АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

КОРОТКІ ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

Читайте также:
  1. E. Відновлення свідомості
  2. Беляневич О. А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти). – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 592 с.
  3. Ви приступили до надання допомоги дорослому постраждалому на місці події. Він без свідомості й лежить на животі. У якому випадку Ви перевертаєте постраждалого на спину?
  4. Ви приступили до надання допомоги постраждалому на місці події. Він без свідомості й лежить на животі. Ви перевернули його на спину. Постраждалий не дихає. Ваші дії далі.
  5. Відомості про будь-які обмеження щодо права володіння цінними паперами.
  6. Властивості та оцінка масової свідомості
  7. Головні елементи моральної свідомості
  8. Два фактори, що зіграли вирішальну роль у виникненні свідомості
  9. Добро і зло як ціннісні полюси моральної свідомості і практики
  10. Добро і зло — основні поняття моральної свідомості і категорії етики.
  11. Загальні відомості
  12. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

До лабораторної роботи з курсу

“Проблемно-орієнтовані методи та засоби

інформаційних технологій”

Для студентів базового напрямку

6.0305 “Філологія”

Затверджено

на засіданні кафедри

“Системи автоматизації проектування”

Протокол № 8 від 26.02.2007 р.

Львів – 2007


Методи завадостійкого кодування: коди Хемінга: Методичні вказівки до лабораторної роботи з курсу “Проблемно-орієнтовані методи та засоби інформаційних технологій” для студентів базового напрямку 6.0305 “Філологія”.

/ Укл.: В.В. Мазур. – Львів: Видавництво Національного університету “Львівська політехніка”, 2007. - 10 с.

 

Укладач Мазур В.В., канд. техн. наук, доц.

 

 

Відповідальний за випуск Ткаченко С.П., канд. техн. наук, доц.

 

 

Рецензент Тимощук П.В., докт. техн. наук., доц.


МЕТА РОБОТИ

Мета роботи - вивчення методiв побудови кодiв Хемiнга та підходів до їх програмної реалiзацiї для практичного використання.

 

КОРОТКІ ТЕОРЕТИЧНІ ВІДОМОСТІ

2.1. Завадостійке кодування.

 

Завадостійкі коди – це один із найефективніших засобів забезпечення високої достовірності передачі інформації. Розвиток цього напрямку зумовлений використанням мікропроцесорної техніки у системах зв’язку.

Завадостійке кодування базується на теоремі Шеннона для передачі дискретної інформації по каналу із завадами: “Імовірністть помилкового декодування може бути як завгодно малою при виборі відповідного способу кодування”. Теорема вказує на принципову можливість, але не визначає спосіб кодування. Це обумовило інтерес до розробки завадостійких кодів.

Під завадостійкими розуміють коди, які дозволяють виявляти чи виявляти і виправляти помилки, які виникли через вплив завад.

Завадостійкість кодування забезпечується за рахунок внесення надлишковості в кодові комбінації, тобто крім інформаційних є і надлишкові (додаткові) розряди.

Всі завадостійкі коди поділяються на два класи:блочні та неперервні [1].

В блочних кодах кожному повідомленню (або елементу повідомлення) відповідає кодова комбінація (блок) із певної кількості сигналів. Блоки кодуються і декодуються окремо один від одного. Блочні коди можуть бути рівномірними (довжина кодових комбінацій n – постійна), або нерівномірними (n – міняється). Нерівномірні практично не використовуються через складність їх технічної реалізації.

В неперервних кодах внесення надлишковості в послідовність вхідних символів здійснюється без розбивки на окремі блоки. Для неперервних кодів процеси кодування та декодування мають теж неперервний характер. Цей напрям тільки розвивається.

Блочні і неперервні коди в залежності від методів внесення надлишковості поділяють на роздільні та нероздільні.

 
 

 

 


В роздільних чітко визначена роль окремих символів. Одні символи є інформаційні, а інші є перевірочними і забезпечують виявлення та виправлення помилок.

Роздільні блочні коди називають ще n, k – кодами, де n – довжина кодових комбінацій, k – кількість інформаційних символів в комбінаціях.

У нероздільних кодах немає чіткого поділу символів кодової комбінації на інформаційні та перевірочні. Таких кодів мало.

Роздільні блочні коди поділяються на систематичні і несистематичні. Несистематичні будуються таким чином, що перевірочні символи визначаються як сума підблоків, на які поділяється блок інформаційних символів.

Більшість відомих роздільних кодів є систематичними кодами. Для цих кодів перевірочні символи визначаються в результаті проведення лінійних операцій над певними інформаційними символами.

Декодування зводиться до перевірки на парність певних груп символів. В результаті цих перевірок отримується інформація про наявність помилок, а при потребі і про позицію помилкових символів.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)