АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ФАКТИЧНИЙ РОБОЧИЙ ПРОЦЕС ПОРШНЕВОГО КОМПРЕСОРА

Читайте также:
  1. AGP: ГРАФИЧЕСКИЕ ПРОЦЕССОРЫ И КАРТЫ
  2. I. Торможение процесса модернизации в Японии
  3. Static_cast – безопасное преобразование, не содержит за собой инструкций процессора.
  4. V. Текстовий процесор Word . Інтерфейс редактора Word 2007.
  5. VIII. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  6. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  7. А) Процесс, деятельность как основной способ существования психического
  8. Автоматизация процессов управления банком и банковские информационные технологии
  9. Административно-процессуальные нормы в системе норм права.
  10. Активаторы процесса коррозии и ускорение разрушения металлов
  11. Активизация процессов мышления в учебной деятельности
  12. Активне соціально-психологічне навчання у процесі формування професійної компетентності фахівця.

Фактичний робочий процес компресора відрізняється від теоретичного через те, що припущення, зроблені вище, не справедливі для реальної машини. Розглянемо ці фактори.

1. У компресорі стискається реальний газ. Але в повітряних загальнопромислових компресорах тиск газу зазвичай не перевищує 1…1,5 МПа, а температура менша ніж 200°С. При таких параметрах повітря цілком підпорядковується законам класичної термодинаміки ідеального газу, тому в записані розрахункові рівняння не треба вносити поправок на реальність газу.

2. У компресорі обов’язково передбачається зазор між кришкою циліндра та днищем поршня у крайньому його положенні, необхідний для недопущення ударів поршня по кришці. У цьому зазорі, а також у спеціальних кишенях у кришці циліндра, де розміщуються клапани, у кінці фази виштовхування залишається стиснутий газ. Об’єм, що займає стиснутий газ у циліндрі при крайньому положенні поршня, називається мертвим або шкідливим простором. Знаходження в цьому просторі стиснутого газу призводить до того, що при зворотному русі поршня всмоктувальний клапан не може відкритися відразу на початку ходу – це стається лише після певного переміщенні поршня, під час якого газ із мертвого простору розшириться і його тиск спаде до величини . Тобто наявність мертвого простору в циліндрі обумовлює появу нової фази в циклі роботи поршневого компресора – розширення газу із мертвого простору.

На рис. 4 показана індикаторна діаграма компресора з фазою розширення газу, яка зображена лінією 3–4. Через появу цього процесу всмоктування газу буде відбуватися лише на частині зворотного ходу поршня (лінія 4–1) і об’єм газу, що засмоктується в циліндр, зменшиться від до , тобто наявність мертвого простору викликає зменшення подачі компресора.

Через це мертвий простір називають також шкідливим.

Вплив шкідливого простору на подачу компресора враховують об’ємним коефіцієнтом

 

. (23)

 

З’ясуємо, які чинники впливають на його значення.

Хай величина мертвого простору становить , а процес розширення газу є політропним із показником , що співпадає з показником політропи стискання. Запишемо рівняння політропного процесу, яке пов’язує параметри газу в точках 3 і 4,

 

або .

 

З урахуванням очевидного співвідношення , отримуємо

 

. (24)

 

Відношення називається відносним шкідливим простором.

 

Ураховуючи, що і із (24) маємо

.

 

Звідси . (25)

Величина коефіцієнта визначається конструкцією циліндра компресора і зазвичай знаходиться в межах 0,05 – 0,15.

Важливим практичним висновком із (25) є те, що при збільшенні ступеня підвищення тиску в компресорі зменшується його об’ємний коефіцієнт, а, отже, і подача компресора.

Порівнюючи на рис. 4 індикаторні діаграми теоретичного компресора (пл. 1–2–3–5–1) і компресора з шкідливим простором у циліндрі (пл. 1–2–3–4–1), бачимо, що площа другої діаграми менша, що свідчить про зменшення роботи, яку виконує поршень компресора за цикл при наявності в циліндрі мертвого простору.

Враховуючи, що ця робота

 

пл. 1–2–3–4–1= пл. 1–2–6–7–1 – пл. 4–3–6–7–4,

 

і беручи до уваги, що у відповідності до (8)

 

пл. 1–2–6–7–1

 

і пл. 4–3–6–7–4 ,

 

 

маємо

 

 

або з урахуванням (1)

 

.

 

Звідси питома робота

,

 

тобто шкідливий простір у циліндрі не впливає на питому роботу компресора, а, отже, не впливає на його ККД.

3. У реальному компресорі мають місце втрати тиску у всмоктувальному та нагнітальному клапанах. Це призводить до того, що всмоктування газу в циліндр відбувається при тиску, меншому ніж у всмоктувальному патрубку, а виштовхується газ із циліндра при тиску більшому ніж у нагнітальному патрубку компресора. Через це зростає ступінь підвищення тиску в циліндрі, зменшується подача компресора та збільшується його питома робота. Це добре видно при порівнянні індикаторних діаграм, зображених на рис. 5, де пл. 1–2–3–4–1 – індикаторна діаграма без урахування втрат тиску, пл. 1¢–2¢–3¢–4¢–1¢ – індикаторна діаграма з урахуванням зазначених втрат; і – втрати тиску, відповідно, на всмоктувальному та нагнітальному клапанах, – дійсний об’єм газу, що всмоктується в циліндр. Додаткова робота, що витрачається на подолання гідравлічного опору клапанів, еквівалентна заштрихованим площинкам.

Рис. 5. Вплив втрат тиску в клапанах на подачу поршневого компресора

Зменшення подачі компресора через втрати тиску в клапанах враховують коефіцієнтом

 

,

 

де – це об’єм , що приведений до тиску і температури (слід пам’ятати, що порівнювати об’єми газів можна лише тоді, коли вони виміряні при однакових умовах).

4. У реальному компресорі показник процесу стискання не лишається постійним. Це пояснюється тим, що температура стінок циліндра і поршня компресора через їх високу теплоємність практично не змінюються на протязі одного робочого циклу – ця температура більша ніж температура всмоктуваного і менша від температури виштовхуваного газу. Тому на першому етапі стискання газу супроводжується підводом до нього тепла від стінок робочої камери (показник процесу > ), при вирівнюванні температур газу і стінок відбувається короткочасне адіабатне стискання () і завершується процес стисканням із відводом тепла від газу до стінок ( < ).

Осереднений показник процесу стискання визначають за параметрами газу на всмоктуванні та нагнітанні компресора за рівнянням, одержаним із (2)

 

. (26)

 

5. У реальному компресорі неможливо досягти повної герметизації закритих клапанів, а також ущільнень між поршнем і циліндром. Тому при роботі компресора практично завжди мають місце як витоки стиснутого газу із циліндра через негерметичні всмоктувальні клапани і поршневі кільця, так і повернення частини стиснутого газу із нагнітального трубопроводу в циліндр через нещільні нагнітальні клапани. Ці явища супроводжуються додатковим збільшенням роботи і викликають зменшення подачі компресора, яке оцінюють коефіцієнтом витоків

 

,

 

де – фактичний об’єм газу, що виштовхується із циліндра за один цикл, і який приведено до умов на вході в компресор.

Вплив усіх зазначених чинників на подачу компресора враховують коефіцієнтом подачі

 

. (27)

 

Значення окремих коефіцієнтів при нормальному технічному стані компресора лежать зазвичай у межах

 

0,85…0,95; 0,92…0,95; 0,92…0,95.

 

Отже, коефіцієнт подачі дорівнює = 0,72…0,85. Менші значення коефіцієнтів відносяться до компресорів малої подачі.

Подачу реального компресора підраховують за формулою

 

. (28)

 

Рис. 6. Індикаторна діаграма реального компресора

Відмінність між фактичним і теоретичним циклами поршневого компресора наглядно ілюструє порівняння відповідних індикаторних діаграм, зображених на рисунках 2 і 6. Індикаторну діаграму реального компресора (рис.6) одержують експериментально при його випробуваннях за допомогою спеціальних індикаторів. На ній відбивається наявність процесу розширення повітря, що залишається в кінці фази виштовхування у шкідливому просторі, несталість тисків повітря в процесах всмоктування та нагнітання, втрати тиску в клапанах, через що лінія всмоктування проходить нижче теоретичної, яка співпадає з тиском у всмоктувальному патрубку , а лінія нагнітання – вище теоретичної, що співпадає з тиском за компресором . Поява характерних виступів на діаграмі реального компресора в кінці фази стискання та на початку фази всмоктування пояснюється інерцією клапанних пластин.

На фактичній індикаторній діаграмі відбиваються також коливання тиску в усмоктувальному та нагнітальному патрубках компресора, витоки повітря та теплообмін між стискуваним газом і стінками циліндра. Індикаторна діаграма дає повну уяву про технічний стан компресора.

Ступінь наближення фактичного робочого процесу компресора до теоретичного оцінюється індикаторним коефіцієнтом корисної дії

 

, (29)

 

де і – роботи, що виконує за один цикл поршень теоретичного та дійсного компресора, і які еквівалентні площам відповідних індикаторних діаграм.

Як теоретичні зазвичай розглядаються ізотермічний або адіабатний процеси і тому вживаються ізотермічний та адіабатний індикаторні ККД.

Теоретична робота в (29) розраховується за фактичним об’ємом газу, що виштовхується із циліндра за один цикл (фактичною подачею компресора), для ступеня підвищення тиску, що визначається відношенням середніх тисків у нагнітальному та всмоктувальному патрубках. З урахуванням (16) і (20)

 

, (30)

 

 

. (31)

 

Для сучасних поршневих компресорів середньої подачі = 0,8…0,85; = 0,6…0,65.

Приймаючи із зазначених діапазонів величини індикаторних коефіцієнтів, за формулами (30) або (31) можна підрахувати фактичну індикаторну або внутрішню роботу, що виконує поршень компресора за один цикл. Ця робота є меншою, ніж та, що виконує привід компресора, на величину втрат енергії на тертя в механічній частині машини. Механічні втрати враховуються механічним ККД, який дорівнює відношенню індикаторної роботи до роботи, що виконує привід компресора

 

. (32)

 

Для сучасних поршневих компресорів = 0,85…0,95.

Потужність на валу компресора дорівнює

 

.

 

З урахуванням вище наведених залежностей, маємо

 

 

; (33)

 

. (34)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)