АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні терміни

Читайте также:
  1. Блок 17. КЛІМАТИЧНІ ПОЯСИ ТА ОСНОВНІ ТИПИ КЛІМАТУ.
  2. В1.1 Основні історіософські концепції походження українського народу.
  3. Види, рівні та основні завдання моніторингу
  4. Визначте основні шляхи надання допомоги учням з особливостями психофізичного розвитку в адаптації серед здорових людей.
  5. Виконавчі комітети місцевих рад: формування, склад основні форми і методи діяльності
  6. Вкажіть середні терміни відновлення працездатності.
  7. Внутрішній аудит в системі управління суб'єктів господарювання. Основні завдання внутрішнього аудиту.
  8. Вопрос Основні положення досудового врегулювання господарського спору.
  9. Вопрос Поняття підприємства та його основні ознаки
  10. Г) чотири основні категорії операційних систем.
  11. Глава 6 Основні права, свободи і обов'язки громадян Української РСР
  12. Господарські відносини, їх основні елементи та особливості.

Антиінфляційна політика – це сукупність інструментів державного регулювання, націлених на зниження рівня інфляції в країні.

Безробіття – тимчасова незайнятість економічно активного населення, такий стан ринку праці, коли величина пропозиції робочої сили перевищує обсяг попиту на неї.

Бюджетно-податкова (фіскальна) політика це заходи уряду, направлені на забезпечення повної зайнятості та виробництво неінфляційного ВВП шляхом зміни державних витрат і системи оподаткування.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) – це сукупна ринкова вартість кінцевих товарів і послуг, створених на території країни за певний період (зазвичай за рік).

Валовий національний продукт (ВНП) - ринкова вартість кінцевих товарів і послуг, створених протягом року національним капіталом і працею, яка функціонує як на території даної країни, так і поза її межами.

ВВП за витратами представляє суму витрат всіх економічних суб'єктів на придбання (споживання) кінцевих товарів і послуг, тобто Y = С + I + G + Xn.

ВВП за доходами представляє суму доходів всіх суб'єктів економічної діяльності плюс амортизація та непрямі податки на бізнес, тобто Y = w + R + i + Pr + A + T.

Гіперінфляція — це інфляція, за якої темпи зростання цін перевищують 200% за рік.

Грошово-кредитна або монетарна політика – це комплекс взаємозв'язаних заходів щодо регулювання грошового обігу, які здійснює держава через центральний банк.

Додана вартість – це різниця між вартістю виготовлених товарів і послуг та вартістю сировини і матеріалів, придбаних у постачальників, тобто різниця між вартістю створеного блага і вартістю проміжного блага.

Дохід у розпорядженні (РД)включає ту частину особистого доходу, який знаходиться у розпорядженні населення і витрачається ним на придбання споживчих благ і заощадження: РД = ОД - податки на особистий дохід (прибутковий податок, податок на прибуток в некорпоративному секторі, податок на майно, податок на спадок).

Природне безробіття включає фрикційне і структурне безробіття.

Закон Оукена: якщо фактичний рівень безробіття перевищує природний його рівень на 1%, то втрати ВВП складають 2-3%: .

Зайнятість - це діяльність громадян, пов'язана із задоволенням особистих і суспільних потреб і яка приносить їм дохід в грошовій або іншій формі.

Інфляція – це знецінення грошей, зниження їх купівельної спроможності.

Кінцеві товари - товари, призначені для кінцевого споживання.

Непрямі податки – податки, які встановлюються у вигляді надбавок до ціни товарів або тарифів на послуги.

Особистий дохід (ОД) – це отриманий дохід. ОД = НД – податки на прибуток корпорацій – нерозподілений прибуток корпораційвідрахування на соціальне страхування + трансфертні платежі.

Макроекономіка — це частина економічної теорії, що вивчає економіку в цілому.

Податки – це частина доходу, яка сплачується фізичними та юридичними особами в різні рівні бюджету в розмірі, встановленому законом.

Національний дохід (НД) – це сума факторних доходів, отриманих всіма верствами суспільства цього року в результаті використання наявних економічних ресурсів: НД = ЧВП – Т = w + R + i + Pr.

Номінальний ВВП – це поточний обсяг виготовлених товарів і послуг, підрахований в поточних цінах.

Обов'язкові резерви – це певна сума активів, які комерційний банк згідно чинному законодавству зобов'язаний зберігати в центральному банку і не видавати як кредити.

Потенційний ВНП - це можливий ВВП країни при повному використанні трудових ресурсів (природному рівні безробіття).

Проміжні товари – товари, які виготовляються для подальшого використання в процесі виробництва, для переробки або перепродажу.

Прямі податки – податки, які стягаються державою безпосередньо з доходів власників майна.

Реальний ВВП – поточний обсяг виробництва, підрахований в зіставних цінах базисного періоду.

Система національних рахунків (СНС) - зведення балансових економічних таблиць, в яких відображаються витрати всіх суб'єктів економічної діяльності на придбання товарів і послуг та їх доходи від участі в господарській діяльності.

Сукупна пропозиція – це реальний обсяг суспільного виробництва, який фірми бажають і можуть запропонувати на ринку в певний період часу при кожному можливому рівні цін.

Сукупний попит - сума всіх витрат макроекономічних суб'єктів на придбання кінцевих товарів і послуг, створених в національній економіці.

Структурне безробіття – безробіття, яке засвідчує невідповідність знань, умінь, навичок працівників потребам виробництва і вимогам працедавців.

Рівень безробіття вимірюється шляхом зіставлення чисельності безробітних з наявною робочою силою.

Облікова ставка – відсоток, під який центральний банк надає комерційним банкам кредити.

Фрикційне безробіття – тимчасове безробіття, яке пов'язане з добровільним або вимушеним пошуком роботи в результаті професійного, вікового або регіонального переміщення робочої сили.

Циклічне безробіття – це безробіття, яке виникає в результаті зменшення сукупного попиту на робочу силу в періоди економічного спаду і депресії в усіх галузях і регіонах країни.

Чистий внутрішній продукт (ЧВП) – це валовий внутрішній продукт за винятком амортизаційних відрахувань ЧВП = ВВП – А.

Економічно активне населення або робоча сила – це населення працездатного віку, яке складається із зайнятих і безробітних.

Економічні цикли – постійні коливання економічної активності, що повторюються протягом певного проміжку часу.


 

 

НАВЧАЛЬНЕ ВИДАННЯ

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)