АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Матеріали до практичних занять. Макроекономічна нестабільність і державне регулювання економіки

Читайте также:
  1. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  2. VIІ. ЗАВДАННЯ ДО ПРАКТИЧНИХ ЗАНЯТЬ З НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛИНИ «ГОСПОДАРСЬКИЙ ПРОЦЕС»
  3. Аналіз суті та практичних висновків моделі економічного зростання Р. Солоу.
  4. В связи с явной угрозой прорыва противника в районе Остров, Псков немедленно занять рубеж обороны на фронте Нарва, Луга, Старая Русса, Боровичи.
  5. В ході літературно-історичної вікторини демонструвались відеоматеріали.
  6. Виховання волі в процесі занять фізичними вправами.
  7. Г) матеріали, що надійшли на підприємство, але ще не піддані переробці.
  8. Довідкові та навчально-методичні матеріали
  9. Завдання №1. Розробити задум заходу, підібрати художній та музичний матеріали. Скласти програму заходу по епізодах. Розробити сценарій епізоду заходу.
  10. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, ПРАКТИЧНИХ (СЕМІНАРСЬКИХ) ЗАНЯТЬ
  11. ЗАГАЛЬНИЙ РОЗРАХУНОК ГОДИН ЛЕКЦІЙ, СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ з соціології
  12. Загальні методичні рекомендації до семінарських та практичних занять

Модуль №3

Макроекономічна нестабільність і державне регулювання економіки

Приклад розв’язання типових завдань

Завдання

Економіка деякої країни характеризується 14%-им рівнем безробіття та 5%-им рівнем інфляції. Визначити характер монетарної політики, яку необхідно застосовувати в даних умовах, охарактеризувати її інструменти та наслідки, до яких вони призведуть. Проілюструйте дану ситуацію за допомогою моделі AD-AS.

Розв’язання.

Оскільки економіка країни характеризується високим рівнем безробіття і помірним рівнем інфляції, то уряду необхідно застосовувати стимулюючу монетарну політику, націлену на підвищення ділової активності.

Для цього центральному банку необхідно: купувати цінні папери на відкритому ринку, віддаючи «живі» кошти на розвиток економіки; знизити норми обов’язкових банківських резервів, збільшуючи кредитну спроможність банків; зменшити облікову ставку відсотку, зробивши кредити більш дешевшими, доступними для економічних суб’єктів, бо відсоткова ставка за кредити, які видають комерційні банки, буде слідувати за обліковою ставкою, тобто зменшуватиметься. Ці заходи призведуть до зростання грошової маси, збільшення сукупного попиту, зростання реального обсягу ВВП та збільшення зайнятості. Однак ці дії призведуть до зростання цін на товари та послуги. Ілюструючи дану ситуацію графічно, зазначимо, що початкова макрорівновага досягалась десь на початку проміжного відрізку.

Завдання

Завдання №1

Швидкість обігу грошової одиниці протягом 2009 року дорівнювала 5, загальна вартість ВВП склала 180 млрд. грош. од.. В наступному році швидкість обігу грошей зросла до 6 обертів, обсяг загального випуску товарів та послуг зріс на 5%, а рівень інфляції становив 18%. Яку суму грошей Національний банк емітував в 2010 році?

Завдання №2

Уряд застосовує монетарну політику, в результаті якої грошова маса в країні скорочується на 25% з одночасним скороченням реального ВВП на 5% за незмінної швидкості обігу грошей. Визначте, який результат щодо зміни загального рівня цін був одержаний урядом внаслідок реалізації цієї політики. Охарактеризуйте вид цієї політики.

Завдання №3

В таблиці наведено головні інструменти монетарної політики, за допомогою яких держава може вплинути на найважливіші макроекономічні показники. Заповніть наведену нижче таблицю, поставивши ↑, якщо досягається підвищення показника, і ↓, якщо досягається зниження показника. Визначте характер монетарної політики (політика «дорогих грошей», політика «дешевих грошей»). Охарактеризуйте умови, в яких уряд застосовує стимулюючу або стримуючу політику.

Інструменти Дії НБУ Вплив на грошову пропозицію Вплив на відсоткову ставку Вплив на інвестиції Вплив на сукупні видатки Вплив на ВВП
Операції на відкритому ринку Продаж цінних паперів          
Купівля цінних паперів          
Розмір облікової ставки Збільшення          
Зменшення          
Норми банківських резервів Підвищення          
Зниження          

Тести

1. З метою підвищення ліквідності банківської системи центральний банк підвищує норму резервування, проте не хоче допустити змін у пропозиції грошей, тому він повинен:

А. Підвищити облікову ставку і купувати державні цінні папери.

Б. Знизити облікову ставку і продавати державні цінні папери.

В. Підвищити облікову ставку і продавати державні цінні папери.

Г. Знизити облікову ставку і купувати державні цінні папери.

2. Якщо центральний банк продає велику кількість державних цінних паперів домогосподарствам і комерційним банкам, то:

А. Збільшиться загальна сума особистих заощаджень.

Б. Збільшиться загальна сума депозитів комерційних банків.

В. Зменшиться сума позик, наданих комерційними банками.

Г. Знизиться рівень процентної ставки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)