АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні теореми кодування для каналів

Читайте также:
  1. Арифметичне кодування
  2. Блок 17. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТА ОСНОВНІ ТИПИ КЛІМАТУ.
  3. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  4. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  5. Визначення розміру страхового відшкодування по КАСКО
  6. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.
  7. Виконавчі комітети місцевих рад: формування, склад основні форми і методи діяльності
  8. ВІДШКОДУВАННЯ ЗБИТКІВ У СФЕРІ ГОСПОДАРЮВАННЯ
  9. Відшкодування збитків у сфері господарювання
  10. Відшкодування збитків у сфері господарювання.
  11. Відшкодування шкоди працівникам у разі ушкодження їх здоров’я.
  12. Внутрішній аудит в системі управління суб'єктів господарювання. Основні завдання внутрішнього аудиту.

 

Повідомлення при передачі по каналах кодуються для того, щоб зменшити вплив завад у каналі та забезпечити надійний зв'язок між джерелом й одержувачем повідомлень.

Імовірність неправильної передачі повідомлення по каналу може бути дуже малою, якщо воно передається за допомогою до­сить великої кількості повторень одного й того самого вхідного сигналу. Проте це пропорційно збільшує час, який відводиться на передачу; при цьому швидкість передачі (тобто кількість ін­формації, що передається за одиницю часу) прямує до нуля.

Теореми кодування для каналів допомагають зрозуміти, що існують нетривіальні способи кодування, які дають змогу здійснити передачу повідомлень зі скільки завгодно високою віро­гідністю та відносно великою швидкістю. Ці теореми не вказу­ють конкретних шляхів побудови пристроїв кодування та де­кодування, але показують, що вплив завад може бути зведений до мінімуму завдяки вибраному способу кодування та його ре­алізації.

Теорема кодування для каналу із завадами (яку ще нази­вають основною теоремою Шеннона для дискретного каналу із завадами) доводить, що його пропускна здатність визначає верхню межу швидкості безпомилкової передачі інформації по каналу. Формулюється вона так: існує такий спосіб кодуван­ня для дискретного каналу із завадами, при якому можна забезпе­чити безпомилкову передачу інформації від джерела, якщо про­дуктивність останнього менша від пропускної здатності каналу, тобто

VДЖH(A) < Vk[log2kH(B/B')] = Ск, (3.7)

 

де VДЖкількість повідомлень, вироблених джерелом А за одини­цю часу; Н(А)ентропія джерела; Vkкількість символів коду, що подаються на вхід каналу за одиницю часу; [log2kH(B/B')]максимальна кількість інформації, яка переноситься одним сим­волом коду; H(B/B')надійність каналу, що визначається дією завад; Валфавіт обсягом k символів на вході каналу; В'алфавіт символів, які з'являються на виході каналу.

Для доведення цієї теореми використаємо поняття типових послідовностей повідомлень джерела А, які кодуються на вході каналу символами з множини В (алфавіт входу каналу) та відоб­ражаються символами з множини В на виході каналу (алфавіт виходу каналу). Кількість типових послідовностей джерела А великої довжини Тпри його продуктивності VДЖ H(A) визнача­ється виразом

NT(A) = ,

де TV дж– кількість повідомлень джерела А в типовій послідов­ності.

Для кодування типових послідовностей на вході каналу за­стосовуємо дискретні кодові комбінації в алфавіті В обсягом k, що дорівнює обсягу алфавіту символів каналу. Якщо довжина цих комбінацій становить також Т, то кількість символів у ній буде TVk, а кількість можливих кодових комбінацій стано­витиме

є необхідною та достатньою умовою існування кодового дере­ва, вершини якого мають порядки nvn2,...,nN.

Нехай {Х,р(х)}, X= {хх, х2,...,xn} –довільний дискретний ансамбль повідомлень і Н(х) – його ентропія.

Позначимо че­рез (х) середню довжину q-коду (q - його алфавіт), тобто

,

N – кількість кодових комбінацій.

ТЕОРЕМА 3.2. Для будь-якого коду з властивістю однознач­ного декодування виконується умова

(x)≥H(x)/logq.

ТЕОРЕМА 3.3. Існує q-код з властивістю однозначного деко­дування, для якого виконується нерівність

(x)<H(x)/logq+ 1.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)