АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

КОРОТКА ХАРАКТЕРИСТИКА ДЖЕРЕЛ І ОБ’ЄКТІВ ВПЛИВУ НА НАВКОЛИШНЄ СЕРЕДОВИЩЕ

Читайте также:
  1. V. Характеристика современного гражданского права
  2. VІ. СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ДЖЕРЕЛ
  3. Анализ возможных мест утечки веществ и характеристика этих веществ.
  4. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну
  5. Аналіз впливу контактних аудиторій
  6. Аналіз впливу на підприємство покупців
  7. Архаїчні джерела української культури
  8. Бактерии, их характеристика
  9. Баланс підприємства як найважливіша форма звітності, його структура та джерела даних для складання.
  10. Билет №6.Типы культуры,их характеристика
  11. Блок 8-3. КАРТИ — ДЖЕРЕЛА ГЕОГРАФІЧНИХ ЗНАНЬ.
  12. Бюджетний дефіцит та джерела його фінансування.

Хвостове господарство ЦГЗК в процесі експлуатації є джерелом забруднення наступних компонентів навколишнього середовища: атмосферного повітря, поверхневих і ґрунтових вод, ґрунтів, порід зони аерації, елементів геологічного середовища. Опосередковано: впливає на здоров'я і життєдіяльність населення, техногенне середовище, тваринний і рослинний світ.

Джерелами забруднення атмосферного повітря є:

1. Сухі пилячі пляжі хвостів, дамби призм №1, 2, 3.

2. Поверхні породних відвалів.

Пляжі хвостосховища є складними по конфігурації площадковими джерелами. Ділянками, що порошать, є придамбові зони шириною- 50 м. Інтенсивність пиловиділення змінюється в залежності від швидкості вітру і вологості хвостів у широкому діапазоні.

Джерела забруднення ґрунтів:

1. Пилячі сухі пляжі.

2. Забруднені ґрунтові води і води зрошувальних систем.

Аналіз забруднення ґрунтів колишніх радгоспів «Інгулецький», «Веселі Терни», що знаходяться в безпосередній близькості від хвостосховища ЦГЗК, виконаний Дніпропетровським державним проектно - технологічним центром охорони родючості ґрунтів і якості продукції, показав наступне:

- у ґрунтах району виявлено більш 20 хімічних елементів І, II і III класів небезпеки. У порівнянні з існуючими ГДК для ґрунтів максимальні їхні значення здебільшого не перевищують ГДК: так вміст рухливих важких металів в орному шарі складає: кадмію 0,24-0,27мг, свинцю 0,08-0,1 мг, ртуті 0,02-0,03 мг на кг ґрунту, що в 3-10 разів нижче ГДК. Виключення в деяких місцях складає підвищений вміст міді -0,8 мг, марганцю -3,1 мг, кобальту -0,4.мг на кг фунту. Основними забруднювачами фунтів є кварцові піски II класу небезпеки в результаті пиління сухих пляжів хвостосховища ЦГЗК. Вміст в фунтах кремнію перевищує ГДК у 1,2-1,5 рази.

Деякі ділянки земель навколо хвостосховища піддані підтопленню, спостерігається часткова деградація ґрунтів.

Грунтозахисні заходи.

1. 1.Комплекс робіт з рекультивації поверхні хвостосховища після його повного зашламовання.

2. Роботи з пилоподавлення: технологія картового намиву, що дозволяє тримати під водою значні ділянки поверхні хвостосховища | заходи з пилоподавлення сухих пляжів і інші.

3. У провадження комплексу дренажних споруджень та інших водозахисних заходів, спрямованих на запобігання підтоплення територій.

Джерела забруднення поверхневих, грунтових і підземних вод.

Територія, що прилягає до хвостосховища характеризується дуже складною гідрогеологічною обстановкою, що обумовлено неоднорідністю літологічних і фільтраційних властивостей порід, високим ступенем гідравлічного зв'язку між горизонтами, наявністю додаткових джерел живлення і місць природного розвантаження горизонтів.

Джерелами забруднення поверхневих, грунтових і підземних вод є:

1. Дренажні води і фільтраційні високомінералізовані витоки з діючого хвостосховища.

2. Порушення природного режиму стоку на території хвостосховища.

3. Промислові стічні води з промплощадок ЦГЗК, в т.ч. у зв'язку зі зміною умов відводу поверхневого стоку.

4. Зливові і паводкові води, що профільтрувалися через раніше забруднені фунти.

5. Розвантаження підземних вод на схилах балок і ярів.

 

Рівень забруднення поверхневих вод фільтраційними витоками з хвостосховища за даними аналізів проб води в Карачуновському водосховищі показує на перевищення ГДК компонентів, що містяться у воді:

- сухого залишку в 1,4 рази;

- брому в 1,3 рази;

- селену в 1,7 рази;

- кадмію в 2 рази;

Водний баланс хвостосховища ЦГЗК на 01.01.2003 (згідно інформації підприємства) складає:

- осади на х/с — 6,94 млн. м '

- вода з кар’єру №1 - 0,01 млн. м?

- вода з Петровського РУ - 1,16 млн. м

- вода з ставків гідрозахисту кар’єру № 2 - 0,51 млн. м '

- вода з ставків гідрозахисту кар’єру № 1 - 2,66 млн. м 1

- надходження з рудою — 0,36 млн. м

- повернення фільтраційних вод — 2,71 млн. м |

- вода з насосної станції № 4 - 0,17 млн. м Витрати - 14,29 млн. м\вт.ч.:

Витрати на фільтрацію -2,91 млн. м, в т. ч. безповоротні витрати - 0,2млн.м. Нестача води у хвостосховищи для підтримки нормальної відмітки в ставці покривається за рахунок річної води в обємі 7,0 млн.м3 (по проекту); фактично 1,2 млн. м. Мінералізація оборотної води складає 3,97г/л, підземних вод - 4,75 г/л.

Водозахисні заходи.Для акумуляції поверхневого стоку з прилеглої водозабірної площи біля низового укосу греблі з північного боку хвостосховища передбачено улаштування трьох ставків:

- Ставок № 1 (ПК 9-11)

- Ставок № 2 (ПК 42 - 47)

- Ставок № З (ПК 3 — 4).

Для відведення поверхневого стоку води від греблі хвостосховища збудовані нагорні канави № 1, 2 (проектна пропускна спроможність відповідно 5,49 м/сек та 3,4 м /сек). Довжина нагорної канави №1 1183м, М2 — 3500 м.

Для перехоплення фільтраційних вод і зниження рівня грунтових вод на прилеглій до хвостосховища території збудована система пригреблевого дренажу. З західної сторони хвостосховища пригреблевии дренаж 1- оі черги довжиною 2118 м.

Джерела впливу на геологічне середовище:

1. Фільтраційні витоки з хвостосховища, ложі якого не обладнано фільтраційним екраном.

2. Обгороджуючі дамби довжиною 17 км.

3. Ерозійна діяльність потоків поверхневих вод з похилих поверхонь.

4. Дефляційна діяльність вітру.

 

Характеристика впливу хвостосховища ЦГЗК на атмосферне повітря.

Досвід експлуатації хвостосховища ЦГЗК показав, що воно є екологічно небезпечним об'єктом й сприяє забрудненню навколишнього середовища, у тому числі неорганічним пилом. Джерелами шкідливих викидів пилу з хвостосховища є збезводнені сухі пляжі і дамби обвалування, які при вологості 4-6 % і швидкості вітру понад 4,0 м/с, стають ерозійно — небезпечними поверхнями.

При намиві хвостової пульпи в хвостосховище відбувається фракціонування хвостів по розмірам. На місці випуску пульпи (де швидкість потоку найбільша) відкладаються більш важкі частки, а більш легкі уносяться потоком. В міру просування потоку і зменшення його швидкості відкладаються все більш легкі частки аж до урізу води ставки освітлення, куди стікають в основному мулисті й колоїдні фракції хвостів збагачення.

В результаті цього процесу в зонах випуску хвостової пульпи на хвостосховищи формуються укоси намиву, що виступають над водяною поверхнею. Після зміщення зони намиву відкладення хвостів на укосах швидко віддають вологу, висихають і при відповідній швидкості вітру піддаються ерозії й стають джерелами пиловиділення.

При цьому площі, що порошать, тим більше, чим довше і ширше збезводнені укоси намиву (сухі пляжі). Ширина пляжів хвостосховища ІДГЗК досяг ає 500 м, а довжина вимірюється від 7 до 10 км.

Загальна площа хвостосховища 1703 га в тому числі:

- -покрито водою — 136,6 га

- -мокрих пляжів - 315 га

- -покритих очеретом - 634,2 га

- -сухих — 617 га

- -пилячих — 48 га.

Щільність хвостів пляжної зони в середньому складає 3,21 т/м \ об'ємна маса в залежності від механічного складу - 1,69-1,92 т/м'1, поблизу зони випуску пульпи в передставковій зоні і 1,32 т/м\ Вологість поверхневого шару хвостів в залежності від розташування ділянки і метеорологічних умов змінюється від 0,60 до 25,4 %.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)