АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Освітлювальні прилади

Читайте также:
  1. Виготовляємо прилади.
  2. Прилади для вимірювання тиску
  3. Прилади хімічної розвідки.

 

Освітлювальні прилади діляться на прилади ближнього (до 25......50м) дії світильники і прилади далекої дії - прожектори і світильники спеціального призначення. Основні частини освітлювального приладу - джерело світла і арматура, що служить для кріплення приладу, формування світлового потоку, підведення електроенергії, захисту від взаємодії з навколишнім середовищем і т.п.

На збагачувальних фабриках найбільше часто застосовують світильники з лампами розжарювання "Універсаль" (до 500 Вт), "Глубоковипромінювач" (ГЭ, ГС, ГСР), де Г - глубоковипромінювач, Е- емальований, С - із середньою концентрацією світлового потоку, Р - з ртутною лампою ДРЛ, розрахований на роботу з лампами розжарювання до 1000 Вт і ДРЛ до 750 Вт.


 

 

 

 

Рис. 5.1

Люмінесцентні світильники для загального висвітлення ОД (для двох люмінесцентних ламп 40...60 Вт). Для сирих і курних приміщень призначені світильники СХ, ФМ-60, ПС-6ПРО; ПГГ-ЮО; ПГТ-100М; ПГМ-500, УМП-500 (цифра позначає граничну потужність лампи розжарювання у Вт), а також світильники в рудничному виконанні.

На кар'єрах поширені світильники; СПО з лампами розжарювання 200...1000 Вт; СК-ЗПР, СППР із лампами ДРЛ до 750 Вт. Для місцевого і загального освітлення застосовують прожектори - ПЗС (заливаючого світла з газонаповненими лампами розжарювання до 1500 Вт або ДРЛ до 700 Вт); ПКН із галогенними лампами розжарювання до 2000 Вт.

Спеціальні світильники CKc1, оснащені ксеноновими лампами Дкст до 20 кьт, використаються для загального освітлення кар'єрів і великих площ на гірничіх підприємствах.

Для шахт з небесреки по газу і пилу застосовують світильники в рудничному нормальному виконанні НСПО1x200 з лампами розжарювання до 200 Вт /а світильники РНЛ із люмінесцентними лампами до 20 Вт.

Для шахт небезпечних по газі і пилу призначені світильники у вибухобезпечному виконанні і підвищеній надійності. Для вибоїв і відкаточних виробітків служать вибухобезпечні люмінесцентні світильники РВЛ (до 80 Вт). Їх вибухобезпечність досягається застосуванням захисної трубки високої механічної міцності (оргскло) і спеціального блокування знімаючої напруги за 2...3 мкс при руйнуванні трубки.

Світильники підвищеної надійності РП для ламп розжарювання до 200 Вт і з лампами ДРЛ-РПДРЛ (до 125 Вт) оснащені захисними скляними ковпаками підвищеної міцності і патронами, що попереджають відкрите іскріння.

 

Питання для самоконтролю

 

1. Для чого призначене штучне освітлення?

2. Якими перевагами і недоліками володіють теплові і газорозрядні джерела світла?

3. Способи запалювання газорозрядних джерел світла.

4. Освітлювальні прилади і їхні області застосування.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)