АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи захисного відключення

Читайте также:
  1. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  2. Альтруїзм-егоїзм — вихідні принципи родового життя
  3. Б) Принципи радянської державної служби базуються на розроблених В. І. Леніним основних принципах державного апарату.
  4. Визначення, поняття та принципи побудови структури управління.
  5. Виховання учнів початкової школи та принципи їх реалізації.
  6. Вопрос 1 Поняття, ознаки, види господарської діяльності та принципи її здійснення
  7. Вопрос Загальні принципи доказування у господарському процесі.
  8. Выбор принципиальной схемы щитового комплекса
  9. Выделите принципиальные отличия в учете затрат предприятия, существующие в налоговом и бухгалтерском учете
  10. Дидактичні принципи
  11. Діловий етикет: особливості, принципи.
  12. Економічна діагностика як наука(сутність та види, предмет, задачі і принципи економічної діагностики(варіант №3).

 

Реле витоку що випускаються промисловістю працюють за принципом контролю опору ізоляції фаз мережі щодо землі, шляхом підключення між мережею, що перебуває під робочою напругою, і землею постійного вимірювального (оперативного) джерела напруги. На рис.2.2 наведена схема, що пояснює цей принцип.

Рис.2.2

При незмінній величині оперативної напруги U через обмотку реле К протікає струм, величина якого (при малому значенні опору фільтра приєднання L1, L2 оперативному струму) обернено пропорційна величині опору ізоляції Ziз:

При зниженні опору ізоляції до певного рівня або при дотику людини до фази мережі струм, що протікає через реле К, збільшується реле спрацьовує. При цьому воно своїм контактом замикає ланцюг котушки, що відключає, У автоматичного вимикача Q, що відключає мережу від джерела живлення.

Дію захисного відключення вивчити на наявному в лабораторії макеті при різних величинах опору ізоляції мережі і опору тіла людини.

Розглянута схема включення виконавчого реле застосовувалася в зовнішніх пристроях, захисного відключення. Надалі на підставі того ж принципу розроблені більше досконалі схеми реле витоку.

Найпоширенішим у цей час у гірничій промисловості є реле витоку типу УАКИ. Спрощена схема цього реле наведена на рис.2.3.

Однієї з особливостей схеми є застосування двохобмоточного реле К.Обидві обмотки перебувають на одному сердечнику і включені зустрічно.

У схемі реле витоку типу УАКИ одночасно протікає кілька струмів, сумарна дія яких і формує захисну характеристику. Джерелом оперативного струму в цьому випадку є сама мережа, напруга якої випрямляється вентилями V1- V3 та R1- R3.

Рис. 2.3

 

Мережа виявляється під постійною напругою стосовно землі. У результаті через опір ізоляції Ziз і витоку RА протікає струм I1, що проходить по землі і через обмотку 1 реле К. При досить низьких величинах цих опорів реле спрацює і відключить мережу. У цій частині схема працює аналогічно раніше розглянутому варіанту (див.рис.2.2). Резистори R1- R3 створюють штучну нульову точку. При симетричних опорах ізоляції напруга точки 0 стосовно землі дорівнює нулю. При порушенні симетрії ізоляції, наприклад при дотику людини до однієї з фаз, між точкою 0 і землею з'являється напруга, тим більше, ніж більше несиметрія. Одна напівхвиля цієї напруги через вентиль V4 замикається на землю, а інша створює струм по ланцюгу: земля - обмотка I реле - обмотка II - точка. Для цього струму обмотки включені згідно і створюють результуючий магнітний потік у реле від струму несиметрії.

Магнітні потоки, створювані струмами I1 і I2, складаються, і спрацьовування реле визначається сумарною дією цих струмів. У результаті реле має підвищену чутливість до несиметричних знижень опору ізоляції, що характерно для випадку дотику людини. Це є головним достоїнством схеми УАКИ.

 

Питання для самоконтролю

1. Призначення реле витоку.

2. У чому небезпека низького опору ізоляції?

3. Що таке довгостроково припустимий струм витоку?

4. Що таке короткочасно припустимий струм витоку?

5. Як досягається підвищена чутливість до несиметричних витоків у реле типу УАКИ?

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)