АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Суть та функції економічного контролю

Читайте также:
  1. Авдання та методи контролю органів державної фінансової інспекції України?
  2. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  3. Альтернативні теорії макроекономічного регулювання
  4. Аналіз графіків функції споживання та заощаджень.
  5. Аналіз суті та практичних висновків моделі економічного зростання Р. Солоу.
  6. Аналітичний метод економічного аналізу
  7. Апарат економіко-математичної обробки та аналізу даних в середовищі MS Excel: математичні, статистичні, фінансові функції.
  8. АПК , його функції та структура
  9. Балансовий метод економічного аналізу
  10. БАНКИ, ЇХ ВИДИ ТА ФУНКЦІЇ. НЕБАНКІВСЬКІ ФІНАНСОВІ УСТАНОВИ.
  11. В період діяльності якої школи вперше було визначено функції мене-ту?
  12. В. Задачі для самоконтролю

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

З дисципліни «Контроль і ревізія»

Освітньо – кваліфікаційний рівень «Молодший спеціаліст»

 

Галузь знань 0305 «Економіка і підприємництво»

Спеціальність 5.03050901 «Бухгалтерський облік»

 

Викладач Харченко І.Г.

Київ 2012

 

Зміст конспекту лекцій

1. Тема 1. Господарський контроль в Україні: стан, сутність, перспективи.

2. Тема 2. Організація і планування контрольно – ревізійної роботи.

3. Тема 3. Контроль і ревізія грошових коштів у касі та банківських операцій.

4. Тема 4. Контроль і ревізія розрахункових операцій.

5. Тема 5. Контроль і ревізія основних засобів та нематеріальних активів.

6. Тема 6. Контроль і ревізія матеріальних запасів.

7. Тема 7. Контроль і ревізія поточних біологічних активів.

8. Тема 8. Контроль і ревізія розрахунків з оплати праці.

9. Тема 9. Контроль і ревізія собівартості продукції та її реалізації.

10. Тема 10. Контроль і ревізія власного капіталу.

11. Тема 11. Контроль і ревізія зобов’язань.

 

 

Тема 1. Господарський контроль в Україні: стан, сутність, перспективи

1.1. Суть та функції економічного контролю.

1.2. Класифікація організаційних форм і видів господарського контролю.

1.3. Зміст, предмет і метод фінансово-господарського контролю і ревізії.

 

 

Література: ЗУ «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні» від 23.04.1993 № 3125-ХІІ.

ЗУ «Про аудиторську діяльність» від 16.07.1999 № 966-ХІУ.

ЗУ «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні» від 26.01.1993 № 2939-ХІІ.

Указ Президента України «Про заходи щодо підвищення ефективності контрольно-ревізійної роботи» від 27.08.2000 № 1031/2000.

Романів Є.М., Хом’як Р.Л., Мороз А.С., Корягін М.В.Контроль і ревізія. Львів,»Інтелект-Захід», 2002., ст..7-14.

Усач Б.Ф. Контроль і ревізія.Київ, «Знання-Прес»,2002., ст. 8-27.

 

Інтернет – ресурси: www.zakon.rada.gov.ua

Наукова бібліотека http://pulib.if.ua/

 

Ключові поняття: Виконавча влада, Указ, Закон, контроль, функції, завдання,форми та види контролю, зміст, предмет, ревізія.

 

 

Суть та функції економічного контролю

Відповідно до Указу президента України «Про заходи щодо підвищення ефективності контрольно-ревізійної роботи» від 27.08.2000 №1031/2000 КРС має забезпечити суворий контроль за використанням коштів бюджетних установ усіх рівнів та позабюджетних фондів, крім того, контроль за збереженням державного і комунального майна всіма підприємствами і організаціями незалежно від форм власності та підпорядкованості.

Центральним органом виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики стає Контрольно-ревізійне управління України.

Контроль за господарською діяльністю підприємств і організацій стає однією з найважливіших функцій господарського керівництва і управління.

Суть контролю полягає в тому, щоб за допомогою системи перевірок забезпечити виконання господарських планів, раціональне використання матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.

Контроль як функція соціального управління – це система спостереження і перевірки процесу функціонування окремих об’єктів у суспільстві з метою виявлення окремих відхилень від встановлених чинним Законодавством норм.

Контроль є універсальним засобом отримання інформації по каналу зворотного зв’язку, тобто, для того щоб успішно приймати управлінські рішення керівний апарат повинен знати результати свого управлінського впливу на процес господарювання.

Контроль як функція політичного керівництва є засобом зміцнення демократії в умовах багатопартійного суспільства. Отже, у цій ситуації завдання контролю полягає у перевірці виконання правлячою партією своїх настанов та передвиборних обіцянок щодо покращання життєвого рівня та добробуту суспільства.

Тому, основним завданням контролю є – своєчасне виявлення порушень господарювання та усунення їх конституційним шляхом, а саме – контроль за витрачанням коштів і матеріальних цінностей, Їх збереженням, станом і достовірністю бухгалтерського обліку і фінансової звітності в міністерствах, відомствах, бюджетних установах, а також на підприємствах.

Крім вищезазначених функцій, фінансово-господарський контроль виконує ще такі основні функції: профілактичну,інформаційну і мобілізуючу.

Профілактична функція контролю спонукає підприємців та інших керівників господарюючих об’єктів відповідально ставитися до організації ведення обліково-фінансової діяльності та недопущення безгосподарності та безвідповідальності у веденні господарської діяльності.

Інформаційна функція полягає у тому, що отримана під час контролю інформація є підставою для прийняття відповідних рішень і проведення виправних дій, якими забезпечиться нормальне функціонування об’єкта.

Крім того, під час перевірок виявляють і позитивні моменти у процесі господарювання окремих об’єктів, чим можна поділитися, як досвідом роботи, з іншими підконтрольними об’єктами. Завдяки цьому реалізується ще одна функція контролю - мобілізуюча.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)