 6. Українська культура другої половини ХVIІ – кінця ХVIІІ ст. Українське бароко. Особливості розвитку української культури другої половини XVII-XVIII ст. Феномен українського бароко. Освіта. Києво-могилянська академія. Книгодрукування. Література. Розвиток передової суспільно-політичної думки. Розвиток наукових знань. Козацькі літописи. Філософія Г.Сковороди. Театральне і музичне мистецтво. Архітектура та скульптура бароко. Впливи рококо та класицизму. Образотворче мистецтво. Декоративне та ужиткове мистецтво.

Тема 7. Українське національно-культурне відродження (кінець ХVIІІ - поч. ХХ ст.). Історичні умови розвитку культури в Україні в кінці XVIII - XIX ст. Формування системи освіти. Внесок українських вчених у розвиток природничих і технічних наук. Роль суспільних наук у формуванні національної свідомості українства. Становлення національної літератури. Роль творчості Т.Г. Шевченка у становленні української культури. Розвиток живопису. Архітектура і містобудування. Музичне мистецтво. Розквіт театру. Український модерн: архітектура, живопис, література.

Тема 8. Культура України ХХ – початку ХХІ століття. Загальні особливості української культури у ХХ ст. Культура України під час боротьби за державну незалежність. Основні тенденції культурного розвитку в 20-і роки. «Українізація». Трагедія української культури у період сталінізму. Протиріччя культурного процесу 60-80-х рр. Досягнення і проблеми культури незалежної України.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)