АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Призначення, класифікація й область застосування компресорів

Читайте также:
  1. Автономная область 4 автономных округа
  2. Варіанти застосування методу. Порівняння з методом переміщень
  3. Вибір способів формування ООД у тих, кого навчають з теми «Класифікація способів захисту інформації», та способи реалізації
  4. Видатки бюджету, їх сутність, склад і класифікація
  5. Види (класифікація) спеціальних суб’єктів злочину
  6. Види банкетів,їх класифікація та характеристика.
  7. Види та особливості застосування митних режимів в Україні
  8. Визначення власного капіталу, його класифікація.
  9. Визначення і застосування циклічного надлишкового коду.
  10. Визначення і класифікація методів стерилізації різальних, оптичних і загальхірургічних інструментів
  11. Визначення категорії “діапазон контролю”, наслідки його зменшення. Характеристики високої та пласкої структур управління (переваги, недоліки, сфери застосування).
  12. Вогнепальна зброя. Класифікація

Компресором називається машина, призначена для стиску і переміщення газів.

За призначенням компресори поділяються на повітряні і газові. Найбільше поширення одержали повітряні компресори. Ці машини виробляють стиснуте повітря тиском до 5,0 МПа, що широко застосовується в промисловості і сільському господарстві.

Наприклад, стиснуте повітря використовується для дуття в топки котельних установок, камери згоряння двигунів внутрішнього згоряння і газотурбінних установок. Стиснуте повітря застосовується для сушіння сільськогосподарських продуктів (зерна, сіна і т.д.), для їхнього транспортування по трубопроводах, для перемішування, сепарації пилу й інших домішок зерна. Стиснуте повітря як енергоносій використовується для приводу різноманітних пневмомеханізмів (молотів, трамбовок, вібраторів і т.д.).

Розвиток мережі газопроводів природного газу і збільшення їхньої довжини сприяли розвитку газових компресорів на високі (до 40 МПа) тиски. Для транспортування газу по трубах через кожні 100...150 км установлюють компресорні станції.

Компресори використовуються також для стиску парів холодоагента в холодильних машинах.

За принципом дії розрізняють об'ємні компресори і динамічні.

З об'ємних компресорів найбільше поширення одержали поршневі. У цих компресорах підвищення тиску відбувається внаслідок зменшення обсягу робочої порожнини, в якій знаходиться газ.

 

 

Рис. 5. Схема поршневого компресора:

1-циліндр; 2-поршень; 3-всмоктувальний клапан; 4-нагнітальний клапан; 5-система охолодження; 6-шатун.

 

У турбокомпресорах стиск відбувається унаслідок використання сил інерції потоку газу.

 
 

За напрямком руху потоку газу розрізняють відцентрові й осьові компресори. У відцентрових машинах потік рухається радіально (від центру до периферії обертового робочого колеса), а в осьових машинах потік паралельний осі обертання робочого колеса.

 

Рис. 6. Схема ротаційного компресора:

1-корпус; 2-пластини; 3-ротор.

 
 

 


Рис. 7. Схема відцентрового компресора:

1-корпус; 2-робоче колесо; 3-робочі лопатки; 4-дифузор.

 

За ступенем підвищення тиску газу компресори поділяються на вентилятори (), нагнітачі або газодувки ( при відсутності охолодження) і власно компресори ( при наявності охолодження).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)