АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методи досліджень

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ДЛЯ СТУДЕНТОВ
  3. II. Методична робота.
  4. III. Mix-методики.
  5. III. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ .
  6. III. ИНФОРМАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКАЯ ЧАСТЬ
  7. III. Ценности практической методики. Методы исследования.
  8. IV. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО РАЗРАБОТКЕ И ИСПОЛЬЗОВАНИЮ ТЕСТОВЫХ ЗАДАНИЙ
  9. IV. Методичні матеріали до семінарських, лабораторних і практичних занять.
  10. IV. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКИЕ И ИНОФРМАЦИОННОЕ ОБЕСПЕЧЕНИЕ
  11. IX. Проведите методическую глубокую скользящую
  12. V. Методический блок.

Базовим методом досліджень Напівтвердокрилих був маршрутно-рекогносцировосний з використанням методик косіння сачком, вільного збору.

Визначення видів комах проводилося за визначником Кириченка А.Н. з використанням електронного мікроскопа в лабораторії ентомології кафедри зоології КДПУ.


2.3. Фізико – географічний нарис району досліджень

Криворіжжя розташоване в помірно-континентальній суббореальній семіаридній кліматичній зоні.

Клімат Кривбасу помірно – континентальний, значною мірою формується під дією 43 циклонів і 60 баричних улоговин (середземноморських і атлантичних). Сукупність основних повітряних мас і їх потоків різного напрямку в атмосфері викликають найбільш суттєві неперіодичні зміни погоди, які перекривають і порушують вплив радіаційних і місцевих факторів.

Так, як регіон розташований південніше вісі Воєйкова (головного вітроділу Євразії), на Криворіжжі переважають вітри північних румбів (49 % повторюваності), а також східні вітри. Рідше за них зустрічається південний вітер. Середня швидкість вітру за рік становить 5 м/с.

Середньорічна температура повітря в центральній частині Криворіжжя становить +8,5ºС, а на півночі +7,9ºС. Середня температура повітря у липні +22ºС, у січні -5ºС. Тривалість без морозного періоду 170 днів на півночі і 180 днів на півдні регіону, середня тривалість стійких морозів у повітрі на Криворіжжі у північній частині дорівнює 75 дням, у південній – 60. Зволоження території характеризується частинними режимами - вологості повітря, атмосферних опадів та снігового покрову. За останні десятиліття відносна вологість складає 72%.

Криворіжжя відноситься до посушливих районів України. Більш вологим є крайній північ Кривбасу, де випадає 450 мм опадів на рік. Північні та центральні райони мають 425-450 мм.

Максимальна кількість атмосферних опадів випадає на початку літа, самий вологий місяць – червень. Найбільш сухі місяці – вересень і період з січня по квітень. За останні 60 років посушливими є кожні 3-4 роки на одне десятиліття. Сильні посухи бувають 1 раз на 5-10 років. Однак, з кінця 70-х років ХХ ст.. триває повільне зростання зволоженості, що можна пояснити глобальним потеплінням клімату на Землі, росту випаровування, танення льодовиків і збільшенням площі водоймищ (згідно зі сценарієм еволюції клімату А.О.Величка 1992).

67,5% площі Криворізького району займають чорноземи звичайні мало гумусні. На півночі переважають важкосуглиністі.

Рослинний покрив Криворіжжя сформувався внаслідок складної взаємодії кліматичних зональних факторів, специфічних гірських пород та різноманітних антропогенних впливів. Для території Кривого Рогу характерна направленість ландшафтогенеза за степовим типом. Формування степової рослинності зумовлено гідро-кліматичними факторами, рівністю території, карбонатністю ґрунтів. Різнотравно-типчаково-ковилові степи, які переважають на території регіону, мають такий же вік або дещо старші домінуючих ґрунтів. Характерними для степової зони є багаторічні трав’янисті рослини, головним чином дернині злаки. В даний час лісистість Криворіжжя становить лише 4,5%. Ліси переважно штучного походження. На території Кривого Рогу понад 17 тис. га зелених насаджень, що становить в 5 раз менше необхідного.

У зв’язку з високим рівнем трансформації земель, сучасний стан тваринного світу мало нагадує фауну колишніх степових ділянок. Степові види пристосувалися до існування в умовах агроценозів, або зустрічаються по острівним ділянкам степу. Значну частку фауни складають тварини культурних ландшафтів, насамперед селитебної зони міста Кривого Рогу, позначилися на збідненні степового комплексу та зникненню цілого ряду видів. Найчисельнішою та найбільшою за видовим багатством є група безхребетних тварин (понад 7 тис. видів). Фауна хребетних нараховує близько 207 видів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)