АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ревізія і контроль касових операцій

Читайте также:
  1. II. Контроль за санитарным состоянием холодильников
  2. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  3. VIII. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ ДО ІСПИТУ З ДИСЦИПЛІНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  4. VIІІ. Комплект контрольних завдань / Екзаменаційні білети.
  5. Аналітичний контроль виробництва
  6. Аналітичний контроль виробництва
  7. В 1. Контроль качества сварных соединений: классификация сварочных дефектов и методов их контроля, физические методы неразрушающего контроля.
  8. Валютная система и валютный контроль в нац. экономике Беларуси
  9. Варіанти завдань для домашньої контрольної роботи із дисципліни
  10. ВАРІАНТИ ЗАВДАНЬ ДЛЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  11. Варіанти завдань домашньої контрольної роботи
  12. ВАРІАНТИ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ

Першим етапом ревізії касових операцій є раптова інвентаризація каси.

Для її проведення призначається комісія за участю касира та головного бухгалтера. Перед початком ревізії ревізор має отримати від касира останній звіт з підтверджуючими документами про здійснення готівкових операцій.

Наступним етапом є перерахунок готівки у касі, який спочатку проводиться касиром, а тоді ревізором. При даній перевірці одночасно перевіряються і умови зберігання грошей.

Після інвентаризації каси ревізор приступає до ревізії касових операцій.

Для цього перевіряються суцільним способом всі касові документи, правильність їх оформлення, складання. Перевіряється наявність підписів відповідальних осіб, паспортні дані у видаткових касових ордерах, чи не було заміщення касира іншими особами, які не складали договір про матеріальну відповідальність, цільове використання коштів отриманих з банку тощо. Слід звернути увагу на наявність штампу «Оплачено», тому що його відсутність створює умови для повторного використання ордера.

Перевірка повноти і своєчасності оприбуткування готівки по касі проводиться:

· зіставлянням ПКО на отримання готівки з банку із записами у касовій книзі;

· зіставлянням сум і дат на оприбуткування виручки у ПКО із сумами і датами, проставленими у документах на реалізацію продукції за готівку (рах.70), на реалізацію послуг, оприбуткування і видача підзвітних сум (рах.372) та інші операції.

 

Згідно порядку ведення касових операцій щодо використання готівки встановлені такі обмеження:

· Підприємство повинне використовувати готівку, отриману у банку тільки на ті цілі,які вказані у чеку, по якому вони отримувалися. У випадку порушення нараховується штраф на суму використаної не за цільовим призначенням готівки.

 

· Сума платежу одного підприємства іншому не повинна перевищувати 3 000 грн. протягом робочого дня. При цьому кількість підприємств не обмежується. При порушенні, сума виплаченої готівки понад 3000 грн. додається до залишку готівки в касі в кінці дня здійснення операції і порівнюється із встановленим лімітом готівки у касі.

 

· Підприємство, яке має заборгованість перед бюджетом повинне виплачувати заробітну плату тільки через касу, в іншому випадку застосовуються штрафні санкції.

 

· Видача підзвітних сум має біти здійснена тільки у випадку, якщо даною підзвітною особою закрито заборгованість за попереднім авансом.

Перевірка дотримання ліміту готівки у касі – обов’язкове питання ревізії. Воно регламентується Указом Президента України «Про застосування санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.1995 № 436.Цим Указом передбачено штрафи:

 

· За перевищення встановлених лімітів залишку готівки - штраф у двократному розмірі суми виявленої понадлімітної готівки за кожний день до виявлення порушення.

 

· За неповне оприбуткування готівки – штраф у п’ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

 

· За перевищення встановлених термінів використання підзвітної суми (30 роб.днів) і видачу під звіт готівки без попереднього повного звітування - штраф у розмірі 25% виданих сум.

Перевірка відповідності сум в облікових регістрах включає:

- звіряння сум, відображених у відомості та ж/о «Каса» по Д-ту рах.30 і К-ту рах.31 ж/о 2.;

- звірка підсумкових записів ж/о із даними Головної книги.

Важливою ділянкою ревізорської роботи є перевірка правильності відображення записів на рахунках бухгалтерського обліку.

Результати ревізії каси можна оформляти окремим актом або виділяти її окремим розділом у загальному акті ревізії.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)