АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Традиційна культура українського народу

Читайте также:
  1. II. Культура и экономика.
  2. VI. ПОЛИТИЧЕСКАЯ КУЛЬТУРА США
  3. Арганізацыйная культура бібліятэкі.
  4. Б) Інформаційна культура та її складові
  5. Бачення українського іміджу
  6. Бегазы-дандыбаевская культура (X-VIII вв. до п.э.).
  7. Бегазы-Дандыбаевская культура - феномен поздней бронзы Центрального Казахстана.
  8. Билет №8 Культура и цивилизация
  9. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  10. Вcеукраїнського конкурсу-фестивалю сучасного музичного та вокального мистецтва
  11. Взаємозв'язок мови та історії народу.
  12. Виходячи з поживності добрив і знаючи дози виносу речовин відповідними культурами, можна обчислити приріст їх урожайності.

Конкретна мета:

Визначити специфіку української ментальності та чинників, які протягом історичного і культурного розвою українського народу впливали на її формування. Виявити специфічні риси традиційної культури українського народу. Аналізувати вияв ментальності у матеріальній культурі українського народу. Знати основні етапи релігійної культури українців, календарні звичаї та обряди. Вміти надавати вичерпну характеристику національним звичаям і обрядам, впливу духовної культури на матеріальну.

Тема 9. Українські народні знання, світоглядні уявлення, вірування. Міфологічний простір українців. Шари народного світогляду. Дуалізм світоглядних уявлень. Розуміння душі. Пантеон богів. Український Олімп. Структура українського пандемоніуму. Система народних знань (народні астрономія, метеорологія, математика, метрологія, медицина і знахарі, ветеринарія, педагогіка). Флора: символічне й прагматичне. Фауна як об’єкт персоніфікації.

Тема 10. Система традиційних взаємин та поведінки в українському суспільстві. Сімейна обрядовість українців. Громадська думка – чинник традиційних норм спілкування. Сім’я – коло родичів – сільська громада – механізм формування і контролю громадської думки. Корпоративність міського суспільства. Цехова ієрархія. Традиційна взаємодопомога – спростування усталеної думки про індивідуалізм українців. Толока. Побратимство та кумівство. Звичаєві норми спілкування й дозвілля (контроль часу роботи і відпочинку, статево-вікова сегрегація в системі обрядовості). Осередки громадського дозвілля (церква, майдан коло церкви, корчма). Сімейна обрядовість (весільна, родильна, похоронна).

Тема 11. Традиційне господарство і матеріальна культура українців. Вираз ментальності та етнопсихології в народній матеріальній культурі. Традиційне господарство українців. Оселення та забудова території. Вплив місця оселення на етнопсихологічні риси українців. Українська хата – символ української народної культури, образ світоглядних уявлень та людських стосунків. Сконцентрованість світоглядних уявлень українців у будівництві житла. Магічні вірування українців у виразі декоративно-художнього оздоблення житла. Магічні функції предметів хатнього та господарського начиння. Традиційне народне вбрання – упредметнювач духовних традицій та світогляду. Символіка одягу та його ритуальне використання. Оберегове значення рушника та його місце в обрядових діях. Традиції харчування. Хліб в обрядово-ритуальній сфері та світоглядних уявленнях українців.

Тема 12. Календарні звичаї українського народу. Календарна система українців як енциклопедія народної мудрості. Обрядовість зимового циклу. Обрядовість весняного циклу. Літні свята, звичаї та обряди. Осінні свята, звичаї та обряди.

Тема 13. Реферат. (Орієнтовний перелік тем для рефератів: Еволюція поглядів на культуру. Трипільська культура. Положення жінки в античних державах північного Причорномор’я. Міфологічний простір слов’янського язичництва. Слов’янські культурні джерела: релігія, міфологія і культи. Утвердження християнства на Русі. Соціальні світи Київської Русі. Софія Київська як світоглядна ідея і художній шедевр. Україна в культурно-політичній системі Польсько-Литовської держави. Юрій Дрогобич: життя та діяльність. Острозький культурно-освітній осередок та його вплив на культурне життя українського народу. Іван Вишенський: життя та творчість. Жовківська іконописна школа (І.Руткович, Й. Кондзелевич та ін.). Козаччина як культурне явище. Братства і рух за реформи церкви й освіти. Петро Могила та його спадщина. Загадковий український скульптор Іоан Георг Пінзель. Специфіка національного варіанта бароко в архітектурі, літературі, театрі та музиці. Культурна діяльність Івана Мазепи. Освіта й гуманітарна культура України кінця XVII – кінця XVIII ст., Феофан Прокопович. Григорій Сковорода: просвітитель, філософ, поет. Антон Лосенко – засновник історичного жанру у живописі. «Кирило-Мефодіївське товариство», Микола Костомаров. Технічний переворот на Україні у ХІХ ст. Т.Г.Шевченко – художник. Становлення української класичної музики - М. Лисенко. Громадсько-політичні рухи в Україні другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Історія Одеського (Новоросійського) університету. Творець архітектурного обліку Києва В. Городецький. Доба реалізму в українській літературі і театрі (60-80-ті роки XIX ст.). Михайло Драгоманов: життя та діяльність. Художня спадщина О. Мурашко. Становлення українського професійного театру (М. Кропивницький, брати Тобілевичи, М. Заньковецька, М. Старицький). Володимир Вернадський: життя та наукова робота. Композитор та симфоніст Б.М. Лятошинський. Український авангард початку ХХ століття. М. Бойчук та його коло. Марія Приймаченко – видатна майстриня «народного примітиву». Культура повсякденного життя 60-70-х рр. ХХ ст. Український кінематограф середини ХХ століття (С. Параджанов, Л. Осика, Ю. Іллєнко та ін.). Богдан Ступка: життя і творчість. Видатні культурні діячі української діаспори. Видатні українки в історії української культури (на вибір). Дитина у звичаях і віруваннях українського народу. Весілля як драма, його основні етапи та народнопісенний супровід. Квіти в українських легендах і переказах. Українські обряди, пов’язані з будівництвом дому та новосіллям. Українські народні казки. Український народний одяг. Українська народна кухня. Сім’я і сімейний побут в українській традиційній культурі. Дуалізм світоглядних уявлень в українській культурі. Українські писанки. Українська народна вишивка. Житло в духовному світі українського селянина. Український іконопис.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)