АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації до вивчення теми. Тема присвячена вивченню макроекономічних проблем, пов’язаних з проведенням монетарної (грошово-кредитної) політики

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. Вивчення нового матеріалу.
  3. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  4. IV. Вивчення нового матеріалу
  5. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  6. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  7. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  8. Анкета для вивчення соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  11. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  12. В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

 

Тема присвячена вивченню макроекономічних проблем, пов’язаних з проведенням монетарної (грошово-кредитної) політики, її впливу на розвиток національної економіки.

Під час вивчення цієї теми, перш за все, необхідно звернути увагу на сутність і структуру монетарної системи як форму організації грошового (кредитного) обігу, яка історично та законодавчо формується в кожній країні. Слід з’ясувати суть понять “пропозиція грошей” і “попит на гроші”. Для вимірювання пропозиції грошей застосовуються певні грошові агрегати – угрупування ліквідних фінансових активів (готівка, кошти на рахунках і депозитах та ін.). Попит на гроші формується як попит на гроші для угод (трансакційний або операційний попит) та попит на гроші як на актив.

Попит і пропозицію грошей об’єднує модель грошового ринку. Рівновага грошового ринку досягається у точці, де попит на гроші дорівнює їхній пропозиції.

З’ясувавши суть і структуру грошово-кредитної системи, слід вивчити особливості функціонування дворівневої банківської системи: 1-й рівень – центральний (або національний) банк, 2-й рівень – комерційні банки. Центральний банк (в Україні НБУ) – центр грошово-кредитної системи національної економіки, головною функцією якого є емісія (випуск в обіг) національних грошей та контроль і регулювання пропозиції грошей в країні. Особливу увагу треба приділити вивченню інструментів монетарної політики, які використовує в своїй діяльності центральний банк. Це – облікова ставка відсотка, під яку центральний банк надає кредити комерційним банкам; резервні вимоги центрального банку, тобто норми обов’язкового резервування коштів для комерційних банків; операції на відкритому ринку державних цінних паперів, де центральний банк купує і продає цінні папери держави.

Важливо зрозуміти (і вивчити конкретний механізм здійснення), що пропозиція грошей залежить не лише від центрального банку, але й від діяльності комерційних банків, які зберігають депозити (вклади) і надають позики. Сукупна діяльність комерційних банків «створює гроші», тобто підвищує ліквідність економіки в цілому.

Аналізуючи сутність монетарної (грошово-кредитної) політики, доцільно охарактеризувати її кейнсіанську та монетаристську концепції. Кейнсіанська теорія приділяє велику увагу взаємодії грошей, процентної ставки, попиту на інвестиції та сукупного попиту в цілому. Особливу увагу слід звернути на чітке розмежування політики “дорогих” грошей – стримуючої політики (обмеження пропозиції грошей для зниження сукупних витрат і стримування інфляції) та політики “дешевих” грошей – стимулюючої політики (збільшення пропозиції грошей для стимулювання сукупних витрат і зайнятості). Дискреційна грошово-кредитна політика передбачає свідомі активні дії центрального банку на грошовому ринку. Ними можуть бути усталені темпи зростання грошової пропозиції, таргетування інфляції, контроль за валютним курсом національних грошей.

У системі державного грошово-кредитного регулювання важливе місце займають грошовий (показує, у скільки разів зміниться обсяг грошової маси в разі зміни грошової бази) і депозитний (показує, у скільки разів комерційні банки збільшують розмір грошової маси в обігу) мультиплікатори. Грошова база складається з грошей, котрі перебувають у вигляді готівки та банківських резервів, що зберігаються у центральному банку. Грошова маса – це сукупність загальноприйнятих засобів платежу, які випущені банківською системою і обертаються в економіці.

Ще один важливий аспект даної теми – вияснення сутності передавального механізму грошово-кредитної політики, або механізму грошової трансмісії. Йдеться про сукупність каналів впливу грошово-кредитної політики на економічну систему через ефект процентних ставок, ефект валютного курсу, ефект багатства.

На завершення вивчення важливо з’ясувати роль та значення Національного банку України (НБУ) та особливості проведення монетарної політики в нашій країні. Грошово-кредитна політика невіддільна від фіскальної політики. Діяльність НБУ має сприяти стимулюванню сталого економічного зростання в Україні.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)