АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завод незабаром вийшов на одне з перших місць серед споріднених підприємств СРСР

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. B. Накласти джгут-закрутку у середній третині стегна
  3. B. Накласти джгут-закрутку у середній третині стегна
  4. D. Определение звука в слове (начало, середина, конец слова)
  5. IV этап (середина XX в. по настоящее время)
  6. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  7. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  8. А. Помилка середньої арифметичної.
  9. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  10. Аналіз витрат підприємства за видами діяльності (структурно-динамічний та факторний аналіз витрат)
  11. Аналіз впливу на підприємство покупців
  12. Аналіз грошових потоків підприємства.

Квітня 1959 А.Б. Ганькевич був призначений директором суднобудівного заводу імені І.І. Носенко.

Серпня 1956 помер міністр суднобудівної промисловості СРСР І.І. Носенко. Іван Ісидорович Носенко на ЧСЗ пройшов шлях від робітника до головного будівельника кораблів. Керував багатьма підприємствами. Після кончини його ім'я Постановою ЦК КПРС і Ради Міністрів СРСР було привласнено Миколаївському суднобудівному заводу. 13 вересня 1968 Міністерство суднобудівної промисловості СРСР прийняло рішення перейменувати підприємство в «Чорноморський суднобудівний завод». Офіційна версія була наступною. Завод розташований у безпосередній близькості від Чорного моря, всією своєю історією, своїми трудовими і революційними традиціями був тісно пов'язаний з Чорноморським флотом. А фактично - це була реакція на те, що син І.І. Носенко Ю.І. Носенко (народився 30.10.1927 року у м. Миколаєві), майор, заступник начальника 7-го відділу (робота по іноземцям, в основному туристам, які відвідували СРСР) II головного управління КДБ СРСР, працюючи під дипломатичним прикриттям, 4 лютого 1964 року, перебуваючи в Женеві, попросив політичного притулку в США. Пізніше він став співробітником ЦРУ. У липні 1964 року Військовою колегією Верховного Суду СРСР йому заочно винесений смертний вирок за зраду Батьківщині. 23 серпня 2008 він помер в одному з південних штатів США. Державна машина постаралася зробити все можливе, щоб віддати забуттю пам'ять про один із знаменитих наших земляків - І.І. Носенко.

Новий директор прийняв відновлений повністю з руїн завод як естафету від його попередників, післявоєнних директорів. Завод уже був двічі орденоносного. За заслуги перед державою, за відновлення бойових кораблів Чорноморського флоту в березні 1926 року він був нагороджений орденом Трудового Червоного Прапора Української РСР, а в 1949 році, у зв'язку з 50-річчям від дня заснування, - орденом Леніна.

Час вступу на посаду А.Б. Ганькевича співпало з будівництвом китобази «Радянська Україна» - промислового судна, рівного якому в СРСР не створювалося. Судно вражало своїми характеристиками: водотоннажність близько 45000 тонн, більше 200 метрів довжина корпусу. Устаткування китобази дозволяло переробляти на добу 75 китів, а це давало можливість за один промисел справити 35 тис. тонн жиру, десятки тонн іншої продукції. Підраховано, що при будівництві китобази було проварити 350 кілометрів швів.


Для промислової розвідки китобази була забезпечена вертольотом, мала саме сучасне навігаційне обладнання і т.д. А скільки вирішувалося складних технічних питань, скільки подолано технологічних та інженерних труднощів. Ось один із прикладів. Головні двигуни необхідної потужності на вітчизняних заводах не випускалися, і тому їх закуповували за кордоном. Закордонна фірма замовлення виконала в термін, відвантажила деталі двигунів, але без креслень. Від виготовлення креслень вона не відмовлялася, але бралася виконати їх протягом року або пропонувала послуги своїх спеціалістів для монтажу. Обидва варіанти заводчан не влаштовували. Термін здачі судна міг перенестися на цілий рік. І тоді фахівці заводу запропонували розпочати складання двигунів без креслень. А.Б. Ганькевич погодився. Це був виправданий ризик, тому що підтвердив упевненість керівника в знаннях, творчих силах, досвіді власних кадрів. Двигуни були зібрані бездоганно. Найважливіший державне замовлення виконано - китобази здана достроково. 12 грудня 1960 бригадиру судомонтажніков Ф.В. Хилько було присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці. Орденами і медалями нагороджені 118 суднобудівників заводу, в тому числі орденом Леніна - директор заводу.

Незабаром, значно раніше наміченого терміну, побудована інша така ж китобази - «Радянська Росія». Створення унікальних китобази - це тільки один з прикладів трудового героїзму багатотисячного колективу заводчан.

Будівництву унікальних суховантажів можна було б присвятити цілу книгу. З особливою гордістю і великою любов'ю трудилися заводчани на суднах, у найменуваннях яких славилась наша область, місто Миколаїв. Серед них - «Партизанська іскра», «Миколаїв».

У 1964 році заводу присвоєно високе звання - «Завод комуністичної праці». У цьому ж році на підприємстві була впроваджена нова система - по бездефектного виготовлення продукції, побудований чотириповерховий корпус площею 4000 кв. м, в комфортабельних приміщеннях якого розмістилися всі лабораторії заводу.

На протязі 22 кварталів із 28 за роки семирічки суднобудівники заводу iменi Носенка займали перші місця в соцзмаганні. За успішне виконання планових завдань колектив заводу нагороджений Почесною грамотою ВЦРПС, а велика група суднобудівників - орденами і медалями. Директору заводу А.Б. Ганькевича - «за видатні заслуги у виконанні плану 1959-1965 рр.. і створення нової техніки»- Указом Президії Верховної Ради СРСР від 25 липня 1966 присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці з врученням ордена Леніна і Золотої медалі«Серп і Молот». Високі нагороди Герою вручив перший секретар ЦК КПУ П.Є. Шелест.


Значну частку у валовій продукції заводу займали великі морозильні рибальські траулери. Ветеран заводу Герой Соціалістичної Праці І.І. Винник згадував: «... Ми почали будувати траулери (складні риболовецькі судна водотоннажністю 3600 тонн) і побудували їх понад 500. Кожні два тижні траулер спускали на воду (всього 24 траулера в рік), і він йшов на випробування». Особливою гордістю кораблів були супертраулери-рибзаводи типу «Меридіан» водотоннажністю 5600 тонн. На заводі вперше освоєна технологія поточно-позиційній споруди траулерів. Основний принцип цього прогресивного методу полягав у тому, що всю споруду здійснювали 24 спеціалізованих ділянки, що входять в структуру 4 цехів. Будівельні операції вироблялися на чотирьох стапельних позиціях і двох на плаву. За кожною дільницею і позицією були закріплені постійна номенклатура та місця роботи. Впровадження цього методу в кілька разів скоротило трудомісткість, цикл будівлі та вартість траулерів. За техніко-економічними показниками споруди чорноморці перекрили показники спорудження подібних судів на той час у таких країнах, як Англія, Японія, ФРН.

За даними Міністерства рибного господарства СРСР (за станом на 1978 рік), кожен третій кілограм риби, вживаної радянським народом, добувався траулерами, побудованими чорноморцями. Окупність траулера - 1,5-2 роки.

Досягти всього цього стало можливим завдяки реконструкції існуючих виробничих об'єктів і будівництві нових. Так, будівництво і введення в експлуатацію нового корпусообрабативающего цеху були в історії заводу важливою подією. Весь метал на корпус в новому цеху оброблявся на потоково-механізованих лініях, деталі від верстата до верстата і від однієї операції до іншої подавалися по транспортерах і конвеєрам. Трудомісткість обробки однієї тонни деталей скоротилася більш ніж у два рази, безумовно, це позначилося на скороченні робочих місць. Установка газорізальних машин типу «Кристал» дозволила збільшити продуктивність різання в 1,7 рази, підвищити точність різання і скоротити обсяг подгоночних робіт в складальних цехах.

Слідом за будівництвом корпусообрабативающего цеху був побудований новий корпус складально-зварювального цеху. А.Б. Ганькевич дотримувався правила, щоб будівництво або реконструкція будь-якого об'єкта заводу ні в якому разі не відбивалися на оперативній діяльності основних і обслуговуючих виробництв. І це правило було негласним законом, який не порушувався. Введення в дію нового цеху дозволив укрупнити об'ємні секції, подавати які по широкій, реконструйованої дорозі до стапелів стали трейлерами вантажопідйомністю по 350 тонн. Одночасно проводилися роботи з реконструкції деяких ділянок набережних. Підкреслимо, що впровадження великоблочної споруди на той час було пріоритетом заводу. Цей передовий спосіб споруди поліпшив організацію і технологію суднобудування, призвів до зниження трудомісткості і тривалості робіт, поліпшив санітарно-гігієнічні умови праці. Важливе підмога в підвищенні продуктивності і зниженні ручної праці А.Б. Ганькевич бачив у науковій організації праці. Центральна лабораторія НОТ, створена в першій половині 1965 р., була штабом, де в співдружності з працівниками структурних підрозділів намічалися плани, заходи з вивчення і узагальнення досвіду інших підприємств галузі і передовиків і їх впровадження в трудовому колективі заводу. Безумовно, ключем до успіху заводчан була вміла, продумана до дрібниць, організація соцзмагання.

Колектив суднобудівників і його директор особливо пишалися будівництвом науково-дослідних суден - «Академік Кніпович» (це перше в практиці суднобудування в СРСР судно призначалося спеціально для вивчення нових, віддалених районів океанів з метою освоєння рибних ресурсів; його споруда стала важливим подією, т.к. до цього часу жодне з відомих судів подібного типу не володіло такими науково-технічними та економічними даними), «Воєйков», «Ю.М. Шокальський». Найбільшим у серії суден, що здійснювали зв'язок з космічними апаратами, був «Академік Сергій Корольов» (1970 р.). Судно космічної служби побудовано всього за два роки. На кораблі розташовувались 50 науково-дослідних лабораторій, за допомогою яких управляли космічними кораблями і підтримували зв'язок з штучним супутником Землі «Молния-1». Особливо це було важливо для зв'язку з космосом, коли космічні кораблі перебували поза зоною радіовидимості.


У переддень нового 1971 року - 31 грудня 1970 - Указом Президії Верховної Ради СРСР завод нагороджений орденом Жовтневої Революції: «За успішне виконання п'ятирічного плану і організацію виробництва нової техніки». 4 січня 1971 орденом Трудового Червоного Прапора нагороджений місто Миколаїв. А дещо раніше, 8 жовтня 1970 року, «за зразкове виконання завдань уряду по суднобудуванню» А.Б. Ганькевич удостоєний ордена Трудового Червоного Прапора.

Особливою сторінкою в історії заводу стало будівництво авіаносних крейсерів. З появою в 1960-х роках в Середземному морі і Північній Атлантиці американських підводних атомохода з міжконтинентальними балістичними ракетами «Поларіс» на борту життєво необхідним для ВМФ СРСР стало створення протичовнового корабля дальньої зони з груповим базуванням протичовнових вертольотів,. Цю доктрину підтримав міністр оборони, Маршал СРСР, двічі Герой Радянського Союзу Р.Я. Малиновський, без підтримки якого реалізація такого важливого оборонно-стратегічного проекту була б нереальною. Постанова уряду про проектування такого корабля - крейсера-вертольотоносця ін 1123 «Москва», на якому повинне було бути вперше забезпечено групове базування вертольотів Ка-25, було прийнято ще в грудні 1958 року. Крейсер проектувався на Невському ПКБ (тоді ЦКБ-17) в Ленінграді і отримав шифр «Кондор» за назвою птиці з сімейства грифів. Питання про розміщення будівництва вертольотоносців на заводі ім. І.І. Носенко в Миколаєві було швидко вирішено, завдяки готовності директора А.Б. Ганькевича негайно розпочати будівництво корабля без капітальних витрат на підготовку виробництва.


Перший авіаносець «Москва» заклали в 1962 році на стапелі «0». 21 квітня 1967 авіаносець (або, як його частіше називають, вертольотоносець) «Москва» вийшов на випробування, а 25 грудня був підписаний приймальний акт. Потім побудований і другий корабель першого покоління авіаносців - «Ленінград». Його випробували всього за три місяці.

21 липня 1970 корабели ЧСЗ почали будувати надзвичайно складний важкий авіаносний крейсер (ТАКР) «Київ». На ньому вже базувалися не вертольоти, а корабельна авіація. При А.Б. Ганькевича були здані ТАКР «Київ», «Мінськ», спущений на воду «Новоросійськ» і закладений «Баку». Скільки складних інженерно-технічних, конструкторських рішень доводилося приймати його творцям - вченим, зброярам, ​​авіабудівникам, суднобудівникам і ін І багато рішень приймалися вперше в історії вітчизняного суднобудування. У трудові успіхи заводчан була велика заслуга головного будівельника І.І. Винника, якому в 1977 році за спорудження авіаносного крейсера «Київ» присвоєно звання Героя Соціалістичної Праці, головних інженерів ЧСЗ - Г.М. Балабаєва (1961-1976 рр..; Став Героєм Соціалістичної Праці у 1985 році), Ю.І. Макарова (1976-1979 рр..). Багато сил, знань і досвіду вклав у створення цих кораблів і сам А.Б. Ганькевич.


На протичовновому крейсері «Москва» було 1260 приміщень, в кожному з яких десятки механізмів, пристроїв і бойових постів. І кожне приміщення директор в здавальну пору відвідував по два рази на день - на ранковій і нічний перевірці. Міг прийти в три години ночі і перевірити, як ідуть справи на стапелі, на ділянці і в цеху, на добудову корабля.

Успіхи колективу суднобудівників, інженерно-технічних працівників перебували в прямій залежності від багатьох складових. Головними критеріями тут виступали впровадження у виробництво науково-технічних нововведень, скорочення до мінімуму важкої ручної праці, впровадження передових методів організації технологічних процесів, розвиток автоматизованої системи управління, зв'язку з сучасною наукою, активний розвиток руху раціоналізаторів і винахідників, організація масового соцзмагання та ін Але, безумовно, на вершині цього - висококваліфіковані робітники, інженери, техніки, ті, хто завдяки своєму розуму, досвіду і справді золотим рукам будував океанські велетні.

Біля витоків всього нового, передового стояв досвідчений організатор, грамотний інженер А.Б. Ганькевич. Він високо цінував висококваліфіковані кадри, умів організувати з ними вирішення складних і відповідальних завдань, радів їхнім перемогам і успіхам, сприяв кар'єрному зростанню. Багато хто з них згодом стали відомими людьми, великими керівниками. «Ми росли разом зі будували кораблі, і я теж не виняток, - згадує І.М. Овдієнко. - У тому, що з нас вийшли гарні організатори виробництва, була велика заслуга директора А.Б. Ганькевича. Напевно, і до нього на заводі була плеяда достойних директорів, але ми, молоді будівельники, росли під його впливом. Він підготував на заводі, напевно, три покоління керівників різних рангів».


Хочеться підкреслити, що всі працівники ЧСЗ, які отримали звання «Герой Соціалістичної Праці» (8 чоловік, не рахуючи А.Б. Ганькевича) удостоєні цього високого звання за період його керівництва. Ніхто до нього і після не був удостоєний Золотої зірки «Серп і молот». Тисячі чорноморців були нагороджені орденами і медалями. У грудні 1972 року колектив ЧСЗ за досягнуті успіхи у Всесоюзному соцзмаганні на честь 50-річчя утворення СРСР нагороджений Ювілейним Почесним знаком ЦК КПРС, Президії Верховної Ради СРСР, Ради Міністрів СРСР і ВЦРПС. У 1974 році А.Б. Ганькевич нагороджений орденом Жовтневої Революції - за успіхи у виконанні і перевиконанні планів 1973 року і соцзобов'язань.

 
 

У 1976 році колектив заводу за дострокове виконання народногосподарського плану на 1975 рік і успішне завершення дев'ятої п'ятирічки був нагороджений Пам'ятним знаком ЦК КПРС, Ради Міністрів СРСР, ВЦРПС і ЦК ВЛКСМ «За трудову доблесть у дев'ятій п'ятирічці», перехідним Червоним прапором ЦК КПРС, Ради Міністрів СРСР, ВЦРПС і ЦК ВЛКСМ, із занесенням на Всесоюзну Дошку пошани на ВДНГ СРСР. Праця близько 500 суднобудівників був відзначений орденами і медалями, 4640 робітників, інженерів і техніків заводу були нагороджені загальносоюзним знаком «Переможець соціалістичного змагання», 960 - знаком «Ударник 9-й п'ятирічки». 19 вересня 1977 за дострокове виконання планів десятої п'ятирічки колектив заводу нагороджений своїм четвертим орденом - орденом Леніна. 23 листопада 1977 А.Б. Ганькевич став лауреатом Державної премії СРСР - «За роботу в галузі суднобудування». Диплом лауреата підписаний М. Келдишем, президентом Академії наук СРСР, і Н. Аржаніковим, академіком АН СРСР.


Директор заводу особливу увагу приділяв питанням розвитку художньої самодіяльності на підприємстві та занять заводчан фізкультурою і спортом. Центром культурного життя заводу був Палац суднобудівників. Більшість художніх колективів були широко відомі в області і республіці. До наших днів активно працює літературне об'єднання «Стапель», якому в травні 2011 року виповнилося 82 роки.

Поряд з важливими основними народногосподарськими планами керований А.Б. Ганькевича колектив активно шефствує над сільгосппідприємствами, будує міський стадіон, прекрасний Палац культури і техніки, житлові будинки, школи, дитячі садки та ясла, будинки побуту, магазини, бази відпочинку в Криму, Коблево, на Волоській косі та десятки інших об'єктів. За безпосередньої участі А.Б. Ганькевича вирішувалися питання щодо забудови житловими будинками для працівників заводу мікрорайону Ліски, почалося створення мікрорайону Намив. На заводі було налагоджено виробництво меблів для житлових квартир, якість якої не поступалося імпортної. Заводчани активно співпрацюють з академіями наук, десятками науково-дослідних інститутів, ЦКБ і КБ. І за всім цим - контроль керівника, його рада і активну участь в роботі по співробітництву та отримання позитивного результату. Саме при А.Б. Ганькевича на нульовому стапелі розпочато монтаж двох унікальних козлових кранів вантажопідйомністю 900 тонн кожен і 300 п / м околостапельной плити (закінчений в 1980 р.).

Розповісти про Анатолія Борисовича тільки як про керівника, інженера, відданого виробництву, було б недостатньо. Він був людиною великої громадської роботи, завжди знаходився в гущі подій в республіці, області, місті, районі, на заводі. Люди вірили йому, довіряли, цінували і любили. Він обирався делегатом XXII, XXIII, XXIV і XXV з'їздів КПРС, делегатом XXI і XXII з'їздів КПУ. Багато років А.Б. Ганькевич обирався членом Миколаївського обкому і міськкому КПУ, членом парткому заводу. З 1949 по 1973 роки він депутат обласної Ради народних депутатів, неодноразово обирався депутатом Миколаївської міської Ради народних депутатів.

 
 

12 вересня 1979 Анатолія Борисовича Ганькевича проводили на заслужений відпочинок. Він передав естафету своєму учню Ю.І. Макарову, який гідно продовжував його справу 14 років.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)