АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інформаційні ресурси. 1. Історія української та зарубіжної культури

Читайте также:
  1. Блок 8-13. ҐРУНТИ І ЗЕМЕЛЬНІ РЕСУРСИ.
  2. Блок 8-9. КЛІМАТИЧНІ УМОВИ ТА РЕСУРСИ.
  3. Виробничі ресурси та їх різновиди
  4. Г) необхідні матеріальні ресурси підприємство отримує із баз та складів організацій.
  5. Економічні ресурси
  6. Електронні ресурси
  7. Заняття 5. Державне управління в інформаційній сфері та особливості державної інформаційної політики. Система органів управління інформаційною сферою. (Семінар-дискусія)
  8. Інтернет-ресурси
  9. Інтернет-ресурси
  10. ІНФОРМАЦІЙНІ ДЖЕРЕЛА
  11. Інформаційні потреби основних користувачів фінансової звітності
  12. Інформаційні процеси

1. Історія української та зарубіжної культури. Навчально-методична література // http://kumlk.kpi.ua/en/node/298

2. Українські культурні дослідження // http://www.culturalstudies.in.ua/knigi_10_53.php

3. Ізборник // http://litopys.org.ua/

4. Часопис «Критика» // http://krytyka.com/cms/front_content.php?idcat=35&lang=1

 

ІІІ. Конспекти лекцій

Модуль 1.

Тема 1. Аспекти української культури і/або культури України.

Розглядається поняття «культура», його основні визначення та головні концепції. Робиться екскурс з історії української культури, де головне місце посідають концепції культури Д. Багалія, І. Огієнка, І. Крип’якевича, Д.Антоновича. наводяться головні етапи ставлениця «історії української культури» як дисципліни в українській науковій думці. Розглядається місце культури України між культурним і географічним Сходом і Заходом.

Тема 2. Церква та релігія: від язичництва до прийняття християнства.

Розглядається історія становлення язичництва як державної релігії східних слов’ян, поширення християнства на Русі. Аналізується розвиток православної церкви та її митрополій у культурному значенні. Наводяться специфічні риси давньоруської релігійної свідомості (релігійний синкретизм).

Тема 3. Українська культура та культура українських земель у XIII-XVII ст.

Дана лекція є оглядовою. Досліджуються декілька етапів: українська культура XIII- перш. пол. XV ст.; Україна наприкінці XIV — у першій половині XV ст.;українська культура сер. XV до третьої чверті XVI ст.;українська культура на переломі (др. пол. XVI – перш. пол. XVII ст.). розглядається «домонгольский» та «післямонгольский» період української культури, позитивні та негативні явища культури часів Княжої доби, умови для розвитку культури у різних географічно віддалених містах, позитивні та негативні явища культури за означений період.

Тема 4. Державотворення та національна ідея в контексті історії української культури.

Формування української державницької ідеї 1648-1649 рр. розглядається у призмі історії української культури. Аналізується національне відродження першої половини ХІХ століття. Окремо розглядається роль Кирило-Мефодієвського товариства, погляди М.Драгоманова та концепція громадського соціалізму та їх значення у становленні національної ідеї.

Модуль 2.

Тема 5. Мовний код української культури.

Огляд історії виникнення і розвиток української мови. Акцентується увага на проблемі багатомовності середньовічної культури для української державності, поява друкарства та мова друкованих видань. Визначається місце Староукраїнського мовознавства.

Тема 6. Музична складова української культури.

Огляд основних етапів становлення музичної культури в Україні: музика доби Київської Русі (9-13 ст.); українська музика доби готики та Ренесансу; українська музика доби бароко та рококо; музика епохи класицизму та еклектизму.

Тема 7. Українська культура у гендерній перспективі.

Розглядається культурно-історичне визначення понять «стать» і «гендер», поняття жіночого в культурно-історичному контексті України. Порівнюються впливи жіночого та чоловічого в українській культурі. Розглядаються перспективи українського фемінізму / фемінності в культурі.

Тема 8. Українська культура в умовах порубіжжя.

Розглядаються відмінності понять «межа» та «кордон» у теорії порубіжжя, «наративна сила» порубіжжя у соціокультурному просторі та порубіжні інтеракції в українській культурі.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)