АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації до вивчення теми. Розпочинаючи вивчення теми, потрібно з’ясувати (використавши знання із курсу “Основи економічної теорії”) сутність

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. Вивчення нового матеріалу.
  3. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  4. IV. Вивчення нового матеріалу
  5. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  6. VI. Методичні вказівки щодо виконання індивідуальних завдань.
  7. Актуальність вивчення теми «Організація бізнесу»
  8. Анкета для вивчення соціально-психологічного клімату в педагогічному колективі
  9. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  10. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція)
  11. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми.
  12. В результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен

 

Розпочинаючи вивчення теми, потрібно з’ясувати (використавши знання із курсу “Основи економічної теорії”) сутність, причини та види інфляції. Інфляція – це переповнення сфери грошового обігу надмірною масою грошових знаків, що спричиняє їхнє знецінення і зниження купівельної спроможності. Формою прояву інфляції є підвищення ринкових цін. Залежно від причин інфляції виділяють: інфляцію попиту (викликана надлишковим сукупним попитом) та інфляцію пропозиції, або інфляцію витрат (пов’язана зі зростанням витрат виробництва чи зменшенням сукупної пропозиції). Основною причиною інфляції є дефіцит державного бюджету.

Важливо зрозуміти сутність і навчитися зображувати графічно інфляційний і дефляційний розриви. Інфляційний розрив – це відхилення сукупного попиту від стану рівноваги в умовах повної зайнятості в бік збільшення при сталій пропозиції. Дефляційний розрив – відхилення сукупного попиту від стану рівноваги в умовах повної зайнятості в бік зменшення при сталій пропозиції.

Одним із вузлових моментів теми є аналіз інфляційного податку та сеньйоражу. Інфляційний податок – це втрата капіталу власниками грошових коштів внаслідок інфляції. Сеньйораж – дохід, який отримує уряд в умовах інфляції внаслідок монопольного права друкувати гроші. Необхідно також розглянути графік кривої Лаффера для інфляційного податку: існує певний рівень інфляції, при якому досягається максимальний інфляційний податок. Подальше зростання інфляції призводить до скорочення податкових надходжень. Принцип Фішера – збільшення рівня інфляції на 1% – призводить до підвищення номінальної процентної ставки на 1%.

Вивчаючи соціально-економічні наслідки інфляції, слід зосередити увагу на зниженні рівня життя населення, перерозподілі національного продукту та доходів, знеціненні грошових коштів, обмеженні можливостей для довгострокового інвестування, деформації економічних відносин. Особливу увагу необхідно приділити впливу інфляції на державну систему оподаткування. Йдеться про ефект Танзі-Олівера – чим вищі темпи інфляції, тим нижча реальна вартість податкових надходжень. Зменшення реального грошового змісту податкових надходжень збільшує бюджетний дефіцит, тобто прискорює подальше розгортання інфляції.

Спираючись на набуті знання, необхідно проаналізувати сутність та роль антиінфляційної політики. Насамперед, слід виділити конкретні методи боротьби з інфляцією: виведення з обігу надлишкової кількості грошей, подолання (або зведення до мінімуму) бюджетного дефіциту, проведення жорсткої монетарної політики, дієве регулювання цін, політика фінансової стабілізації. Дилема антиінфляційної політики – це вибір між інфляцією і безробіттям. Крива Філліпса ілюструє наявність сталого обернено пропорційного зв’язку між рівнем безробіття і рівнем інфляції. В сучасних умовах для пояснення взаємозв’язку між обсягом виробництва, рівнями інфляції і безробіття все частіше використовується теорія природного рівня безробіття.

На завершення вивчення теми необхідно розкрити механізми розвитку інфляційних процесів в Україні. Високі темпи інфляції в нашій країні у 1992–1995 роках були викликані як монетарними, так і немонетарними (витрати, інфляційні очікування) чинниками.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)