АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика економіко-географічного положення

Читайте также:
  1. B. Забезпечити спокій, лежаче положення з піднятими нижніми кінцівками.
  2. C. Надати хворому горизонтального положення тіла, ввести серцеві засоби.
  3. C. Перевести постраждалого у стабільне положення.
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. V. Характеристика современного гражданского права
  7. Анализ возможных мест утечки веществ и характеристика этих веществ.
  8. Бактерии, их характеристика
  9. Билет №6.Типы культуры,их характеристика
  10. Блок 8-2. ФІЗИКО-ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ УКРАЇНИ.
  11. В 1. Перенос расплавленного металла в сварочной дуге. Силы, действующие в дуге на расплавленный металл, общая характеристика.
  12. В 4. Виды производственного освещения и их характеристика. Основные светотехнические величины и единицы их измерения, КЕО.

Вступ

Економіко-географічне дослідження міст є надзвичайно актуальним в наш час. Воно дозволяє нам охарактеризувати рівень розвитку міста за різними ознаками, розглянути економіко-географічне положення та природні умови, населення, господарство, ресурсозабезпеченість, схарактеризувати проблеми та перспективи розвитку міста тощо. Дане дослідження стосується міста Харкова – одного з найбільших наукових, промислових та культурних центрів України.

Об’єктом нашого дослідження виступає господарство та населення міста Харкова, а об’єктом дослідження є особливості господарства та демографічна ситуація у місті.

Мета роботи – скласти економіко-географічну характеристику господарства міста Харкова на основі проведеного дослідження.

Завдання:

Ø охарактеризувати економіко-географічне положення Харкова;

Ø оцінити природні умови та природно-ресурсний потенціал міста;

Ø вивчити демографічну ситуацію Харкова;

Ø дати загальну характеристику господарству міста Харкова;

Ø дослідити транспортну мережу міста;

Ø встановити зовнішньоекономічні зв’язки та інвестиційну діяльність;

Ø виявити проблеми та перспективи розвитку Харкова;

Ø охарактеризувати окремі промислові підприємства міста.

Методи дослідження: загальнонаукові (спостереження, аналіз, синтез, індукція, дедукція, порівняння, узагальнення), конкретнонаукові (картографічний, галузевий, міжгалузевий), філософські (історизм та ін.).

 


Розділ 1

Характеристика економіко-географічного положення

1.1. Місце|місце-миля| регіону в соціально економічному розвитку країни. Географічне положення в межах України

Харків - одне з історичних міст України, входить до складу Ліги історичних міст. Його заснування відноситься до середини XVII ст., але ще в 7-8 сторіччях у сучасних межах міста знаходився укріплений форпост Київської Русі - місто Донець (відоме і по літописах, і по "Слову про полк Ігоревий").Мiсто займає площу 305,6 кв. км. та подiлене на 9 адмiнiстративних районiв. Чисельнiсть населення становить 1,5 млн. чол. (на 01.01.2000 р. - 1500,4 тис. чол.. Сьогоднi Харкiв - це один з найбiльш розвинутих промислових центрiв України, де провiдну роль вiдiграють пiдприємства машинобудування та металообробки, енергетики та вiйськово-промислового комплексу, що визначено його потужним науково-технiчним потенцiалом, широко розгалуженою мережею вищих, середнiх, спецiальних та загальноосвiтнiх учбових закладiв.

 

Рис.1. Площа Свободи в Харкові – одна з найбільших в Європі

У мiстi розташовано 380 промислових пiдприємств, на яких працюють понад 150 тис. чоловiк. За випуском промислової продукцiї Харкiв займає шосте мiсце серед 25 обласних центрiв за загальним обсягом та третє - за обсягом роздрiбного товарообiгу. У структурi промислового виробництва переважають машинобудування та металообробка (45,7 % обсягу промислової продукцiї мiста), харчова промисловiсть (22,4 %), електроенергетика (8,7 %), паливна (7,5 %) та медична промисловiсть (4,2 %). Загальний обсяг випуску промислової продукцiї за 1999 р. дорiвнював 4 млрд. грн. (за 9 мiсяцiв 2000 р. - 4,8 млрд. грн.). На пiдприємствах мiста зосереджено все iснуюче в Українi виробництво парових турбiн, 60 % тракторiв, 55 % - пiдшипникiв кочення, майже половина верстатiв з числовим програмним управлiнням i великих електромашин та iншi.

 

Рис. 2. Завод імені Малишева – один з найвідоміших та найпотужніших підприємств міста та країни

Місто знаходиться на південному заході Середньоруської височини. У межі міста протікають річки Харків, Лопань, Уди, Немишля. Середня висота міста над рівнем моря - 135 м. Рельєф міста досить нерівномірний.

Найбільш суттєвий вплив на результати роботи промисловості міста Харкова мають підприємства машинобудівної і харчової галузей. Добре розвинуті електроенергетична, паливна, хімічна й нафтохімічна промисловості, поліграфічна галузь, будівельна база.

За І п/р 2010 р. суб'єктами промислової діяльності реалізовано продукції у відпускних цінах підприємств (без ПДВ і акцизу) на суму 12,1 млрд грн., у т.ч.: підприємствами машинобудівної галузі – на 3,2 млрд грн., із виробництва та розподілення електроенергії, газу і води – на 2,8 млрд грн., харчової галузі – на 2,6 млрд грн., хімічної та нафтохімічної промисловості – на 975,2 млн грн.

Обсяг реалізованої промислової продукції на одного мешканця міста становить 8,3 тис. грн.За останніми статистичними даними, зовнішньоторгівельний оборот товарами підприємств Харкова за січень-березень 2010 р. збільшився проти аналогічного періоду 2009 р. в 1,3 р. і становив 668,6 млн дол. США.

Можна зауважити, що продовжено реалізацію "Програми підтримки розвитку підприємництва у м. Харкові на 2009-2011 роки".
Кількість працівників, зайнятих у малому бізнесі, у І п/р 2010 р. становила 133,1 тис. осіб (в 1,2 р.б., ніж в аналогічному періоді торік). Середньомісячна зарплата працівників малих підприємств – 1540,0 грн. (в 1,4 р.б., ніж у січні-червні 2009 р.).

Для створення сприятливих умов розвитку підприємництва, спрощення і скорочення термінів дозвільних процедур у сфері господарської діяльності та удосконалення координації дій дозвільних органів у місті Харкові діє Центр із видачі документів дозвільного характеру.

Сфера побутових послуг нараховує понад 40 видів діяльності та надає близько 900 різних послуг, багато з яких знов організовані.
Крім стаціонарної мережі, на території міста функціонують 3178 кіосків.

Щодо соціальних програм, то зауважимо, що реалізацію "Програми сприяння безпечній життєдіяльності у сфері соціального захисту населення м. Харкова на 2007 - 2010 роки" профінансовано в сумі 5962,0 тис. грн. (за І п/р 2009 р. – 2323,4 тис. грн.).

У І п/р 2010 р. 14554 малозабезпеченим громадянам міста встановлені додаткові соціальні гарантії (місцеві пільги) на житлово-комунальні послуги, на послуги зв'язку, на пільговий проїзд у міському наземному пасажирському електротранспорті та на виплату одноразової адресної цільової грошової допомоги за рахунок коштів міського бюджету.

За допомогою по всіх видах допомог сім'ям із дітьми до соціальних закладів звернулося 25988 осіб (на 01.07.2009 р. – 21142), призначено допомог 23688 особам (на 01.07.2009 р. – 19746).

Ведеться робота з районними в м. Харкові управліннями праці та соціального захисту населення щодо спрощення механізма надання житлових субсидій та цільового використання бюджетних коштів.

 

Рис. 3. Місто Харків на карті України

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)