АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ретроспективний аналіз ставлення та розвитку господарства м. Харкова

Читайте также:
  1. ABC-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  2. SWOT-аналіз ВТК «Лукас».
  3. V етап розвитку міграції робочої сили розпочався з 1980 років і триває понині. Збільшення масштабів еміграції з країн з перехідною економікою характерно для такого етапу.
  4. VII. Аналіз галузі
  5. VIII. Аналіз внутрішніх функціональних підрозділів
  6. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  7. XYZ-аналіз як метод оптимізації абсолютної величини затрат підприємства
  8. Аналіз абсолютних показників фінансової стійкості
  9. Аналіз асортиментної продукції
  10. Аналіз видатків Мостиського району на фінансування соціальних потреб у сучасних умовах
  11. Аналіз використання обладнання та виробничої потужності підприємства
  12. Аналіз виручки від реалізації продукції, оцінка впливу факторів на її зміну

З початку свого заснування в місті промисловість була представлена типовими народними промислами і ремеслами, а промисловість як така, яку ми розуміємо під цим терміном з'явилася недавно, по відношенню до багатолітньої історії міста Харків.Наприкінці XIX століття відкриття Курсько-Харківсько-Азовської залізниці (1869 р.), встановлення прямого сполучення між промисловими північчя та півднем сприяли бурхливому розвитку промисловості.У місті засновані великі заводи: чавуноливарний Шиманського (1870 р.), сільськогосподарських машин Мельгозе (1873 р.), машинобудівний Бельке та Ремізовой (1878 р.), сільськогосподарських машин Гельферіх Саде (1882 р.), паровозобудівний Російського паровозобудівного та механічного акціонерного товариства (1895 р.). З 1871 по 1899 рік кількість промислових підприємств зросла з 79 до 259, а підприємств машинобудування та металообробки з 12 до 59.

Нарощування обсягів промисловості й торгівлі викликали необхідність організації та концентрації кредитних коштів. У Харкові відкриваються різноманітні фінансові установи. Харківський Земельний банк, перший за часом заснування серед 10 акціонерних земельних банків Росії, розпочав роботу з 1871 року.У 1917 році Харків займав територію близько 10 тис. га, де проживало населення майже 400 тис. чол.Радянську владу на Харківщині в грудні 1917 року проголосив перший Всеукраїнський з'їзд Рад. Це місто було столицею України по 1934 рік.На початку 20 років були відбудовані майже всі промислові підприємства регіону, зруйновані в роки революції та громадянської війни.Голодомор 30-х років спустошив села області, смертність населення виросла в чотири-одинадцять разів. Ті, хто вижив, шукали роботу у місті, що дало новий поштовх розвиткові економіки Харкова. У ЗО роки відроджувалися старі промислові підприємства, споруджувались нові гіганти індустрії: тракторний, верстатобудівний, підшипниковий, турбогенераторний та інші заводи.

У 1940 році в Харкові діяло 1200 підприємств, на яких працювало понад 300 тис. чол. Обсяг промислової продукції в 12 разів перевищив рівень 1913 року та склав 40 % обсягу продукції всієї машинобудівельної промисловості України.Відродження міста почалося після його визволення 23 серпня 1943 року, і вже 1948 року промисловість Харкова досягла довоєнного рівня випуску продукції. Водночас будувалися нові підприємства.До 1956 року Харків знов став найбільшим машинобудівним центром України. Значні роботи були проведені на Харківському залізничному вузлі, який за своїм технічним оснащенням та вантажообігом зайняв одне з перший місць в СРСР.

23 серпня 1975 року почав свою роботу Харківський метрополітен, ця подія мала значний вплив на промисловість адже дозволила швидке переміщення працівників різних міста.

Сьогодні Харків - це один з найбільш розвинутих промислових центрів України, де провідну роль відіграють підприємства машинобудування та металообробки, енергетики та військово-промислового комплексу, що визначено його потужним науково-технічним потенціалом, широко розгалуженою мережею вищих, середніх, спеціальних та загальноосвітніх учбових закладів.У місті розташовано 380 промислових підприємств, на яких працюють понад 150 тис. чоловік. За випуском промислової продукції Харків займає шосте місце серед 25 обласних центрів за загальним обсягом та третє - за обсягом роздрібного товарообігу. У структурі промислового виробництва переважають машинобудування та металообробка (45,7 % обсягу промислової продукції міста), харчова промисловість (22,4 %), електроенергетика (8,7 %), паливна (7,5 %) та медична промисловість (4,2 %). Одним із пріоритетів економіки міста визначено розвиток сільськогосподарського машинобудування. У місті сконцентровано потужний тракторобудівний комплекс, до якого входять такі підприємства, як ВАТ "Харківський тракторний завод", ВАТ "Харківський завод самохідних шасі", ВАТ "Серп і молот", ВАТ "Харківський завод тракторних двигунів".

Широко відоме за межами України й енергетичне обладнання з харківською маркою: парові, гідравлічні та газові турбіни виробництва ВАТ "Турбоатом", важне енергетичне обладнання - ДП "Електроважмаш", чиї тягові двигуни та контактори встановлені на перший вітчизняний вантажний магістральний електровоз ДЕ-1.

На Харківському авіаційному виробничому підприємстві розпочато серійне виробництво нового пасажирського літака АН-140, який відмінно себе зарекомендував на міжнародних авіасалонах.

Великий внесок зробили харків'яни в ракетобудування та освоєння космосу. Створені вченими міста унікальні системи керування ракетоносіїв і космічних апаратів, декілька поколінь ракетних комплексів стали основою національної космічної програми.

За роки незалежності в Харкові поширилося виробництво товарів сфери споживання, темпи приросту яких в декілька разів перевищують темпи випуску промислової продукції.Подальший розвиток медичної промисловості (включаючи фармакологічну) в Харкові відбувався шляхом концентрації науково-дослідного та промислового потенціалу, який займається дослідженням, розробкою науково-технічної документації, впровадженням та виробництвом лікарських препаратів. До його складу входять: Державний науковий центр лікарських засобів (ДНЦЛЗ), Національна фармацевтична академія України, 10 науково-дослідних інститутів медичного профілю, 6 підприємств та об'єднань ("Здоров'я", "Біолік", "ДОслідний завод ДНЦЛЗ", "Стома", "Здоров'я народу" та інші). Підприємствами галузі виробляються понад 300 найменувань лікарських препаратів (в 11 лікарських формах по 24 фармакотерапевтичних групах), більше 20 діагностичних засобів, ветеринарні засоби, клапанні системи, зубопротезні матеріали тощо. По концентрації підприємств та кількості фармакологічних препаратів, що виробляються на заводах-виробниках, Харківський регіон є другим після Київського, а по ряду груп - першим. Продукція Харківських заводів за асортиментом препаратів становить близько ЗО % медикаментів, що виробляються на Україні, а по деяких видах продукції (вакцини, сироватки) -єдине вітчизняне підприємство.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)